Çömez, milyon dolarlık kamu zararı iddiasını TBMM gündemine taşıdı

İYİ Partili Turhan Çömez, 2014'te Elazığ'da kurulan çimento fabrikasının kamuyu zarara uğrattığına dair iddialarla ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Elazığ’da 1 buçuk milyon metrekarelik bir alanda, 887 dönüm arazi üzerine kurulan çimento fabrikasının kamuyu zarara uğrattığına dair iddiaları Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Meclis Başkanı’nın yanıtlaması istemiyle 4 soru önergesi sunan Çömez, tüm iddialara önergelerinde yer verdi.

Söz konusu fabrikanın 2012 yılında Ziraat Bankası’ndan kredi çekilerek inşa edildiğini ve 2014’te faaliyete geçtiğini hatırlatan Çömez, günlük üretimin 7 bin 200 ton civarında olduğunu kaydetti. İl Özel İdaresi’nin bir kamu yatırımı olarak bu fabrikaya yüzde 1 oranında ortak olduğunu belirten Çömez, bu oranın kanuna aykırı olduğunu, kamu yatırımı olması için en az yüzde 50 ortaklık bulunması gerektiğini ifade etti.

Gerekli izinlerin İl Özel İdaresi tarafından alındığını belirten Çömez, bütün yasal süreç tamamlandıktan sonra bu ortaklığın sonlandırılarak İl Özel İdaresine ait payın SYCS isimli özel şirkete fabrikanın değerinin çok altında SYCS şirketine devredildiği iddialarını aktardı.

Çömez, önergelerimde SYCS isimli şirketin sahibi Nazif Bilginoğlu’nun ve yöneticilerinin isimlerinin daha önce yolsuzluk iddialarına karışıp karışmadığını, Bilginoğlu’nun imzalanacak sözleşmede hangi konularda yetkilendirildiğini, Bakanlar Kurulunun iznine tabii olan ortaklık işlemi için bir Bakanlar Kurulu kararı bulunup bulunmadığını, şirketin Sayıştay tarafından denetlenip denetlenmediğini öğrenmek istedi.