Contemporary İstanbul'a 22 ülkeden 558 sanatçı katılacak

Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, 17 Eylül'de başlıyor. Fuara bu yıl dünyanın dört bir yanından 65 çağdaş sanat galerisi katılacak...

Google Haberlere Abone ol

 Aslı Örnek

DUVAR - Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı'nın bu yıl 17'ncisi düzenlenecek. Fuar için önceki gün düzenlenen basın toplantısında konuşan Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yılki fuarla ve dünyada sanatın gelişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Güreli, fuarın dünyanın dört bir yanından 65 çağdaş sanat galerisine, 558 sanatçıya ve bin 476 eserine ev sahipliği yapacağını söyledi.

31 ALANDA HEYKEL VE ENSTALASYON

Dünyada ve Türkiye’de teknolojiye yakın genç koleksiyonerlerin sanat pazarına girdiğini belirten Güreli, resimden ziyade heykel ve enstalasyonlara yöneldiklerini anlattı. Contemporary’de açık alan enstalasyonlarına da bu nedenle biraz daha ağırlık verdiklerini söyleyen Güreli, 'The Yard' sergisinin dış avlusunda aralarında Bedri Baykam, Halil Altındere, Ardan Özmenoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 sanatçının 31 farklı enstalasyon ve heykelinin yer alacağını belirtti.

Dünyada da İstanbul’daki sanat fuarına ilginin büyük olduğunu söyleyen Güreli, fuarda, 500 sanat ilgisini ağırlayacaklarını, sanatı bir turizm ürünü olarak öne çıkaracaklarını ifade etti. Toplantıda dünyadaki gelişmeleri de değerlendiren Ali Güreli, NFT ve kripto paradaki gerilemeyi izlediklerini, NFT’nin dünyada yayılacağını, önümüzdeki yıllarda daha da büyüyebileceğini anlattı. Dünyanın önde gelen galerilerinin Seul’e gittiğini ve orada da şube açtığını belirten Güreli, bunu Hong Kong’tan sonra Asya pazarındaki gelişme olarak nitelendirdi.

Güreli, Eylül başında birincisi gerçekleşen Frieze Seul Fuarı’nda dünyanın en önemli ilk 10 galeri arasında yer alan Gagosian, David Zwirner, Hauser&Wirth gibi galerilerin sergilerindeki tüm eserleri sattıklarını söyledi. Bunda sanat fuarlarında uygulanan vergi oranının sıfır olması, kurumlar vergisine yazılabildiği, yaşayan sanatçıların gelir vergisi ödemediği gibi gelişmelerin Seul’ü öne çıkardıklarına değindi.

JEFF KOONS GELİYOR

Fuarın öne çıkan sergileri arasında küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği, Clement Valla’nın ‘Başka Sesler Başka Odalar’ sergisi dikkat çekecek. Contemporary İstanbul’un öne çıkan gelişmelerinden biri de Amerikalı heykeltıraş ve ressam Jeff Koons’un, 16 Eylül’de İstanbul’a gelmesi olacak. Koons, yaşayan sanatçılar içerisinde David Hookney’in ardından en yüksek değerli eser satan sanatçı olarak sayılıyor. Fuarda bir otomobil firması için yaptığı tasarımın sergilenmesi beklenen Koons, fuarı da ziyaret edecek.

YAPAY ZEKA İLE HEYKEL

‘Distruption’ isimli heykel performansıyla teknoloji ve sanat ilişkisini ha:ar, Hande Şekeciler ve Arda Yalkın ikilisi tartışmaya açacak. Yapay zeka ile heykel tasarlayan ikili, fuar alanına getirdikleri robot kol yardımıyla da eseri canlı olarak üretebilecek. İzleyiciler fuar boyunca sanat, makine ve yapay zeka ilişkisi arasındaki iletişimi takip edilebilecek.

Özel projeler kısmında sanatçı Güvenç Özel, ‘Spektrum’ isimli çalışmasıyla yer alacak. Özel, Haliç’te LED ekranların ortasına yerleştirmiş kameralar aracılığıyla izleyicilerin canlı görsellerini ve çevresel bağlamını dijital animasyonlara yerleştirecek.

ULAŞIM TEKNELERLE YAPILACAK

Contemporary Istanbul’a ücretsiz deniz yoluyla ulaşım 17 Eylül’de başlayacak. Bu yıl Contemporary Istanbul ve Tersane İstanbul ortak çalışmasıyla 17-22 Eylül tarihlerinde günün çeşitli saatlerinde hareket edecek deniz yolu ulaşım planlaması da yapıldı. Kadıköy-Tersane İstanbul ve Kabataş/Karaköy-Tersane Istanbul olmak üzere iki ayrı hattan ücretsiz tekne ulaşımı gerçekleşecek.

Ücretsiz deniz ulaşımının yanında İBB Deniz Taksi 10 kişi kapasiteli tekneleri ile aynı günlerde ücretli olarak hizmet verecek.

Fuarla ilgili daha fazla bilgi için: www.contemporaryistanbul.com