Coşkun Aral: 'Dağlarımızın kesilmesi daha tehlikeli'

Antalya'da düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'ne katılan Coşkun Aral, mermer ocakları tehlikesine dikkat çekti: “Dağlarımızın kesilmesi orman yangınlarından daha tehlikeli."

Fotoğraf: Coşkun Aral
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim krizine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği “İklim Değişikliği Zirvesi”ne fotoğrafçı, gazeteci ve yapımcı Coşkun Aral konuk oldu. Aral, dağların mermer ocakları için kesilmesine dikkat çekerek, “Dağlarımızın kesilmesi orman yangınlarından daha tehlikeli. Dağlar kesilince geri gelmiyor. Dağların kesilmesiyle değişen ekosistem var” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları (ANSİAD) işbirliğinde gerçekleştirilen “İklim Değişikliği Zirvesi” iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusu gün boyu gerçekleştirilen oturumlarda ele alındı. Zirvede savaş muhabiri, fotoğrafçı, gazeteci, yönetmen ve yapımcı Coşkun Aral, “İklim Değişikliği ile Her Şey Kötüye mi Gidecek?” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Gazeteci-Yazar Coşkun Aral, iklim değişikliğine yönelik yaptığı çalışmalara ilişkin belgesellerin hikâyesini paylaştı.

İklim değişikliğine ilişkin mesleki tecrübe ve gözlemlerini aktaran Coşkun Aral, şöyle konuştu: “Ülkemizde bir çalışma yaparken ortak aklı sevmiyoruz. Kolektif çalışma yönümüz yok. Dünya da gelişmiş ülkelerde ortada bir başarı varsa kolektif çalışma vardır. Ülkemizde orman havzalarında çok kolay bir şekilde maden ocaklarına açılabiliyor. Dağlarımız kazıldığında o dağın geri gelmesi yok. Orman yangınından daha tehlikelidir. Dağlar kesildiği anda değişen bir ekosistem var. Ormanların topografyası değişiyor. Hele hele orman köylerinde yaşam azalıyor. Köyleri mahalleye dönüştürdük, köylerde hayat kalmadı."