Covid-19 aşıları hangi ilaç firmasına ne kadar kazandırdı?
Covid-19 aşıları, ilaç firmaları için milyarlarca dolarlık bir küresel piyasa yarattı. Peki ilaç firmalarının gelir beklentisi ne? Hangi firmaların hisseleri ne kadar yükseldi, hangi firmalar aşıyı maliyetine satmayı kabul etti?
DUVAR - Covid-19'a karşı aşı geliştirilmesi milyarlarca kişi için normal hayata dönüşün başlangıcı anlamına gelirken, bir yandan da bazı ilaç firmaları için milyarlarca dolarlık bir küresel piyasa yaratmış durumda. The Guardian gazetesi, hangi firmanın aşılardan ne kadar para kazanacağına dair analizinde, kısa vadede 'en büyük kazananlar'ın Amerikan firmaları Pfizer ve Moderna olduğunu yazdı.
Haberde sadece 11 yıl önce kurulan Moderna'nın bugüne dek hiç kâr etmediği ve pandemi öncesinde 830 kişi çalıştırdığı belirtilirken, kuruluşu 1849'a dayanan Pfizer'in geçtiğimiz yıl 9.6 milyar dolar net kâr elde ettiği ve yaklaşık 80 bin çalışanı olduğuna dikkat çekildi. İki firma da, mRNA temelli Covid-19 aşılarının iki dozu için 30 doların üzerinde bir fiyat belirlemiş durumda. The Guardian, İngiliz-İsveçli ilaç firması AstraZeneca ile Amerikan ilaç şirketi Johnson & Johnson'ın ise pandemi son bulana dek aşılarını kâr koymadan tedarik etme sözü verdiğini de hatırlattı.
Covid-19 aşısı üreten firmaların gelecekte ne kadar kâr edeceği, bu aşıların tek doza düşüp düşmeyeceği veya grip aşısı gibi düzenli olarak yaptırılmalarının gerekip gerekmeyeceğine bağlı. Pfizer ve Moderna'nın yanı sıra AstraZeneca veya Sinovac gibi firmalarıın kısa vadede elde ettikleri kâr ise şöyle hesaplandı:
PFIZER/BIONTECH: 2021'DE EN AZ 15 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ BEKLENİYOR
Amerikan ilaç firması Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in ortak ürettiği, resmi adı 'Comirnaty' olan Covid-19 aşısı mRNA teknolojisine dayanıyor; -70 derecede saklanması gerekiyor. Dünyada ilk onayı alan bu aşıdan şu ana dek küresel çapta 780 milyon doz sipariş verildi. ABD 3.9 milyar dolar karşılığında 200 milyon doz, AB ise 300 milyon doz almayı planlıyor. Bu aşının iki dozu ABD'ye 39 dolar, AB'ye ise 30 dolar karşılığında satıldı. Pfizer/BioNTech aşısından 40 milyon doz da, COVAX üzerinden yoksul ülkelere gönderilecek.