Covid-19: AstraZeneca 'antikor kokteyli' testlerinin sonucunu açıkladı

AstraZeneca, Covid-19'a karşı geliştirdiği antikor kokteylinin deney sonuçlarını açıkladı. Buna göre kokteyl, hastaneye yatmaya ihtiyaç duymayan Covid-19 hastalarında ağır hastalığı yüzde 50 önlüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü aşısı geliştiren şirketlerden biri olan AstraZeneca'nın, Covid-19'a karşı test ettiği 'antikor kokteyli' ilacının da ağır hastalık ve ölümlere karşı etkili olduğu açıklandı. Firmadan yapılan açıklamada, iki antikorun bileşiminden oluşan AZD7442 adlı ilacın son denemelerinde, ağır hastalık ve ölüm riskini yarı yarıya azalttığı belirtildi.

13 ÜLKEDE 900'DEN FAZLA KİŞİDE DENENDİ

Açıklamaya göre ilaç, hastaneye yatırılmadan yedi gün ve daha kısa süredir semptom gösteren hastalarda ağır hastalık ve ölüm riskini yüzde 50 oranında azalttı. Araştırmanın 13 ülkede 900'den fazla yetişkin katılımcı ile yapıldığı belirtildi. Buna göre, katılımcıların yarısına AZD7442, diğer yarısına da plasebo verildi. 

'ERKEN DOZLA HASTALIĞIN AĞIRLAŞMASI ENGELLENİYOR'

Enjeksiyon yoluyla uygulanan antikor kokteylinin, hem önleyici bir ilaç hem de Covid-19 tedavisi olarak türünün ilk örneği olduğu belirtiliyor. İlaç, aşılar karşısında yeterince güçlü bir bağışıklık tepkisi geliştirmeyen kişileri koruma amacıyla tasarlandı. AZD7442 bu çerçevede, insan vücudunda enfeksiyon ihtimali karşısında virüsü engelleyecek şekilde aylarca kalabilen, laboratuvar yapımı antikorlar bulunuyor. AstraZeneca yönetim kurulu başkan yardımcısı Mene Pangalos, "Bizim antikorlarımız ile erken yapılacak bir müdahale, hastalığın ağırlaşmasını ciddi ölçüde engelleyebiliyor, altı aydan uzun süre boyunca da koruma sağlıyor" dedi.

HASTANEDE TEDAVİ GÖRENLER İÇİN AYRI BİR TEST YAPILACAK

İlacın bugün açıklanan denemelerinin hastaneye yatırılma ihtiyacı duyulmayan hastalar üzerinde gerçekleştirildiği, hastaneye yatan Covid-19 hastaları üzerinde de ayrı bir deneme yapıldığı belirtildi. 

ANTİKOR TEDAVİLERİ NE KADAR İŞE YARIYOR?

Regeneron, Eli Lilly ve GlaxoSmithKline firmaları da 'monoklonal antikor' adı verilen benzer terapiler geliştirmişti. ABD'de hafif ve orta dereceli Covid'in tedavisinde bu antikorlar için acil kullanım onayı verilmiş durumda. AstraZeneca da geçtiğimiz hafta, AZD7442 için acil kullanım onayı almak üzere ABD'de başvuruda bulundu.

Regeneron'un tedavisinin semptomatik hastalarda ilk haftada yüzde 72, sonraki dönemde yüzde 93 koruma sağladığı belirtiliyor. GlaxoSmithKline'ın tedavisinde hastaneye yatma ve ölüm oranlarında yüzde 79 azalma, Lilly'nin terapisinde ise yedinci günde viral yükse yüzde 70 düşüş gözlemlenmişti. (DIŞ HABERLER)