Covid-19: Pirola varyantı hakkında bilinmesi gerekenler
Yeni bir Covid-19 dalgası mı geliyor? Pirola varyantı daha mı tehlikeli? Özellikleri neler? DW Türkçe, merak edilen soruların yanıtlarını derledi.
DUVAR - Koronavirüs vaka sayılarının yeniden artması, tespit edilen "Pirola" adlı varyantın daha bulaşıcı olduğunun dile getirilmesi, Covid-19 endişesini bir kez daha arttırdı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona vakalarında dünya genelinde artış olduğu konusunda uyardı. Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden'ın Covid-19 testinin sonucunun pozitif çıktığı açıklandı. Perşembe günü de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in korona olduğu, Hindistan'daki G20 Zirvesi'ne katılımını iptal etmek zorunda kaldığı duyuruldu.
Eşi korona olan Joe Biden'ın da testinin pozitif çıkıp çıkmayacağı merak ediliyordu. Ancak Beyaz Saray, 80 yaşındaki devlet başkanına art arda dört gün boyunca yapılan testlerin sonuncusunun da negatif çıktığını, bu nedenle Biden'ın Hindistan'daki G20 Zirvesi'ne katılmak üzere yola çıktığını açıkladı.
ENDİŞEYE GEREK VAR MI?
Yeniden gündemde geniş bir şekilde yer alan Covid-19 vakaları ve yeni varyant, yeni bir salgın dalgası yaşanabileceği iddialarını gündeme taşıdı. Bilim insanları ve aşı üreticileri Moderna ve Pfizer/BioNTech'ten gelen yeni veriler ise bir kaç hafta önce tespit edilen yeni Covid-19 varyantının bazı uzmanların korktuğu kadar endişe verici olmadığını gösteriyor.
Pirola olarak adlandırılan Covid-19'un yeni varyantı BA.2.86'nın etkileri ve yayılma şekli, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok ülkedeki salgınla mücadele kurumları tarafından büyük bir dikkatle izleniyor. Uzmanlar, korona enfeksiyonları ve hastaneye yatış oranlarında ABD, Avrupa ve Asya'da artış kaydedildiğini ancak bu sayıların geçmiş dalgalarda yaşanan zirvelerin çok gerisinde olduğuna işaret ediyorlar.
Peki bilim insanları, DSÖ'nün 6 ülkede tespit edildiğini açıkladığı Pirola varyantı hakkında ne diyor?
YENİ VARYANTIN ÖZELLİKLERİ NELER?
Bilim insanlarının gözü BA.2.86'nın üzerinde çünkü 2023'ün büyük bölümünde baskın varyant olan XBB.1.5'e kıyasla yeni varyant, Spike proteininde 35 mutasyona sahip Omicron'un alt türü bir varyant. Bu mutasyon, varyantın daha bulaşıcı olduğu, daha hızlı yayılabileceği, daha fazla insanın enfekte olmasına yol açabileceği endişesine yol açtı. Ancak ABD'de iki bağımsız laboratuvarda yürütülen deneyler çok büyük endişeye gerek olmadığına işaret ediyor.
DENEYLER NEYE İŞARET EDİYOR?
Bu araştırmalardan birini Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi yürüttü. Merkezin Viroloiji ve Aşı Araştırmaları Direktörü Dr. Dan Barouch, gerçek virüsün kopyası geliştirilerek yapılan deneylerin, vakalarda yeni varyantla birlikte büyük bir artış olacağı sonucuna ulaşmadıklarını açıkladı. Barouch'un ekibi, aşı olmuş veya daha önce enfekte olmuş kişilerde, virüsün laboratuvarda üretilmiş versiyonlarını test etti. Ve varyanta karşı antikorların, mevcut dolaşımdaki varyantlara karşı olanlarla benzer veya biraz daha yüksek olduğunu tespit etti.
Dr. David Ho'nun Columbia Üniversitesi'ndeki laboratuvarı ile yine İsveç ve Çin'de yürütülen deney ve araştırmalardan da benzer sonuçlar elde edildi. John Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu'ndan Dr. David Dowdy, önümüzdeki aylarda asıl FL.1.5.1 varyantının en yaygın varyant olacağını, ancak geçen kış Omicron varyantında yaşanan benzer bir enfeksiyon dalgası beklemediğini açıkladı.