Covid-19'un yeni varyantı 'Eris' hakkında neler biliniyor?
Yale Üniversitesi’nden Dr. Roberts, diğer Omicron türleri gibi, EG.5'in de üst solunum yollarını enfekte etme eğiliminde olduğunu söylüyor.
DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) statüsü 'izlenmesi gereken varyant' olarak değiştirdi. Yale Üniversitesi’nden Dr. Roberts ise, bunun diğer yeni türlerden çok da farklı olmadığını söylüyor. Teyit.org, Eris hakkında bilinen detayları derledi.
ERİS NEDİR?
Sars-Cov-2 virüsü ilk ortaya çıktığı günden bu yana mutasyona uğruyor, şekil değiştiriyor ve giderek farklılaşıyor. Uzmanlara göre yeni varyantların ortaya çıkması beklenmedik bir şey değil.
Yeni varyant EG.5, 2023 yılının başında Omicron varyantının yeni bir alt türü olarak tanımlanmıştı. Yani korona virüsünün mutasyona uğramış bir versiyonu olduğu söylenebilir.
Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos’ta EG.5 ile ilgili yayınladığı son raporda EG.5’in "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirdiğini duyurdu. Varyantın yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, varyantın oluşturduğu halk sağlığı riskini "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirdi.
Yale Üniversitesi’nden Dr. Roberts, bunun diğer yeni türlerden çok da farklı olmadığını açıklıyor. Yeni varyantın Eris lakabı da, Yunan mitolojisinin fitne ve fesat tanrıçasından geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu isimlendirmeyi varyantın akılda kalması güç terminolojik ismine alternatif olarak seçiyor.
SEMPTOMLARDA FARKLILIK VAR MI?
Yeni varyantın semptomlarında belirgin bir fark yok. Yale Üniversitesi’nden Dr. Roberts, diğer Omicron türleri gibi, EG.5'in de üst solunum yollarını enfekte etme eğiliminde olduğunu ve burun akıntısı, boğaz ağrısı ve diğer soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olduğunu açıklıyor.
Ancak 65 yaş ve üzeri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, virüsün alt solunum yollarına giderek ciddi hastalıklara neden olma riski hala baki.
HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aralarında Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Britanya, Fransa, Portekiz ve İspanya'nın da bulunduğu 51 ülkede enfeksiyonlar bildirildi. Örgüt, artış gözlemlenen ülkelerde detaylı raporlama yapılmasını talep ediyor. Bazı uzmanlar, bu ülkelerdeki risk grubundaki kişilerin korunması için kapalı alanlarda maske takabileceğini söylüyor.
Sağlık Bakanı Koca korona virüsünün yeni varyantlarının 23 Ağustos 2023 itibariyle Türkiye'de görülmediğini belirtti. Koca’nın değerlendirmesine göre hastane yatışını daha da artıran herhangi bir durum ve kapandığımız dönemlere geri dönme söz konusu değil.
DW Türkçe’ye konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan eskisi kadar çok Covid-19 testi yapılmadığı için Türkiye'de yeni varyantların tespit edilmesinin güç olduğunu kaydetti. Özlü, şu an bir risk görmediğini aktarırken Ceyhan da şu aşamada ağır bir klinik seyrinin olmadığını söyledi.