Covid salgınını yönetemeyen Hindistan hükümeti Twitter'dan sansür istedi

Hindistan'da yeni vaka sayıları 350 bine dayanırken, hükümet Twitter'daki eleştirilerin kaldırılmasını istedi. Ülkede oksijen sıkıntısı yaşanırken; bir kentte hastalara arabalarında oksijen verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1.3 milyar nüfuslu Hindistan'da Covid-19 salgını kontrolden çıkarken, yeterli önlem almamakla suçlanan hükümet Twitter'dan eleştirel paylaşımları kaldırmasını istedi. Üste üste rekor vaka ve ölü sayılarının raporlandığı, hastanelerde yer olmadığı için hastaların arabalarında tedavi gördüğü ve oksijen sıkıntısı nedeniyle alarm verilen ülkede, hükümetin belirli tweetlerin sansürlenmesi için Twitter'a başvurduğu belirtildi.

YENİ VAKA SAYISI 350 BİNE DAYANDI

Hindistan'da son bir günde 349 bin 691 yeni vaka, 2 bin 767 ölüm raporlandı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 16.96 milyona, ölü sayısı 192 bin 311'e yükseldi.

Hindistan'da salgın tedbirleri altı hafta önce hafifletilmiş, Sağlık Bakanlığı "Pandeminin son perdesindeyiz" açıklaması yapmıştı. Ancak bu son veriler, ülkede günlük vaka sayılarının son bir ay içinde sekiz kat, ölü sayılarının 10 kat arttığı anlamına geliyor.

ARABALARDA OKSİJEN VERİLİYOR

Başta başkent Yeni Delhi olmak üzere, birçok kentteki hastanelerin yatak ve tıbbi oksijen yetersizliği nedeniyle hastaları geri çevirdiği belirtiyor. Reuters ajansı, Gaziabad kentinde bir tapınağın dışında bir tür sahra hastanesi kurulduğu, hastalara tapınağın imkânlarıyla arabalarında oksijen verildiği görüntüleri geçti.

BBC News ise Hindistan'ın birçok noktasında çok sayıda kişinin sağlık sisteminin yetersiz kalması ve oksijen yetersizliği nedeniyle öldüğünü yazdı. Reuters'a konuşan bir doktor da, "Her gün aynısı yaşanıyor, iki saatlik oksijenimiz kalıyor, yetkililerden de sadece teminat geliyor" diyerek hükümeti eleştirdi.

SİNGAPUR'DAN OKSİJEN TANKI GÖNDERİLDİ

Singapur'dan Hindistan'a dev bir oksijen tankı gönderilirken, ihracat ambargosu nedeniyle Hindistan'daki aşı üretimini sekteye uğratmakla eleştirilen ABD de yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı.

MODİ 'FIRTINA' DİYE NİTELEDİ

Yeterli önlem alınmaması, kalabalık seçim mitinglerine ve dini festivallere izin verilmesi nedeniyle gelinen noktadan sorumlu tutulan Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise bugün yaptığı açıklamada "İlk dalgayla başarılı bir şekilde başa çıktıktan sonra kendimize güveniyorduk ve moralimiz yüksekti ama bu fırtına ulusu sarstı" dedi. Modi, vatandaşlardan aşı olmalarını ve önlemlere dikkat etmelerini istedi.

Modi'nin hükümeti, Hindistan'daki günlük vaka sayısının 10 bin altına inmesinin ardından gardını düşürüp seçim mitinglerine ve dini festivallere izin vermekle, bu süreçte de sağlık sistemini güçlendirecek adım atmamakla eleştiriliyor. 

TWITTER BAZI PAYLAŞIMLARI GİZLEDİ

Bu nedenle eleştirilen Modi hükümetinin, Twitter'dan onlarca paylaşımı kaldırmasını istemesi dikkat çekti. Reuters'ın haberine göre Yeni Delhi, bazı yerel milletvekilleri de dahil, birçok kişinin hükümetin salgın yönetimi eleştirdiği paylaşımlarının silinmesini istedi. Sansür talebi, 2000 tarihli 'Enformasyon Teknolojisi' yasasına dayandırıldı.

Twitter'ın, bu talebin ardından bazı paylaşımların Hindistan içinde görülmesini engellediği belirtildi. Twitter yönetiminden yapılan açıklamada, şikayet alan paylaşımların o ülkenin yasalarını ihlal ettiği ama Twitter kurallarını ihlal etmediği durumlarda bu yola gidildiği bilgisi verildi. (DIŞ HABERLER)