CSO şefi Cemi’i Can Deliorman: CSO Konser Salonu, uluslararası kültür sanat ağının güçlü bir parçası olacak

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni şefi Cemi’i Can Deliorman ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı konuştuk. Deliorman, "CSO Konser Salonu, tüm Türkiye’ye rol model olacak bir yapı halinde uluslararası kültür sanat ağının güçlü bir parçası olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ayşegül Tabak

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 200 yıllık geleneğini yeniden diriltiyor. 25 yıldır tamamlanamadığı için yılan hikâyesine dönen ve umutları söndüren CSO binasının inşaatı sona ermek üzere. Ankara’nın ortasında, 400 işçinin emeğiyle yükselen bu bina konser salonları, açık-kapalı alanları ve yeni işletme anlayışı ile yalnız CSO’ya değil, başkentin ve Türkiye’nin kültür-sanat hayatına geniş bir kucak açacak ve yeni logosuyla 29 Ekim’de gerçekleşecek açılışla sanatseverlere ‘merhaba’ diyecek.

Eğitimi, başarıları ve genç yaşıyla kendinden bir hayli söz ettiren CSO’nun genç şefi Cemi’i Can Deliorman uyumlu tavırları, insan ilişkilerini yönetme kabiliyeti ve samimi üslubuyla dehanın ve insani vasıfların ahengini yansıtıyor ve haliyle gelecek sanatçı nesline kıymetli bir örnek teşkil ediyor. İşine tutkuyla sarılan Cemi’i Can Deliorman ile son 5 yılda dünyada yeniden kurulan/yapılanan tek senfoni olacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı, amaçladıklarını ve tüm süreci konuştuk.

Cemi’i Can Deliorman

Çok iyi bir eğitim geçmişinizin ve parlak bir kariyerinizin olduğu hepimizin malumu. 196 yıllık bir orkestranın yeni konser salonu, yeni şefi ve yeni sanatçılarıyla atılım aşamasına nasıl gelindi ve siz bu sürece nasıl dâhil oldunuz?

2017 yılında CSO yönetim kurulunun isteği ile orkestranın yardımcı şefliği görevine başladım. CSO salt bir orkestradan öte çoksesli müzik adına sahip olduğumuz en değerli kültür mirası. Bu anlayışla ve motivasyonla gece gündüz demeden CSO için çalışmak bir iş olmaktan ziyade tutku haline dönüştü diyebilirim. Yeni konser salonunun bitmesi ve benim müzik direktörlüğünü devralmam kuşkusuz bu çalışmayı ve tutkuyu çok ileri bir seviyeye taşıdı, hedeflerimiz büyüdü, sorumluluğumuz arttı.

Osmanlı'nın sanata ve musikiye en değer verdiği zamanda doğmuş bu orkestra ve dünyanın en saygın en eski senfoni orkestralarının başında gelmiş. Şimdi genç sanatçıların dahil olmasıyla hem içerik hem orkestra yenileniyor. CSO'nun hem geçmişinden hem de geleceğinden bahsedelim biraz.

Benzersiz geçmişine baktığımızda CSO çok sesli müzik tarihimizin öncü ve merkez kurumu olarak yer alır. 1924 yılında Ankara'ya gelmesi ve “Musik-i Muallim” mektebinin kurulması ile ülkemizdeki müzik eğitiminin de yapıtaşı olmuş. Bu derin tarih nihayetinde çok köklü bir gelenek oluşturmuş, bununla birlikte 21. yy dünyasında vizyoner ve lider bir orkestra var etme sorumluluğunu bugün bizlerin omuzlarına yüklemiş. Bu güçlü geleneği önce bugüne ve sonrasında geleceğe taşımak için dünya ile entegre bir gelecek planı yapılması gerekiyor. Orkestra için hazırladığımız projeleri çok yakında bir basın toplantısı ile detaylı bir şekilde duyuracağız.

Bu kadar kısa bir zaman içinde CSO’nun bu derece ivmelenen yenilenme sürecinin sebebi nedir? Yeni sanatçıların alım süreci bunu nasıl etkileyecek?

Her şeyden önce bu hızlı dönüşümün en güçlü ayağı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın CSO’ya verdiği önem ve inancıdır. Yeni CSO konser salonları 25 yılı aşkın bir süre boyunca tamamlanamamış, bir dönem herkesin ümidini kestiği unutulmuş alan haline dönüşmüştü. Bakanlığımız bir mucizeyi çok kısa bir sürede gerçekleştirerek dünya standartlarında bir kültür sanat kompleksini yeniden canlandırdı. Bu gerçekten üstün bir gayret ve adanmışlık gerektiren bir süreç. Aynı şekilde yeni sanatçıların kadrolara kazandırılması tüm müzik camiamızın yıllardır ümitsizce beklediği bir rüya haline gelmişti. 30 pırıl pırıl, üstün yetenekli değerlerimizin orkestraya kazandırılması yine bu sürecin en önemli ve değerli noktalarından biri.

'SENFONİ ORKESTRALARI METROPOLLERİN TANITIM VİTRİNİNİN EN GÜÇLÜ OBJESİ'

Yeni CSO konser salonu neden bu kadar önemli ve dünya örnekleri ile kıyasladığımızda bir senfoni orkestrası ve konser salonu ne ifade ediyor?

Dünyanın kültür sanat metropolleri; orkestraları ve konser salonları ile tanınırlar. Berlin, Sidney, New York, Los Angeles, Hamburg gibi sayısız örneğinde gördüğümüz gibi; şehirler, orkestraları ve ikonik konser salonları ile bütünleşirler, gelişirler, nefes alırlar ve tanınırlar. Kültür sanat üretiminin en zirve noktalarını temsil eden senfoni orkestraları ise bu metropollerin kültür belleğinin en önemli parçası, aynı zamanda tanıtım vitrininin en güçlü objesi. Bu pencereden baktığımızda CSO Konser Salonu sadece Ankara’ya değil tüm Türkiye’ye rol model olacak bir yapı halinde uluslararası kültür sanat ağının güçlü bir parçası olacak.

'İLK SEZON MÜZİK TARİHİNİN EN SEVİLEN ESERLERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ'

CSO’nun geniş bir repertuvarı var. Yeni sezonda yeni bina ile birlikte nasıl bir ruha ve kimliğe sahip olacak? Dinleyicileri neler bekliyor?

CSO’nun çok sadık ancak bir o kadar titiz ve seçici bir dinleyici kitlesi var. Bu anlamda repertuar seçkisi en önem verdiğimiz içerik kaynağımız. Her sezon olduğu gibi bu sene de CSO sahnesinde tanınmış başarılı konuk solist ve şefler yer alacaklar. Yönetim kurulumuzla ortaklaşa aldığımız kararla yeni evimizde ilk sezon müzik tarihinin en sevilen ve bilinen eserlerine ağırlık vereceğiz. Bir diğer yanda kendini dünya ölçeğinde ispatlamış çok zengin bir Türk besteci nesline sahibiz. Bu bizler için çok büyük bir hazine ve gurur kaynağı. Yeni müzik alanında üretken birçok ismi yine konser programlarına alacağız. Salt orkestra konserlerinin ötesinde oda müziğine de ağırlık verecek periyodik konserlerin dışında farklı projeler ile faaliyet göstereceğiz.

CSO aynı zamanda yeni binasında yeni bir işletme anlayışıyla hayat bulacak. Neler planlanıyor, kaç salon var, etkinlikler ve imkânlar neler olacak?

2023 koltuk kapasiteli “Büyük Salon”, 500 koltuk kapasiteli “Mavi Salon” ve 600 kişilik “Tarihi CSO Salonu” ve tüm bunların dışında restoranları, CSO Müzesi ve açık hava alanlarından oluşan Müzik Kampüsü umuyoruz ki çok kısa bir sürede kültür sanat tutkunlarının buluşma yeri haline gelecek.