Erdoğan'dan 'Suriye' açıklaması: Sıkılı yumruklar açılmalı, görüşmekten imtina etmeyiz

Suriye'deki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sıkılı yumrukların açılmasında büyük fayda var. Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa görüşmekten imtina etmeyiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kabine toplantısı, bugün Beştepe'de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı 2 saat 40 dakika sürdü. 

Bakanlar kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. 

Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nu tebrik eden ve başarılar dileyen Erdoğan, "Mehmet Özhaseki ve Fahrettin Koca kardeşimize de emekleri, fedakarlıkları için teşekkür ediyorum. Her iki arkadaşımızla yakın temas halinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

'ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE İHA KULLANAN İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ'

Anız ve orman yangınlarına değinen Erdoğan, "Diyarbakır-Mardin yangınında hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hafta sonu yine orman yangınları yaşandı. Yaz mevsiminin her geçen yıl daha sıcak ve kurak geçmesiyle yangın riski de aynı oranda artıyor. Bölücü örgütün orman yangınlarını terör yöntemi olarak kullandığını biliyoruz. Orman yangınlarıyla etkin mücadele konusunda önemli adımlar attık. Bugün bu mücadeleyi 26 uçak 105 helikopter ve 5 binden fazla kara aracıyla sürdürüyoruz. 14 Bayraktar TB2 İHA'mızla yeşil vatanı 7 gün 24 saat izliyoruz. Orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz" diye konuştu. 

'TÜM VATANDAŞLARIMIZDAN DAHA FAZLA İTİNA BEKLİYORUM'

"Yapay zeka tabanlı sistemler başta olmak üzere pek çok teknolojik imkanlar gücümüze güç katmaktadır" diyen Erdoğan, "Gece gündüz demeden yangınlara karşı cansiperane mücadele eden bütün kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yaz sıcaklarının artık çok yoğun yaşandığı günlere girdik. Ormanlarımıza sahip çıkma konusunda tüm vatandaşlarımızdan daha fazla itina bekliyorum. En ufak ihmalin büyük zararlara sebep olacağını unutmayalım" ifadelerini kullandı.

'HER MESELE GİBİ TARIMA DA İSTİSMAR MALZEMESİ OLARAK BAKIYORLAR'

Tarım alanında hükümete yönelik eleştirileri haksız bulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükümetlerimizin tarım politikalarını eleştirenlerin çoğu bilgiden ziyade önyargılarla hareket etmektedir. Her mesele gibi maalesef tarım konusuna da istismar malzemesi olarak bakıyorlar. Her çiftçiye bedava traktör vaat edenler, daha sonra bunu dikkat çekmek için söyledik dediler. Bunlar öyle seçim meydanlarında dalga konusu yapılacak işler değildir. Tarım ciddi uğraştır, çok stratejik bir sektördür. Hükümet olarak tarıma sektörün ciddiyetine, önemine uygun anlayışla yaklaştık. Son 21 yılda, 1 trilyon 364 milyar lira tarım desteği verdik. Yaş çay alım fiyatının yanında üreticilerimize destekleme primi uygulamasını ilk kez biz başlattık" dedi.

'ŞAHSEN TAKİP EDİYORUM, BAKANLARIMIZA GEREKLİ TALİMATI VERİYORUM'

Çiftçilerin şikayetlerini takip ettiğini belirten Erdoğan, "Buğday fiyatlarında dünya piyasasının üzerindeyiz. Yurt dışı ekmeklik buğday fiyatı yerinde ton başına 248 dolardır. Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatı ton başına 359 dolar olup, dünya fiyatlarından 89 dolar yüksektir. Hasat döneminde üreticimizi koruma amacıyla dahilde işleme rejimiyle hububat ithalatını 15 Ekim'e kadar durdurduk. Toprak Mahsulleri Ofisimiz alımla ilgili süreçleri titizlikle yürütüyor. Aldığımız bütün tedbirlerine rağmen çiftçimizin, üreticimizin memnuniyetsizliği, şikayeti olabilir. Bunları da Cumhurbaşkanı olarak şahsen takip ediyorum, bakanlarımıza gerekli talimatı veriyorum. Milletin efendisi olan çiftçimizin mağduriyetine izin vermeyiz. Son 21 yıldır iyi ve kötü gününde nasıl çiftçimizin yanında olduysak bundan sonra da yanlarında olacağız" şeklinde konuştu. 

'SURİYE'DE BİZİMLE ORTAK HAREKET EDEN HİÇ KİMSENİN MAĞDUR OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Suriye'deki gelişmeler hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Biz komşu olarak istikrarsızlıklarla uğraşan ve terör örgütlerinin cirit attığı değil demokratik, müreffeh bir Suriye görmek istiyoruz. Suriye'nin evlerini terk etmek zorunda kalmış milyonlar için güvenli bir yer haline gelmesini herkesten çok biz arzu ediyoruz. Böyle bir iklime ne kadar kısa sürede kavuşulursa herkes için, özellikle Suriye halkı için o kadar iyi olacaktır. İç siyaset gibi dış politikada da sıkılı yumrukların açılmasında büyük fayda olduğuna inanıyoruz. Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa geçmişte olduğu gibi görüşmekten imtina etmeyiz. Elbette bunu yaparken Türkiye'nin menfaatlerini referans alacak ama bu süreçte bize güvenen, bize sığınan, bizimle ortak hareket eden hiç kimsenin mağdur olmasına da izin vermeyeceğiz. Türkiye dostlarını yarı yolda bırakan bir devlet değildir ve olmayacaktır" dedi.

'KAYSERİ'DE KAOS PLANI TEZGAHLANDI'

Kayseri'de Suriyelilerin evlerine düzenlenen saldırılara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu düzeni kırmızı çizgimizdir. Bu hassas çizginin yok sayılmasına, çiğnenmesine eyvallah demeyeceğiz. Geçmişte etki ajanları ve provokatörler eliyle ülkemize hangi bedellerin ödetildiğini gayet net hatırlıyoruz. Kayseri'de son derece iğrenç, rezil bir taciz vakası üzerinden aynı kaos planı tezgahlandı. Bu oyunun ikinci perdesi ise Suriye'nin kuzeyinde Türk çıkarlarına ve varlığa yönelik sahnelendi. Bölücü terör örgütü artıkları ve iş birlikçilerin tarafından kotarılan bu oyunu kimin yazdığını, bunlara kimlerini figüranlık yaptığını çok çok iyi biliyoruz. Allah'ın izniyle ne biz ne milletimiz ne de Suriyeli kardeşlerimiz bu sinsi tuzağa düşmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'BAYRAĞIMIZA UZANAN ELLERİ KIRMASINI BİLİRİZ'

"Nefret söylemlerine, faşizme, ırkçı vandallığa ve provokasyonlara boyun eğmeyeceğimizi tekrar altını çizerek söylemek istiyorum" diyen Erdoğan, "Bayrağımıza uzanan elleri kırmasını bildiğimiz gibi ülkemize sığınan mazlumları uzanan elleri de kırmasını biliriz. Kimse kendini polisin, hakimin, devletin yerine koyamaz. Kayseri'deki olaylar sonrasında ortalığı yakıp yıkan 474 provokatör gözaltına alındı. Dün de Suriye Milli Ordusu güçleri ve güvenlik kuvvetlerimiz, Suriye'nin kuzeyindeki kışkırtmalara gerekli müdahalelerde bulundu. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Biz bölücü niyetlere karşı vatanımızı koruyoruz ve koruyacağız" şeklinde konuştu. 

'ERKEN SEÇİM TARTIŞMASI MUHALEFET BÜNYESİNDEKİ İÇ SAVAŞIN DIŞA YANSIMALARIDIR'

14-28 Mayıs 2023'te genel seçimlerin, 31 Mart 2024'te de yerel seçimlerin yapıldığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Tarihimizde sandıkta tezahür eden iradeyi yok sayanların olduğu da ülkemizin bir gerçeğidir. Son dönemde bu kibirli tavrın, seçmen iradesinin yok sayma aymazlığının tekrar nüksettiğini görmekteyiz. Geçen hafta tekrar gündeme taşınmak istenen erken seçim tartışmalarına bu zaviyeden bakılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu tartışmalar muhalefet bünyesinde giderek kızışan iç savaşın dışa yansımalarından ibarettir. Tabi yeni hükümet sisteminde erken seçim diye bir kavram da yoktur. Bunun yerine, cumhurbaşkanı ya da meclisin seçimlerin yenilenmesi kararı alınması vardır. Hiçbir temeli olmayan bu tarz sahte gündemlerle muhalefet kendi içindeki bilek güreşini perdelemeye çalışmaktadır. Hükümet olarak bu tartışmaların ne tarafıyız ne de muhatabıyız. Biz sadece ve sadece işimize odaklanıyoruz. Türkiye son 1 yılını seçim gündemiyle geçirmişken bölgemizde her gün yeni bir kriz, çatışma patlak verirken, dünya belirsiz girdabında sürüklenirken, ülkemizin ve milletimizin çözülmesi gereken bunca meselesi var iken, sırf eski ve yeni takım arkadaşlarına çalım atmak için bu tür şartlara meyledilmesini doğru bulmuyoruz."

(HABER MERKEZİ)