Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mahmud Abbas'ın bizden özür dilemesi lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan özür beklediğini söyledi. Erdoğan, "Bazı siyasi partiler diyorlar ki 'Hükümet Filistin Başkanını Türkiye'ye davet etsin ve parlamentoda konuştursun'. Size davet etmediğimizi kim söylüyor? Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi. Bekliyoruz bakalım gelebilecek mi?" diye konuştu.

'AYDER'İ TEKRAR ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞTURDUK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de "Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması"nda konuştu.

Kentte biten projelerin açılış töreni yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bilhassa Ayder'e yaptığımız yatırımları çok önemsiyoruz. 2017 yılındaki ziyaretimizde karşılaştığımız manzara bizleri çok üzmüştü. Çocukluğumuzun o temiz Ayder'i gitmiş, yerine derme çatma yapılarla, dev salıncaklarla suları, doğası çöple kirlenmiş bir Ayder gelmişti" dedi.

"Vatandaşımızın, buraya gelen yerli yabancı misafirlerimizin şikayetlerini dinledik" diyen Erdoğan, "O gün, Ayder'i doğal koruma projemizle şanına yakışır bir hale getireceğiz demiştik, hamdolsun aradan gelen süre zarfında sözümüzü tuttuk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla 'Ayder Yaylası Koruma ve Yenileme Projesi'ni tamamladık. Güncel rakamla 2 milyar 667 milyar lirayı bulan yatırımla Ayder'i tekrar eski ihtişamına, güzelliğine kavuşturduk" ifadelerini kullandı.

'RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA BATILI BARONLAR DIŞINDA KAZANÇLI ÇIKAN OLMADI'

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 2,5 yılın geride kaldığını ifade eden Erdoğan, "Millet olarak neredeyse her gün bölgemizde patlak veren yeni bir krizle uyanıyoruz. Rusya ve Ukrayna, iki komşumuz arasındaki savaş maalesef 2,5 yıldır devam ediyor. Binlerce, onbinlerce insan öldü. Şehirler yıkıldı, çocuklar yetim kaldı. Batılı savaş baronları dışında bu kan deryasından kazançlı çıkan olmadı.  Hala ateşe benzin döküyorlar. Biz ise barışın ve istikrarın tesisi için çalışıyoruz. İki komşumuz arasında hakkaniyetli davranarak, dengeli politika izleyerek, bu ateşin Karadeniz'e sirayet etmesine engel olduk. Çatışmalar başladığında bizi eleştirenler, bize laf edenler, hatta Türkiye'yi kışkırtanlar şimdi biz hak veriyor, hakkımızı teslim ediyorlar" şeklinde konuştu.

İsrail'in, Filistin'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'BATI DÜNYASI BU SÜREÇTE ÇOK KÖTÜ BİR SINAV VERDİ'

"Aynı şey Gazze'de soykırıma uğrayan kardeşlerimiz için de geçerlidir. Türkiye zulme karşı durarak insanlığın vicdanı oldu. Kimseden çekinmeden, lafımızı esirgemeden, kimin ne dediğine bakmadan Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz için harekete geçtik. İnsani yardımlarda Gazze'ye en fazla yardım malzemesi gönderen ülkeyiz. Bütün uluslararası toplantılarda İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamları gündeme getirdik. Batı dünyası bu süreçte çok kötü bir sınav verdi. Savunduklarını iddia ettikleri değerleri çiğneme pahasına İsrail'in yanında yer aldılar."

'AMERİKA İÇİN BÜYÜK BİR AKIL TUTULMASI'

"Önceki gün ABD Temsilciler Meclisi'ndeki o rezil sahneleri hep beraber seyrettik. Açıkçası orada gördüklerimiz karşısında insanlık adına biz utandık. Yemek kuyruğunda bekleyen insanları, çadırlarında uyurken vurulan çocukları, hastane küvezlerinde öldürülen bebekleri düşündükçe gerçekten büyük bir mahcubiyet yaşadık. Netanyahu (İsrail Başbakanı) gibi birine kırmızı halı sermek, çok daha ileri gidip, yalanlarını elleri şişinceye kadar alkışlamak Amerika için büyük bir akıl tutulmasıdır."

'ABBAS'I DAVET ETTİK, GELMEDİ'

"Ülkemden bazı siyasi partiler diyorlar ki, 'Şu anda hükümet, Filistin Başkanı'nı Türkiye'ye davet etsin ve parlamentoda konuştursun'. Size bunu davet etmediğimizi kim söylüyor? Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik ama gelmedi. Bekliyoruz bakalım gelebilecek mi? Gelir veya gelmez ama biz, Filistin halkının adına zaten söylenmesi gerekenleri her yerde dile getiriyoruz."

'GAZZE'Yİ YERLE YEKSAN EDENLERİN, GÖZLERİNİ ANADOLU'YA DİKMEYECEĞİNİ KİM GARANTİ EDEBİLİR?'

"Kalbinde zerre kadar insanlık olan, vücudunda taş yerine kalp taşıyan hiç kimse böyle bir vicdansızlığı meşrulaştıramaz. Hortlatılmak istenen Haçlı zihniyeti tam olarak işte budur. Bir tarafta Temsilciler Meclisi'nde o Hitler müsveddesi gibi olanın konuşmasını alkışlayan var ama  diğer tarafta da Temsilciler Meclisi'nin dışında binlerce insan bunları lanetliyor. 40 bin masumun katilini alkışlayanları gördükçe kendi geleceğimiz için de endişeleniyoruz. Bugün Gazze'yi yerle yeksan edenlerin, o kirli gözlerini yarın Anadolu'ya dikmeyeceğini kim garanti edebilir? Bunun için her fırsatta Türkiye güçlü olmak, caydırıcı olmak, her alanda kendi kendine yeter konumda olmak zorundadır diyoruz."

'ENFLASYONUN ATEŞİ BUNDAN SONRA DAHA HIZLI DÜŞMEYE BAŞLAYACAK'

"Geçen yıl uygulamaya koyduğumuz Orta Vadeli Programı'n olumlu etkilerini görmeye başladık. Merkez Bankası rezervlerimiz tarihimizin hiçbir döneminde görmediğimiz bir hızla artıyor. Risk primimiz 700 baz puan sevilerinden, 260 baz puanın altına düştü. Daha çok siyasi sebeplerle alındığımız gri listesinden çıktık. Yıllardır biz haksızlık yapan kredi derecelendirme kuruluşları bile hakkımızı teslim etmek zorunda kalıyor. Enflasyonun ateşi bundan sonra daha hızlı düşmeye başlayacak."

'FİYAT BALONUNUN OLUŞTUĞU SEKTÖRLERDE DENGELENME HIZ KAZANDI'

"Son 2 yılda özellikle fiyat balonunun oluştuğu sektörlerde dengelenme hız kazandı. 6 Şubat depremlerinin yaralarını son süratle sararken bütçe dengelerini de iyileştiriyoruz. Mayıs ayı iş gücü verileri rekorlar kırdığımız 2023 senesi yıllık verilerinden bile daha iyi seviyelere geldi. İşsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti. İnşallah herhangi bir yol kazasına mahal vermeden ve popülizm tuzağına düşmeden programımızı kararlılıkla uygulayacağız."

(HABER MERKEZİ)