Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüzde 50+1 şartının değişmesinden yanayım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru üzerine seçim kazanmak için gerekli olan yüzde 50+1 oy şartının değişmesinden yana olduğunu söyledi: "Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi aradığını söyledi.

TRT, A Haber, NTV, CNN Türk, 24 TV, Ülke TV, Tvnet, Habertürk, TV 100, Haber Global, TGRT Haber, Bengi Türk ve Akit TV'nin ortak canlı yayınında açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bu yarışa birlikte çıktığımız Muharrem Bey'in buradan ayrılışına doğrusu üzüldüm. Maalesef kaset kumpaslarıyla makama gelen bay bay Kemal'in karşısına rakip olunca böyle bir komplo ile, saldırı ile karşılaştı. Terör örgütleri ile kol kola yürüyen ortaklık kuran Kılıçdaroğlu, özellikle tabii karşısına çıkınca böyle bir saldırı ile karşılaştı. Terör örgütlerini içselleştirmiş bir kişiden söz ediyoruz. Böylelerinden her türlü saldırı beklenmeli. Özellikle bugün Muharrem Bey'i aradım. Kendisine bu süreçle ilgili böyle bir şey nasıl sadır oldu diye kendisiyle konuşayım istedim" dedi.

'BU BİR FETÖ TAKTİĞİDİR'

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu suçlayan Erdoğan, "Anladığım kadarıyla ortada Kılıçdaroğlu'nun şu anda kol kola, el ele olduğu, bu Muharrem Bey'den sadır olan bir şey diye bir şey söylemiyorum ama bu bir FETÖ taktiğidir. Geçmişte de bunlar yapıldı. Kılıçdaroğlu bu makama malum bir kaset komplosuyla geldi ve bunu da olmayacağını açıklayarak geldi. Olmayacağını açıklayan ertesi gün kalktı aday olduğunu açıkladı" ifadelerini kullandı.

'BU SALDIRIYA KARŞI DEVLET OLARAK YAPILABİLECEK NEYSE YARDIMA HAZIR OLDUĞUMUZU SÖYLEDİM'

İnce'ye hükümet olarak hukuki alanda her türlü desteğe hazır olduklarını ve gerekli adımları atacaklarını söylediğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Muharrem Bey'in bu kararının arkasında birçok şüphesiz ki, gerçekten namuslu, haysiyetli insanların kabullenemeyeceği bazı saldırıların olduğunu bugünkü görüşmemizden anlıyorum. Bir insanın her şeyden namusu, haysiyeti çok önemli. Bu tür iftiralarla karşı karşıya kalınırsa, tevessül edeceği yollardan bir tanesi en son da olsa böyle bir yoldur. Nitekim avukatlarına böyle bir görevi verdiğini de ifade ettiler. Biz de devlet olarak yapılabilecek neyse, her türlü yardıma hazır olduğumuzu da söyledik. Devlet olarak yapmamız gereken gerek Adalet Bakanlığı, gerek İçişleri Bakanlığı noktasında bunların yapılabileceği zaten bulunduğumuz makamın da görevidir ve bu süreç de başlamış olacak. Keşke yarış 4'te 4 devam etmiş olsaydı ama şu anda bir eksiğiyle gidiyor."

'BAY BAY KEMAL SEN KİMSİN RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAYACAKSIN?'

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rusya'ya yönelik açıklamasına değinen Erdoğan, şunları söyledi:

Daha kampanyanın öncesinde Biden'ın açıklamaları vardı. İsim vererek konuşuyorum. Bu neydi? Erdoğan'ın saf dışı edilmesiydi. Biden benimle özel muhabbeti de güya olan birisi. Ama bu açıklamayı ne yazık ki yani, dil sürçmesi diyemeyeceğim, acımasızca yaptı. Bu açıklamasından sonra defalarca da biz bir araya geldik. Görüşmelerimiz oldu. Kendisine sorunca o maalesef böyle çark etmeye çalıştı. Şimdi çıktı bu defa bay bay Kemal Rusya'ya saldırdı. Şimdi Rusya'dan da sözcü Peskov, 'Bunu ispatlaması gerekir. Bunu ispatlayamazsa bunun altından kalkamaz' dedi. Şu anda eğer ben siyasetçiysem, 40 yıllık bir geçmişim varsa burada tabii bir şeyi çok açık ortaya koymamız lazım bay bay Kemal. Bak sen bu siyaseti hala öğrenemedin. Sen çırak bile olamadın. Türkiye'nin yönetimine talip olan kalkıp 'Ben Batı'yı dost edineyim'. Çünkü ne diyor? 'Rusya'ya yaptırım uygulayacağım' diyor. 'Batı'nın uyguladığı yaptırım neyse onu Rusya'ya da uygulayacağım' diyor. Yahu senden devlet adamı olmaz. Senden yönetici olmaz. Sen kimsin de Rusya'ya yaptırım uygulayacaksın? Adama demezler mi ya? Sen Rusya'ya yaptırım uyguladığın zaman, Avrupa'daki birçok ülke buyur 'Rusya'ya yaptırım uygulayacağım' diye ortaya çıktı. Sonra hepsi geri vitese taktı. Niye? Çünkü böyle devlet adamlığı olmaz."

'MACRON SAĞI SOLU BELLİ OLMAYAN BİRİSİ'

"Devlet yönetmede Japonların bir atasözü var. Adeta iplikle bağlı tutacaksın. Gün olur, lazım olur. Koparmayacaksın bağları" diyen Erdoğan, "Ben Amerika'yla da dostum, Rusya'yla da dostum, Batı'da bize kindar olanlarla da dosttuk. Örneğin Fransa'da Macron. Sağı solu belli olmayan birisi. Bir gün bakıyorsun böyle dost havalarında gözüküyor, oturuyorsun, konuşuyorsun. Hadi diyorsun 'Bak bir daha bu yanlışlar yapılmasın. Eğer bu yanlışlar yapılırsa ben senle kolay kolay bir daha görüşmem'. Ama bakıyorsun 'hayır' diyor. 'Yok öyle bir şey'. Ama gidiyor sağda solda. Başlıyor gene aleyhimizde konuşmaya. Ama şu anda da buyur Le Pen, Macron'u solladı geçti" ifadelerini kullandı.

'BİDEN'IN AÇIKLAMASI BENİ RENCİDE ETTİ'

ABD ve Rusya'yla ilişkileri iyi şekilde sürdürmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Sen herkesle münasebetlerini iyi tutacaksın. Koparmayacaksın bağları. Gün ola ihtiyaç olur. Onun sana ihtiyacı olabilir. Senin ona ihtiyacın olabilir. Şu anda Biden beni evimde ziyaret edecek kadar dostluğumuz olan bir insan olduğu halde, aynı şekilde biz Amerika'da onlarla eşim olsun, ben olayım bu tür münasebetlerimiz olduğu halde ama bu açıklamayı yapması beni mesela rencide etmiştir. Ama öbür tarafta ben Amerika Rusya'ya olumlu bakmıyor diye hiçbir zaman Sayın Putin'le münasebetlerimi kesmedim" dedi.

'MİLLETİMİZ FARKLI BİR KARAR VERİRSE DEMOKRASİNİN GEREĞİNİ YAPARIZ'

Pelin Çift'in "Özellikle bazı kesimlerden 'AK Parti iktidarı seçimi kaybederse hükümeti bırakmazlar, devretmezler' açıklamaları geldi. Birtakım kaygılar var. Siz bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz, seçimi kaybederseniz tavrınız nasıl olur?" sorusuna Erdoğan, "Bunu değerlendirmeyi bile gereksiz buluyorum. Çok saçma bir soru. Bu tür soru olsa olsa terör örgütlerine sorulur" yanıtını verdi. 

"Biz demokratik yolla iktidara geldik. Halkımızın teveccühü iktidara geldik" diyen Erdoğan, "Milletimiz ola ki böyle bir farklı karar verecek olursa, demokrasinin gereği neyse biz aynen bunu yaparız. Başka yapılacak bir şey yoktur." şeklinde konuştu.

Yerel seçimleri hatırlatan Erdoğan, "İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığını, CHP aldığı zaman bizim belediye başkanımız 'Buradan çıkmıyoruz' dedi mi? Belediye başkanlığını kazananlara makamı verdiler. Meclis'te açık ara önde olduğumuz halde hiç böyle bir tereddüte yer bırakmadılar. Ankara'da belediye başkanlığında arkadaşlarımız başkanlığı verdiler. Bu tür anlayış, bu tür yapı CHP'ye aittir. Onlar istemezük derler, vermeyiz derler. Şimdi sanatçıları, manatçıları şimdiden sokağa döküldüler. Huy bu. Bizde böyle bir şey söz konusu olamaz. Kaldı ki milletime inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'CUMHUR İTTİFAKI DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR'

Cumhur İttifakı olarak her türlü sonuca saygılı olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Sandıktan çıkan sonuca saygısı olmayanın millete saygısı yoktur. Ülkenin meşru yönetimine ve meclisine görev süresi boyunca saygı duymak, demokrasiye saygısı olan bireyin zaten vazifesidir. Hiçbir zaman milli iradenin üstünlüğünden hiç taviz vermedik. Cumhur İttifakı bu ülkede demokrasinin teminatıdır. Cumhur İttifakı sandıktan çıkan her türlü sonucu meşru kabul edecektir. Karşımızdakilerden de aynı taahhüdü bekliyoruz. Maalesef Kılıçdaroğlu sandık güvenliği diye tutturdu. Koy elamanlarını oraya, eksik bırakma. Milletimizin pazar günü inşallah şahsıma tekrar Cumhurbaşkanlığı görevini tevdi edeceği görevine inanıyorum" dedi.

'İNSANLARIMIZIN YAŞADIĞI SIKINTILARIN FARKINDAYIZ'

Seçimi kazanması halinde ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olamayacağı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Ekonomi Modelimizi yatırım, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme üzerine kurduklarını ve bugüne kadar bunu adım adım uyguladık. Yıllardır maruz kaldığımız ekonomik saldırılara, finans sistemine yönelik operasyonlara başarıyla direndik. Bankalarımız ayakta. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gaz enerji sistemimize dahil oldu. Gabar'daki petrolü de artan bir şekilde sisteme dahil ediyoruz. İstihdamda, ihracatta kırdığımız rekorlar ortada" şeklinde yanıt verdi.

Sorunları çözmek için çalıştıklarını belirten Erdoğan, "İnsanlarımızın yaşadığı sıkıntıların farkındayız ve tüm gücümüzü bunların çözümüne harcıyoruz. Seçim sonrası bunların yargıya yansıyanı olacaktır, bütün bunlarla birlikte bizim direkt müdahale edeceğimiz yönleri olacaktır. Bu adımlarımızı atarak takvimi çalıştıracağız ve Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar nelerdir, seçim beyannamesinin içinde bunlar da yerini almış vaziyette" diye konuştu.

'BU MİLLETE BİR OPERASYON ÇEKİLDİ, BUNUN BAŞINDA CHP VAR'

Enflasyonla ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu millete bir operasyon çektiler. Bu operasyonu çekenlerin başında CHP var. Patates, soğan, domates, bunlarla ilgili birçok oynadıkları oyunlar var. Ben arkadaşlarımı bu ara tekrar piyasaya gönderdim, Dolaşın bakın, nedir ne değildir diye. Soğan, patates 7,5 liraya düştü, market fiyatı bu. Buraya kadar inmiş vaziyette. Bu bir şeyi gösteriyor. Demek ki arz talep dengesinde, o spekülatif oyunlar giderildikçe durum daha da netleşecek. Sayın Putin'le geçen yaptığım görüşmede, sağ olsun benden yoğun bir miktarda domates istedi. Tabii onun bu domates talebi bizim ister istemez domates üreticisini sevindirdiği gibi fiyatları da ne yaptı, aşağı çekti. Batı'nın yaptırımlarını Rusya'ya uygulayacağını söyleyen bay bay Kemal'in inanın aklı bunları almıyor. Yani uluslararası camiada nereye yöneleceğiz, ne yapacağız? Ne yaparsak bunun ülkeme yansıması olumlu olur, bunun hesabını yapmıyor. Biz çiftçimiz için böyle çalışıyoruz."

'YÜZDE 50+1 ŞARTI KALKALARSA SEÇİM SÜREÇLERİ DAHA RAHAT OLACAK'

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için gereken yüzde 50+1 oy alma şartının değiştirilebileceğini dile getiren Erdoğan, "Böyle bir yapılanmaya, böyle bir düzenlemeye katılacak olan siyasi partiler olursa bunun olmaması söz konusu değil, olabilir. Doğrusu ben de olmasından yanayım. Buradaki 50+1 oran itibariyle 50+1 değil. Yüzde 50+1 oy demek. Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir. Bu adım karşılık bulursa, çünkü anayasa değişikliği gerektiriyor. Olmaması için neden yok. Şahsen böyle bir adım atılırsa taraftarım. Temennim odur ki seçim sonrasında atılacak bu adımla bir netice alırsak o zaman seçim süreçleri çok daha rahat olacaktır, kolay olacaktır" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)