Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney'nin konuşması viral oldu: Seçmene gerçeği söyleyin

ABD'de Joe Biden'ın seçim sonuçlarının tasdiklendiği kaotik oturuma damga vuran olaylardan biri de, Başkan Donald Trump'a eleştirileriyle tanınan Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney'nin konuşması oldu. Romney Kongre baskınını 'ABD Başkanı'nın kışkırttığı bir kalkışma' olarak niteledi; "Üzgün olan seçmenlere saygı göstermemizin en iyi yolu onlara gerçeği söylemek. Gerçek şu ki, Biden kazandı, Trump kaybetti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney'nin, seçim yenilgisini kabullenmeyen Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin baskını nedeniyle dört saat ara verilen Kongre oturumunda yaptığı konuşma viral oldu. Kendisi de başkanlık seçimlerini kaybetmiş bir Cumhuriyetçi olan Romney'nin "Üzgün olan seçmenlere saygı göstermemizin en iyi yolu onlara gerçeği söylemek. Gerçek şu ki seçilmiş başkan Biden kazandı. Başkan Trump kaybetti" dediği konuşma sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı.

'BİZZAT BAŞKANIN KIŞKIRTTIĞI BİR KALKIŞMA'

Romney, Biden'ın başkanlığının tescilleneceği oturumdaki konuşmasında, Kongre baskınını bir 'ABD başkanının kışkırttığı bir başkaldırı' olarak niteledi. "Bugün bencil bir adamın yaralanan gururu ve son iki ayda kasten yanlış bilgilendirip bu sabah harekete geçirdiği destekçilerinin öfkesi nedeniyle buradayız" diyen Romney, "Bugün burada yaşanan şey, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın kışkırttığı bir kalkışmaydı" ifadelerini kullandı.

'TARİHE İŞBİRLİKÇİ OLARAK GEÇECEKSİNİZ'

Romney, delege oylarının sayılacağı Trump'ın temelsiz itirazlarını dile getirmeyi düşünen Cumhuriyetçi siyasetçilere de, "Meşru bir demokratik seçimin sonuçlarına karşı çıkarak [Trump'ın] tehlikeli oyununa destek vermeye devam etmeyi seçecek olanlar da, sonsuza dek, demokrasimize karşı bu görülmemiş saldırının işbirlikçisi olarak görülecektir. Amerikan tarihinin bu utanç verici bölümündeki rolleriyle hatırlanacaklardır" diye seslendi.

'GERÇEĞİ SÖYLEYEREK SAYGI GÖSTERELİM'

Trump'ı destekleyen Cumhuriyetçilerin sonuçların resmileşmesini geciktirmek için bir Kongre süreci istemesine şu sözlerle itiraz etti: "Bu seçimin çalındığına inanan birçok insanı memnun etmek için hâlâ bir Kongre incelemesinde ısrar edenlere şu perspektifi sunmak istiyorum: Özellikle de başkan seçimin çalındığını söyledikçe, bu seçmenleri hiçbir Kongre incelemesi de ikna edemez. Üzgün olan seçmenlere saygı göstermemizin en iyi yolu onlara gerçeği söylememiz."

'LİDERLİĞİN VERDİĞİ GÖREV'

Bu noktada salondan uzun süre alkışlar duyulurken, Romney şöyle devam etti: "Külfet bu. Liderliğin verdiği görev bu. Gerçek şu ki, seçilmiş başkan Biden kazandı. Başkan Trump kaybetti."

'BEN BUNU YAŞADIM, EĞLENCELİ DEĞİL'

Kendisinin Barack Obama karşısında kaybettiği 2021 seçimlerine atıf yapan Romney, "Bu deneyimi ben kendim bizzat yaşadım. Eğlenceli bir şey değil. Sayısız mahkeme, başkanın kendi adalet bakanı, hem Cumhuriyetçi hem Demokrat seçim yetkilileri bu kesin sonuca vardı" dedi.

'KİŞİSEL İKBAL VİCDANDAN ÖNEMLİ Mİ?'

Romney, sonuçlara itiraz etmeyi hâlâ düşünen Cumhuriyetçilere vicdan muhasebesi çağrısında bulunarak, "Bugünün üzücü koşullarının ışığında, meslektaşlarım sizlere soruyorum; siyasi ikballerimizi cumhuriyetimizin ve demokrasimizin gücünden, özgürlük davasından daha mı önemli görüyoruz? Vicdanın ağırlığına kıyasla kişisel olarak öne çıkmanın önemi nedir?" dedi. (DIŞ HABERLER)