Dağ köylerinde at sırtında taşıyıp 24 saat çalışarak yapıyorlar...
Köylüler dağ yamaçlarından topladıkları doğal üzümleri at sırtlarında evlerine götüren köylüler imece usulüyle 24 saat çalışıp pekmez yapıyor.
DUVAR - Bitlis’in Hizan ilçesinin dağ köylerinde yapılan organik üzüm pekmezi büyük bir emeğin ürünü olarak ortaya çıkıyor.
AA'nın aktardığına göre; köylüler dağ yamaçlarından topladıkları doğal üzümleri at sırtlarında evlerine götüren köylüler imece usulüyle 24 saat çalışıp pekmez yapıyor.
Bölgeye has bilinen Sincili beyaz üzüm ve siyah üzümleri önce havuzlarda çiğneyerek üzüm suyu haline getiren köylüler, daha sonra maya olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırarak büyük kazanlarda belli bir süre kaynatıyor.
Pekmez kıvamına gelinceye kadar pişirildikten sonra soğutulup bidonlara doldurularak kışın tüketilmek üzere kilerde bekletiliyor.