Danimarka da 'Kuzey Akım' soruşturmasını kapattı
İsveç'ten sonra Danimarka da Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında yaşanan gaz sızıntılarıyla ilgili soruşturmayı kapattı. Olayın 'sabotaj' olduğu ama ceza davası için yeterli gerekçe olmadığı belirtildi.
DUVAR - İsveç'in ardından Danimarka da 2022 yılında Baltık Denizi'nde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşanan gaz sızıntılarıyla ilgili soruşturmayı kapattı. Kopenhag polisinden yapılan açıklamada, "Soruşturma, yetkililerin gaz boru hatlarında kasıtlı bir sabotaj olduğu sonucuna varmasına yol açtı. Ancak, değerlendirme, Danimarka'da ceza davası için yeterli gerekçe olmadığı yönünde" ifadeleri kullanıldı.
İsveç Savcısı Mats Ljungqvist, 7 Şubat'ta yaptığı yazılı açıklamada, İsveç sahasında bulunan gaz sızıntılarına yönelik incelemelerde daha fazla soruşturma yetkisine sahip olmadıklarını belirterek, soruşturmayı sonlandırdıklarını söylemiş, Almanya'da soruşturmanın devam ettiğini aktararak, ellerindeki kanıtları onlarla paylaşacaklarını bildirmişti.
KREMLİN: DURUM, ABSÜRDE YAKIN
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, soruşturmalara ilişkin durumun 'absürde yakın' olduğu belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bir yandan kasıtlı bir sabotaj olduğu değerlendirmesi var; öte yandan, daha fazla ilerleme yok" diyerek Danimarka'nın soruşturma hakkında bilgi sağlaması yönünde kendilerine yapılan talepleri reddettiğini savundu.
Danimarka Başbakanlığı, Kremlin Sözcüsü Peskov'un açıklamasına ilişkin olarak Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermezken, Danimarka polisi, ilgili yabancı ortaklarla işbirliği içinde olduklarını ve yürüttükleri soruşturmanın 'hem karmaşık hem kapsamlı' olduğunu belirtti. Öte yandan, bir polis sözcüsü, Reuters'ın 'yeterli gerekçe bulunmadığı' yönündeki kararla ilgili detaylı bilgi talebi hakkında yorum yapmayı reddetti.
Danimarka polisi, daha önce yaptığı açıklamada, boru hatlarının 'güçlü patlamalara' maruz kaldığını bildirmişti. İsveçli savcılar da olay yerinde bulunan patlayıcı izlerinin bir sabotajın yaşadığını gösterdiğini teyit ettikleri bilgisini paylaşmıştı.
Ne olmuştu?
Danimarka ve İsveç açıklarında, Eylül 2022'de, Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında dört sızıntı olduğu bildirilerek gemilerin 'bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı. İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti.
İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) da olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. Danimarka Enerji Ajansı, iki boru hattındaki gaz sızıntılarının durduğunu açıklamıştı. Rus enerji şirketi Gazprom da boru hatlarında basıncın normale döndüğünü ve sızıntıların sona erdiğini duyurmuştu. İsveç'ten Şubat 2024'te yapılan açıklamada soruşturmanın kapatıldığı, İsveç'in elindeki kanıtları soruşturmanın sürdüğü Almanya'ya aktaracağı belirtilmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)