Danıştay 10'uncu Daire Başkanı'ndan öğrencilere tavsiye: Mümkünse gülümseyin

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrencilere yönelik söyleşide konuşan Danıştay 10'uncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil, 'gülümseme' ve 'adalet'ten bahsetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVARDanıştay 10'uncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki söyleşiye katıldı. 'Adalet bilinci' söyleşisinde son sınıf öğrencilerine hakimlik-savcılık sınavları başta olmak üzere mesleki tavsiyelerde bulunan Akçil, "gülümseyen bir hukukçu olmanın değerine" dikkat çekti.

DHA'nın haberine göre, öğrencilerden gelen hakim-savcılık sınavıyla ilgili sorulara cevap veren Akçil, "Mülakat sorularını hemen 'biliyoruz' diye atlamayın. Bir düşünün. Mutlaka yanıltıcı, tuzak içeren sorular vardır orada. Onu anlayıp söylerseniz heyette bir karşılık bulur. Hem idari hem adli yargılarda konu ayırmayız. Mülakatta olabildikçe soruları anlayın, düşünün. Çünkü anlayacağınız her kelime not alınır. O, 7 kişi meslekte belli kıdeme ulaşmış insanlardır" dedi.

 

'YAŞLI İNSANLAR BİLE SİZ KONUŞMADAN KONUŞMAZLAR'

Öğrencilerden hakim-savcı olmalarını isteyen Akçil, "Hakim, savcı olmanızı isterim. Hukuk fakültesi mezunları içerisinde yapılacak işlerin başında bu geliyor. Ben yeniden doğmuş olsam, hayata yeniden gelmiş olsam, yeniden fırsat verilse 'ne iş yapmak istersin' diye 'idari yargı hakimliği' derim. Hiç pişman olmadım. Yani 32 yıldır idare mahkemelerinde, vergi mahkemelerinde çalıştım. Danıştay'da çalışıyorum. Hep Allah'a şükrediyorum; 'iyi ki bu mesleği yapıyorum' diye. İtibarlı bir meslek. Nereye gitseniz herkes saygı gösterir, başköşeye sizi oturturlar. Yaşlı insanlar bile siz konuşmadan konuşmazlar" diye konuştu.

Danıştay 10'uncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil

Duruşmalarla ilgili de konuşan bulunan Akçil, "Duruşmalara gelen taraflar, boynu büküktür, vereceğiniz karara bakarlar ve hep adalet isterler, tek istedikleri. Bu suç işleyen için de kıymetli, normal yaşayan için de kıymetli. Adalet her an, her zeminde gerekli bir duygu. Baba evlat arasında adil olmak durumunda. Evlat, başta anne babası olmak üzere kardeşler arasında adil olmak durumunda. Bireyden, aileden başlayan iş hayatıyla genişleyen tüm topluma yansıyan bir yöndür adalet. Her an adalet ve adil olmak" ifadelerini kullandı.

'DURUŞMA DIŞINDA GÜLÜMSEYİN'

Hukukçuların 'asık surat, hiç gülmeyen, kimseye selam vermeyen, kimseyi beğenmeyen' insanlar olarak algılandığını kaydeden Akçil, "Mümkünse gülümseyin. Duruşma anında değil. Duruşmanın ciddiyeti olacaktır. Onun dışında gülümseyin. Personeliniz, çevreniz, iş için gelen kişiler sizi gülümseyen bir hukukçu olarak görsünler. Asık suratlı değil. Gülümseyin" tavsiyesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)