Danıştay, OSB yapılmak istenen merayı köylülere bıraktı

Tarım arazilerinin içinde bulunduğu Uzunköprü Kavacık Köyü merasına yapılması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için açılan davada Danıştay 6’ncı Dairesi köy halkını haklı buldu.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü merasına yapılması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için 2018 yılından bugüne kadar 3 ayrı dava açıldı ve bu davalar köy halkından yana kararlarla sonuçlandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca köylülerin mezarlık ve merasının bulunduğu alanda yapılmak istenen plan değişikliği Danıştay'a takıldı. Danıştay 6. Dairesi 7 Kasım 2022 tarihli kararla bakanlık kararını iptal etti, kararın köylülerin avukatlarına ulaşmasıyla basın toplantısı düzenledi.

Edirne Tabipler Odası Lokali'nde düzenlenen toplantıda köylülerin avukatı Bülent Kaçar, köyde OSB istemediklerini yineledi. Kaçar şöyle konuştu:

“Dört ayrı bilirkişi heyet raporunda, üç ayrı yürütmenin durdurulması kararında ve üç ayrı iptal kararında OSB kurulmak istenen hazine arazilerinin tarım fonksiyonu dışında kullanılamayacağı kesin olarak hükme bağlanmıştır. Yapılan plan değişikliklerinin, bakanlıkların tüm işlemlerinin hukuka aykırılığı defalarca kanıtlanmıştır.”

'KARARI TEBLİĞ ETTİK'

Avukat Kaçar, planları iptal eden Danıştay kararını Edirne Valiliğine, Bakanlıklara ve Uzunköprü Karma OSB yönetimine ayrı ayrı resmi olarak tebliğ ettiğini söyledi. Yapılan plan değişikliklerinin, bakanlıkların tüm işlemlerinin hukuka aykırılığı defalarca kanıtlandığını belirten Kaçar, şöyle devam etti:

"Açılan 3 davayı da kazandık. 3 ayrı davada verilen iptal kararları ile Uzunköprü Karma OSB projesinin kamu yararına aykırı olduğu ispatlanmıştır. Kavacık köyüne Karma OSB kurulması halinde toprak, orman, su varlıkları, tümülüs, mezarlık, köy ve doğa açısından kamu zararlarının oluşacağı da ayrıntılı hükme bağlanmıştır. Uzunköprü Kavacık köyümüzün yegane büyük hazine arazileri olan 115 ada 238 parsel ile 118 ada 175 sayılı parsellerin tarımsal niteliği 1.öncelikli korunması gereken araziler olduğu Danıştay kararı ile hüküm altına alınmıştır.”

'UCUZA SATILAN ARAZİLER GERİ VERİLSİN'

Kavacık Köyü adına konuşan Fatma Altınbaş şöyle konuştu:

“Yargı kararlarını gecikmeksizin uygulamak devlet kurumlarının baş görevidir. Kadim köy otlakiyemiz olan ve Uzunköprü Karma OSB yönetimince hazineden çok ucuza satın alınan iki ayrı hazine arazimiz Kavacık köyüne derhal geri verilmelidir. Tarım topraklarını, gıdayı korumayı, köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve doğamızı savunmaya Kavacık köylüleri olarak sonuna kadar devam edeceğiz.” 

'TOPRAĞIMIZIN TESLİM EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Köy sakinlerinden Ahmet Günay ise Danıştay’ın verdiği iptal kararından mutlu olduklarını söyledi. Başından itibaren itirazları olduğunu ifade eden Günay, "Köyümüzün otlakiyesi, mezarlığı, evlerinin saçaklarına kadar gelen bir proje. Aynı zamanda Tümülüs denilen tescillenmiş bir tepemiz var. Onu da aynı şekilde kapsıyordu. Bu itirazlarımızı süreç içerisinde dile getirdik. Burası tarım toprağı olarak tescil edildi. Buraya tarım dışında hiçbir şey yapılamayacağı mahkeme kararınca tescil edilmesine rağmen yine bunu yapma arzuları devam ediyor” diye konuştu.

OSB YAPILMASI PLANLANAN ALANDA KÖY MEZARLIĞI BULUNUYOR

OSB yapılması planlanan alanda köy mezarlığının bulunduğu belirten köy sakinleri, Piyade Çavuş Oğuz Yelken'in de mezarının burada bulunduğunu söyledi. Köy halkı OSB projesinin yapılması halinde mezarlıkların akıbeti konusunda endişe duyduklarını belirtti. (DUVAR)