Danıştay Savcısı: Göreme Vadisi milli park olarak kalmalı

Milli park olmaktan çıkarılan Göreme Vadisi hakkında açılan davada Danıştay 10. Daire savcılığı görüşünü sundu: Göreme milli park olarak kalmalı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR – 2019 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla milli park olmaktan çıkarılan Göreme Vadisi hakkında açılan davada önemli bir gelişme yaşandı.

Danıştay 10. Daire savcılığı, Göreme'nin milli park olarak kalması yönünde görüş bildirdi.

KAPADOKYA'NIN İÇİNDEN HIZLI TREN GEÇECEKTİ

UNESCO'nun 1985'te 'Dünya Koruma Mirası' listesine aldığı Göreme Vadisi’nin milli park olmaktan çıkarılmasına karşı Mimarlar Odası Ankara şubesi, dava açmıştı. Yaklaşık iki yıldır süren davada Danıştay 10. Daire savcısı mahkemeye, Göreme Vadisis’nin milli park olarak kalması ve söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararının iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş sundu. Savcılık görüşünü değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan, karar iptal edilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

GÖREME, UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NDE

Göreme Milli Parkı, önceki yıllarda Antalya-Kayseri hızlı tren hattının güzergâhında olması nedeniyle gündeme gelmişti. Hızlı tren projesinin Kapadokya'nın ortasından geçecek olmasının, hem tarihi yapıya hem de üç ayrı yaban hayatı koruma sahasına zarar vereceği öne sürülüyordu. Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasını çevreciler, bölgenin imara açılması olarak değerlendiriyordu. Cumhurbaşkanı kararnamesine karşı dava açan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan,

Tezcan Candan

"Danıştay Savcısı, Göreme’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olduğuna ve eşsiz doğal ve kültürel özellikler barındığına dikkat çekerek, kararın iptal edilmesi gerektiğini ve kararın kamu yararına aykırı olduğu görüşünü sunmuştur" dedi.

 

 

‘CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI KAMU YARARIYLA BAĞDAŞMIYOR’

Kaçak yapılaşma gibi bölgedeki çevre sorunlarına değinen Candan, "Yargı, söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararının Göreme’deki işgali ve talanını meşrulaştıracağının altını çizmiştir. Karar iptal edilinceye kadar mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu. Göreme Milli Parkı’nın, Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilip koruma altına alındığı ancak Türkiye'nin tarafı olduğu sözleşmelere aykırı davrandığını belirten Candan, Cumhurbaşkanlığı kararının kamu yararıyla bağdaşmadığını düşünüyor.