Danıştay üyeleri: Karar kesinleşse de İmamoğlu görevden alınamaz
Habertürk yazarı Bülent Aydemir, İçişleri Bakanı Soylu'nun son açıklaması üzerine Ekrem İmamoğlu'nun görevinden alınması ihtimalini Danıştay üyelerine sordu.
DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasaklı hale gelmesi için, yerel mahkemenin verdiği kararın istinaf ve Yargıtay'da da onanması gerekiyor.
Bazı kesimler normalde 1.5-2 yıl sürmesi gereken temyiz sürecinin siyasi iktidarın baskısıyla çok daha kısa bir sürede tamamlanacağını iddia ediyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki gün CNN Türk'te yaptığı açıklamada, “hakaret” suçundan yargılama yapıldığı için İmamoğlu’nun görevden alınıp yerine kayyum atanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Soylu bu uygulamaya, terör suçlarında gidildiğini belirterek şunları söyledi:
“Burada İBB Başkanını görevden alma yetkim yok. Eğer belediye başkanı, başka bir suç işlediyse de görevden alabilme yetkim yok. İstinaf ve Yargıtay onaylarsa bir süreci daha var. Orada benim düşürebilme hakkım yok ama açığa alma hakkım var. Bir belediye başkanı Danıştay’ın kararı olmadan düşmez. Açığa alma kararı ayrıdır, görevden düşme kararı farklıdır. Açığa alındığında bir hafta 10 gün içerisinde Vali, İBB Meclisini göreve çağırır. Onlar vekâleten seçerler."
Habertürk yazarı Bülent Aydemir, bugünkü köşesinde Soylu'nun bu açıklamasının yasalara uygun olmadığını ifade etti. Hukukçulara ve İmamoğlu'nun görevden alma kararını verecek olan Danıştay üyeleriyle konuştuğunu anlatan Aydemir, yazısında "Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Konuştuklarımın tamamı İmamoğlu hakkında karar kesinleşse dahi görevden alınamayacağını söylüyor. Çünkü hakaret suçu, belediye başkanlığına engel teşkil etmiyor" dedi.
Aydemir'in yazısından bir bölüm şöyle:
Dananın kuyruğunun kopacağı asıl mesele ya da yorum farkı, belediye başkanlığının sona ermesini düzenleyen Belediye Kanunu'nun 44. maddesinden kaynaklanıyor. Belediye başkanlığının ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erdiğini düzenleyen bu maddede şöyle deniliyor: “Belediye başkanının; a) Mazeretsiz ve kesintisiz olarak yirmi günden fazla görevini terk etmesi ve bu durumun mahallin mülkî idare amiri tarafından belirlenmesi, b) Seçilme yeterliğini kaybetmesi, c) Görevini sürdürmesine engel bir hastalık veya engellilik durumunun yetkili sağlık kuruluşu raporuyla belgelenmesi, d) Meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması, hâllerinden birinin meydana gelmesi durumunda İçişleri Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Danıştay kararıyla başkanlık sıfatı sona erer.
Bu maddenin “b” bendi, İmamoğlu’nu ilgilendiriyor. Yani seçilme yeterliliğini kaybeden belediye başkanının görevde olsa bile görevinin sona ereceği düzenleniyor.