Darbeci generalden geçiş dönemi hükümeti yetkililerine yurt dışında tatil yasağı

Gabon'da geçiş hükümetinin lideri olan darbeci general Nguema, kendisi de dahil hükümet üyelerinin yurt dışında tatil yapmasını yasakladı

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Gabon'da Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema, hükümet üyelerinin yurt dışında tatil yapmasını yasakladı.

AA'nın haberine göre, devlet televizyonundan yapılan duyuruda, Nguema'nın kararı açıklandı.

Karara göre, "yurttaşlarının gerçeklerine ve beklentilerine alıştırmak" amacıyla geçiş dönemi hükümeti yetkililerinin yurt dışına tatil amaçlı çıkması yasaklandı.

Kararın Nguema için de geçerli olacağı açıklandı ancak resmi amaçlarla yurt dışına çıkma hakkına sahip olacağı düşünülüyor.

Gabon'da, 30 Ağustos 2023'te gerçekleşen darbenin ardından Cumhurbaşkanı Ali Bongo görevinden alınmıştı. Bongo ailesi 1967'den beri iktidardaydı. 4 Eylül 2023'te geçiş hükümeti kurulmuş ve general Nguema geçici cumhurbaşkanı ilan edilmişti. 

Gabon'un ilk devlet başkanı olan Leon M'ba'nın 1967'de hayatını kaybetmesi sonrası vekili Ömer Bongo görevi devraldı. Bongo'nun 2009'da İspanya'da kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yapılan seçimleri Bongo'nun oğlu Ali Bongo kazanmıştı.

Darbeci general Nguema da baba Ömer Bongo'nun yaveriydi. Nguema, 2019'dan sonra ise Cumhuriyet Muhafızları Komutanı olarak görev yapmıştı.

 

(ANADOLU AJANSI)