'Dargeçit' belgeseli İstanbul’da gösterildi
Mardin Dargeçit'te 1995-96 yıllarında 8 kişinin gözaltında kaybedilmesini işleyen "Dargeçit" belgeseli İstanbul’da gösterildi.
İSTANBUL - Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3'ü çocuk 8 kişinin gözaltında zorla kaybedilmesini konu alan ‘Dargeçit’ belgeselinin galası İstanbul’da yapıldı.
2015’te açılan Dargeçit JİTEM davasında yargılanan sanıklar 2022’de beraat etti. Dava süreci 7 yıl boyunca takip edilerek kayıt altına alındı. Bu kayıtlarla oluşturulan ve Hafıza Merkezi’nin yapımcılığını üstlendiği "Dargeçit" belgeseli için bugün Pera Müzesi’nde bir gösterim düzenlendi. Gösterimde filmin yönetmeni Berke Baş ve yapımcı Enis Köstepen soruları yanıtladı.
Dargeçit JİTEM davasını takip eden film, bu yıl düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nde “En iyi Belgesel” ödülünü almıştı. Film Haziran ayında düzenlenen Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri'nde de “Kurgu” ve “Görüntü” ödüllerine layık görüldü.
‘ERTELENEN HER YÜZLEŞME FAİLLER İÇİN BİR CEZASIZLIK ZIRHI YARATIYOR’
Belgesel gösteriminin açılış konuşmasını Hafıza Merkezi yöneticilerinden Murat Çelikkan yaptı. Çelikkan konuşmasında şunları söyledi: “Ertelenen her yüzleşme hem Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştırıyor hem tekrar ediyor hem de failler için bir cezasızlık zırhı yaratıyor. Özellikle 12 Eylül askeri darbesi sonrasında bir devlet suçu olan ve Kürt meselesinin askeri çözümünde sıklıkla başvurulan zorla kaybetmelere odaklandık. Bizden önce bu çalışmaları yapan İHD, TİHV ve İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu bu çalışmayı yapmamızı hem kolaylaştırdı hem de gündemde tutulmasını sağladı. Eğer, 29 yıldır öncelikle Galatasaray meydanı olmak üzere Türkiye'nin çeşitli meydanlarında toplanan kaybedilenlerin yakınları ve dostlarına kulak verilseydi, Türkiye'de cezasızlıkla mücadele güçlenecek ve belki bugünkü keyfi hukuk düzensizliği olmayacaktı.”
‘KARANLIK BİR ÖYKÜ’
“Seyredeceğiniz öykü karanlık bir öykü. Ancak ailelerin ve hukukçuların ısrarlı mücadelesi bu karanlığa bir ışık tutuyor” ifadelerini kullanan Çelikkan, “Tabi ki bu mücadele bizden önce ve bizimle birlikte bu mücadeleyi sahiplenenlerce sürdürülüyor” dedi.
Gösterimin sonunda yönetmen Berke Baş, yapımcı Enis Köstepen ve Hafıza Merkezi Hukuk Çalışmaları Program Direktörü Özlem Zıngıl izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Köstepen, hafızanın diri tutulmasının ve arşivin benzer suçlarla mücadele için önemli olduğunu belirtirken, Baş da büyük çoğunluğu cep telefonu ile çekilen filmin yapım hikayesini anlattı.