Davet yazısı gerçek, davet eden sahte

İnsan kaçakçılığı iddialarına adı karışan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Almanya davetini yasal bulmadıkları için reddettiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Gri pasaport çıkartılarak belediyeler aracılığıyla ‘insan kaçakçılığı yapıldığı’ iddialarına Bursa Yıldırım Belediyesi’nin de adı karıştı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, daveti aldıklarını ancak yasal bulmadıkları için reddettiklerini söyledi.

Kendisini 'Türk ve Alman vatandaşı iş insanı' olarak tanıtan Ali İhsan Topçular tarafından 18 Aralık 2019 tarihinde Yıldırım Belediye Başkanlığı’na davet yazısı gönderildi. Bu yazıya göre 51'i Bingöl İli ve İlçeleri Tanıtma, Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nden (BİNDER), 5'i Yıldırım Belediye Başkanlığı'ndan olmak üzere toplam 56 kişi, “Çevreye Yeni Bir Bakış, Duyarlı Bireyler Yetiştirmek, Belediyelerde İyi Uygulama Örneklerinin Tespiti” adlı proje kapsamında Almanya’ya davet edilmişti.

TÜM MASRAFLAR 'SÖZDE' İŞ İNSANINDAN

23 Ocak-30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilen etkinliğin amacı, ‘Hamburg eyalet şehri Cuxhaven Belediyesi çöp toplama ve arıtma kurumunu ziyaret’ olarak yer aldı. Aynı zamanda davette yol, konaklama gibi tüm masrafların Ali İhsan Topçular tarafından karşılanacağı belirtildi. Belediye Meclisi, 8 Ocak 2020’de yapılan olağan toplantısında davet yazısının reddine oy birliğiyle karar verdi. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, daveti yasal bulmadıkları için reddettiklerini açıkladı.

‘DERNEĞİN ALAKASI YOK’

Konuyla ilgili konuşan BİNDER Bursa Şube Başkanı Muzaffer Gölen de daha yeni başkan seçildiğini belirterek, kendilerine böyle bir davet yazısı gelmediğini söyledi. Derneğin yönetim kurulu üyelerinden hiç kimsenin Ali İhsan Topçular’ı tanımadığını sözlerine ekleyen Gölen, konuyu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile görüştüklerini belirtti. “Dernek olarak olayla uzaktan yakından alakamız yok” diyen Gölen, listede bulunan iki kişinin dernek üyesi olduğunu belirterek, “Bu arkadaşların da haberi yok. Zaten gri pasaporta da ihtiyaçları yok. İsimlerin hayali bir şekilde eklendiği anlaşılıyor. Başka isimler ne dernek üyesidir, ne de tanıyoruz. Dolaşan bir liste varsa derneğin dışında oluşan bir listedir” diye konuştu.  

‘BÖYLE BİR KİŞİNİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Derneğin önceki dönem başkanı Yunus Bulut ise davetle ilgili Yıldırım Belediyesi’nden bilgi geldiğini ifade ederek, “Ali İhsan Topçular’ı hiç tanımıyorum. İnternetten araştırdım, çevremdeki insanlara, dernektekilere sordum ama hiçbir bilgiye ulaşamadım. Takma bir isim de olabilir” dedi. İşin boyutunu medyaya yansıyan haberlerden öğrendiğini belirten Bulut, davet yazısını da sosyal medyada gördüğünü söyledi. Bulut, Bingöllülerin Bursa’da genellikle Yıldırım ilçesinde ikamet etmesinden dolayı davet yazısının Yıldırım Belediyesi’ne gönderilmiş olabileceğini sözlerine ekledi.

ADRES GERÇEK DEĞİL

Davette imzası bulunan Ali İhsan Topçular ismi, internet aramalarında çıkmıyor. Topçular’a ait adres olduğu belirtilen ‘Soffinof Straße’ cadde ismi Google haritasında yer almıyor. Yazıda ayrıca Almanya ‘Deutschland’ olarak yazılması gerekirken, ‘Deutchland’ olarak yanlış yazılmış.