Davetsiz misafir: 'Cumhurbaşkanı konuşuyor, çıkamazsınız'

Davetlisi olmadığımız "Türkiye Yüzyılı" programını yerinde takip etmek için Ankara Arena Spor Salonu’na 'davetsiz misafir' olarak gittik.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen programla "Türkiye Yüzyılı vizyonu"nu açıkladı. 

İktidarın yıllardır ambargo uyguladığı ve programlara davet etmediği gazeteciler bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi oldu. Bazı gazeteciler bu teklife olumsuz yanıt verdi ve programa katılmayacaklarını açıkladı. Davet edilmediğimiz programı yerinde takip etmek için Ankara Arena Spor Salonu’na 'davetsiz misafir' olarak gittik.

‘ATMAYA KALKSAM TELEFONUMU DA ATARIM’

Ankara Arena’da herhangi bir siyasi partinin programını izlemek için gittiğinizde, ‘gazeteci’ olsanız ve ‘davet’ edilseniz dahi polislere bir şeyler anlatırken kendinizi bulabilirsiniz. "Powerbank işim için gerekli", "Kulaklığım olmazsa deşifre yapamam" cümlelerini sarf edişiniz sırasında, "Amirim ‘gazeteciyim’ diyor bilgisayarı, kulaklığı içeriye alalım mı?" cümleleri size eşlik eder. Bir süre bekleyişin, sonrasında onay verilmesinin ardından işinizi yapmak, hakikat çabasına katkı sağlamak için salona girersiniz.

İktidarın "Türkiye Yüzyılı" programına ‘davetsiz’ giderken ise bu diyalogların hiçbirini yaşamadık. Anahtarların dahi salona alınmama ihtimalini gözeterek üzerimizde yalnızca telefon, biraz para ve kimliğimiz olacak şekilde arama noktalarına ulaştık. "Ne için geldiniz", "Gazeteci kimliğinizi sorgulatmamız lazım" sorularına muhatap olmadan dört farklı arama noktasından geçerek salona doğru yöneldik.

Güvenlik arama noktalarında şehir dışından gelen ve çantası içeriye alınmayanlarla polisler arasında sık sık karşılıklı diyaloglar yaşandı. Çakmağı içeriye alınmayan bir gence polisin, "Alamıyoruz kardeşim, ya sahneye atarsan" sözüne karşılık genç, "Atmaya kalksam telefonumu da atarım ağabey" yanıtını verdi. Kalemlerin, çakmakların hatta cam bardakların olduğu 'içeriye alınmayanlar' kutusunun yanından geçtik.

‘NEREDEN GELDİNİZ?’

"Türkiye’nin Yüzyılı" programının yapılacağı salonun önüne bir helikopter bir de uçak konulmuştu. Salonun dış kısmına kurulan bakanlıkların ve kamuya ait işletmelerin stantlarının olduğu büyük çadıra ise ilgi yoğundu.


Özellikle Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’nin standının önünde silah ve kurşunların fotoğrafını çekenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Kalabalığın içerisinde birçok bakanlığın tanıtım broşürleri elimize tutuşturularak ilerledik ve çadırdan çıktık. Giriş için bir arama noktasını daha geçtikten sonra salonun iç kısmına ulaştık.


Yemek yiyenler, namaz kılanlar, sohbet edenler ve uyuyanların arasından geçerek sahnenin görülebileceği alana doğru yöneldik. Ankara Arena’da onlarca kapıdan birini gözümüze kestirdiğimiz sırada, kapıdaki görevlilerin “Nereden geldiniz?” sorusuna ilk etapta yanıt veremedik. Arkamızda duran bir kişinin "Sivas" yanıtına ayak uydurduğumuz sırada, "Sivas için şu kapıya gidin" uyarısıyla karşılaştık. 81 ilden gelenler tribünlere şehir şehir ayrılarak girdiği için Sivas bölümüne doğru yöneldik.

Sivas, Sinop ve Çorum’dan gelenlerin olduğu bölüme geldiğimizde büyük bir kalabalık bizi karşıladı. Sahneyi tam karşıdan gören yerde bir süre ayakta beklememizin ardından oturacak yer bulabildik. "Nereden geldiniz ağabey?" sorusu yanımızdakiler tarafından söylenen ilk cümleler oldu. "Ankara’da yaşıyorum" yanıtının ardından sabaha karşı yola çıktıklarına, uzun saatlerdir yollarda olduklarına dair konuşmalar yaptık.

SESSİZLİK YERİNİ SLOGANLARA BIRAKTI

"Başarının Yüzyılı", “Gücün Yüzyılı, “Değerlerin Yüzyılı”, “Haklının Yüzyılı”, “Bilimin Yüzyılı”, “Üretmenin Yüzyılı”, “Kalkınmanın Yüzyılı” pankartlarının asılı olduğu salonda AK Parti ve Türk bayrakları her bir sandalyeye dağıtılmıştı.

Program öncesinde tek tek illerin anons edildiği sırada, buna karşılık verenlerin en çok reaksiyon verdiği şey Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Beraber yürüdük biz bu yollarda" dizelerini seslendirdiği ses kaydıydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişinin beklendiği dakikalarda tribünlerde bulunan bazı partililerin slogan attırma çabası bekledikleri ölçüde karşılık bulmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girdiğinde ise bu sessizlik yerini sloganlara ve alkışlara bıraktı.

Salonun küçük olduğuna dönük şikayetlerin dile getirildiği sırada "Büyük stadyumda yapılsaydı daha iyi olurdu" talepleri de kulağımıza takıldı. "Reis için değer, şikayet edip durmayın", "Evden izleseydiniz madem her kanal yayınlıyor" cümleleriyle şikayetlere yanıtlar verildi.

‘DÖNENLER OLDU, KAZANMAK GEREK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona gelmesinin beklendiği sırada yanımızdakilerle sohbet ettik. Sivas’tan geldiğini, ilk oyunu Turgut Özal’a, sonraki bütün oylarını AK Parti’ye verdiğini belirten orta yaşlı bir partili ilk sohbet ettiğimiz kişi oldu. Erdoğan’ın lehine cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanacağını söyleyen partili, Meclis seçimlerinin ise kritik olduğunu belirtti, "Dönenler oldu, onları geri kazanmak gerek" dedi. AK Parti’ye eskiden oy veren çevresindeki bazı kişilerin DEVA, Gelecek Partisi ve CHP’ye yöneldiğini belirterek, "Millet yorgun ama dirilecek. Döndükleri gibi doğruya geri gelecekler, başka lider mi var" ifadelerini kullandı.

Sohbetimiz devam ederken bir genç dahil oldu, "Ekonomiyi de biraz çözdü, daha da çözerse her şey hallolur. Onlar da geri gelir” dedi. İlk konuştuğum partili ise bu esnada, "Sadece bizde yok ki kriz, dış devletler daha fazla uğraşıyor. Halleder evelallah" yanıtını verdi.

"Recep Tayyip Erdoğan", "AK Gençlik burada" sloganlarının atıldığı salonda genel konuşmalar, salonun genelinde kalabalığın çok iyi olduğu, buluşmanın zamanında yapıldığı yönünde oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönük övgü cümlelerinin işitildiği esnada Erdoğan salonun dışındakilere seslenmeye başladı.



‘YARIN DEĞİL HEMEN ŞİMDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona gelişi öncesinde sinevizyon gösterimleri ve farklı meslek dallarından kişilerin sahnede sergilediği performanslara tanık olduk. Rap şarkıların kayda geçtiği, farklı yörelerin ezgilerinin işitildiği salonda ışık gösterileri de bunlara eşlik etti. “Başlasın Türkiye Yüzyılı, Yarın Değil Hemen Şimdi” şarkısının nakaratına salondakiler eşlik ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan salona, gösterişli ışıkların olduğu sahneden giriş yaptı.

“Recep Tayyip Erdoğan”, “Dik Dur Eğilme Millet Seninle” sloganlarıyla konuşmasına başlayan Erdoğan, uzun süren konuşmasını bir bölümünü kürsüde durarak değil sahnenin tamamını kullanarak yaptı. Bir süre sonra ise kürsüye dönerek konuşmasını sürdürdü.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek konuşmacı olduğu törende ekonomiden dış politikaya kadar pek çok alanda mesajlar kayda geçti. Erdoğan’ın en çok salonun reaksiyonunu aldığı cümlesi, "Sadece nesillerin hayali olan Ayasofya'yı Fatih'in emanetine uygun şekilde yeniden camii olarak hizmete açmış olmamız bile, küresel vesayete karşı gerçekleştirilmiş bir büyük meydan okumadır" ifadeleri oldu.

‘CUMHURBAŞKANI KONUŞUYOR SALONDAN ÇIKIYORSUN, BÖYLE BİR ŞEY VAR MI?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması devam ederken bulunduğumuz tarafta tribünlerden çıkışa doğru yönelenler oldu. Bir görevlinin, "Daha on beş dakika var, salon boşalıyor oturun. Cumhurbaşkanı konuşuyor salondan çıkıyorsun böyle bir şey var mı" cümleleriyle bir kısım çıkışa yönelen geri döndü.

Boş olan kısımları doldurmak için merdiven boşluklarında oturanlar buralara yönlendirildi. Bu esnada, "Tam Reis’in karşısındayız, dolu gözükmemiz lazım. Hadi geçin kardeşim" cümlelerini işittik. Parti teşkilatından görevlilerin uyarılarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının birinci saatinde salondan çıkışlar sürerken görevliler bu kez, "Kapılar kapalı çıkamazsınız" dedi ve çıkışa yönelenler koltuklarına geri döndü.



ERDOĞAN, ‘KANAL İSTANBUL’ KONUSUNDA METNİN DIŞINA ÇIKTI, MUHALEFETE YÜKLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının büyük bir kısmını, programdan önce gazetecilerle paylaşılan metin çerçevesinde yaptı. "Bu çerçevede Kanal İstanbul projesi, Türkiye Yüzyılımızdaki sözlerimizden biri olarak hedeflerimiz arasındaki yerini korumaktadır. Seçim tarihine kadar elbette milletimizle paylaşacağımız yeni projelerimiz olacaktır" ifadelerini kullanan Erdoğan burada metnin dışına çıktı ve muhalefete yönelik “Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak ve İstanbul Boğazı'nı çevre tehdidinden kurtaracağız. Bu muhalefetin kafası basmaz, anlamaz bunlar anlamaz" ifadelerini kullandı. Erdoğan Kanal İstanbul sözlerinin ardından metin çerçevesinde konuşmasını sürdürdü.



'GELİN' ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir buçuk saatlik konuşması, "Gelin" çağrısıyla sürdü ve Erdoğan, "Gelin, bu yolu kadını-erkeğiyle, genci yaşlısıyla, her kesimden insanımızla hep beraber yürüyelim. Bu vatan hepimizin vatanı. Bu ülke hepimizin ülkesi. Kalın sağlıcakla... Bu bayrak hepimizin bayrağı. Bu devlet hepimizin devleti. Bu gelecek hepimizin ortak geleceği" dedi.

Cumhur İttifakı üyeleri MHP lideri Devlet Bahçeli ve BBP lideri Mustafa Destici’ye seslenen Erdoğan, "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. Erdoğan, Bahçeli ve Destici aynı anda sahneye çıkarak salondakileri selamladı ve program tamamlandı.