Davos'ta süper zenginlerden açık mektup: 'Bizden servet vergisi alın'
Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla açık bir mektup yazan 250'yi aşkın milyoner ve milyarder, hükümetlerden kendilerini daha fazla vergilendirmesini talep etti.
DUVAR - Dünyadan 250'yi aşkın milyoner ve milyarder, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dolayısıyla devlet ve hükümet başkanlarına açık bir mektup yazarak kendilerinden servet vergisi alınmasını istedi.
The Guardian'ın aktardığına göre, imzacıları arasında Abigail Disney, Brian Cox ve Valerie Rockefeller'ın da yer aldığı süper zenginler, eşitsizliği kınadıkları mektuplarında, daha iyi kamu hizmetleri için ödeme yapılmasına yardımcı olmak üzere vergilendirilmelerini talep etti.
'ŞİMDİ EYLEME GEÇİLMESİNE İHTİYACIMIZ VAR'
"Talebimiz net: Sizden bizi, toplumdaki en zenginleri vergilendirmenizi istiyoruz" ifadelerini kullanan imzacılar, "Bu, temel olarak yaşam standardımızı değiştirmeyecek, çocuklarımızı bir şeylerden mahrum bırakmayacak ya da uluslarımızın ekonomik büyümesine zarar vermeyecek. Ama aşırı ve verimsiz özel serveti ortak demokratik geleceğimiz için bir yatırıma çevirecek" değerlendirmesinde bulundu.
"Ödemekten Gurur Duyarız" başlığıyla paylaşılan açık mektupta, "Biz aynı zamanda statükodan en fazla fayda sağlayanlarız. Ama eşitsizlik kritik eşiğe ulaştı; bunun ekonomik, toplumsal ve ekolojik istikrar riskine olan maliyeti çok yüksek ve bu maliyet her geçen gün artıyor. Kısacası şimdi eyleme ihtiyacımız var" dedi.
ANKET: YÜZDE 74 SERVET VERGİSİNİ DESTEKLİYOR
Öte yandan, süper zenginler olarak da adlandırılan milyoner ve milyarderler arasında yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması, katılımcıların yüzde 74'ünün hayat pahalılığı krizini çözmek ve kamu hizmetlerini geliştirmek için daha fazla vergi ödemeye hazır olduğunu ortaya koydu.
'Vatansever Milyonerler' kampanya grubu adına Survation tarafından gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına katılan 2 bin 300'ü aşkın zenginin yüzde 58'i 10 milyon dolardan fazla servete sahip kişilerden yüzde 2 servet vergisi alınmasını desteklerken, yüzde 54, aşırı zenginliğin demokrasiye bir tehdit oluşturduğu görüşünü destekledi.
'ÇALIŞANLARIN SABRINI KAYBETMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL'
Araştırma sonuçlarını değerlendiren İngiliz girişimci ve Riverford şirketinin kurucusu Guy Singh-Watson, "Bu anket, en zenginler de dahil olmak üzere tüm dünyanın süper zenginleri vergilendirmek istediğini gösteriyor gibi duruyor. O zaman dünya üzerinde bunu gerçekten yapacak gücü olan seçilmiş temsilcilerin liderliği nerede?" diye sordu. En zenginlerin eylemsizlik karşısında tepkili olduğuna işaret eden girişimci, çalışan insanların mevcut ekonomik koşullar altında sabrını yitirmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)