Davutoğlu: Çin'den beklenti Kanal İstanbul'a kaynak gelmesi

Türkiye'nin Çin'den aşı almasını eleştiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu "Bu açıdan Çin aşısına çok güvenle bakamıyorum" dedi. Davutoğlu, "Çin ile ilgili beklenti Kanal İstanbul’un yapılması üzerine bir kaynak gelecek şeklinde" iddiasını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Çin'in geliştirdiği korona virüsü (Covid-19) aşısına güvenmediğini söyledi ve Kanal İstanbul için Çin'den kaynak belkentisi olduğu iddiasında bulundu.

Karar TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Türkiye'de iktidarın sağlık sorununu ve bunun yol açtığı ekonomi konularını kötü yönettiğini söyleyen Davutoğlu, "Şeffaf değil, veriler güvenilir değil. Tarih veriyor işlemiyor. Tepki geldiğinde BionTech aşısına da bakacaklarını söylüyor" diye konuştu. 

'ÇİN AŞISINA GÜVENLE BAKAMIYORUM'

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

 

Ülkeyi yönetiyor olsaydım alternatif aşıların tümüyle ilgili bilimsel çalışmaların hepsini toplar değerlendirme yapardım ama aşı gibi toplumsal sağlığı doğrudan ilgilendiren bir hususta demokratik süreçlerin işlediği ülkelerdeki çalışmalara öncelik verirdim. Çin aşısına çok güvenle bakamıyorum. Nihayet Çin, bütün bu bilimsel çalışmaları tekelinde yürüten bir ülke. Bireysel özgürlükler konusunda demokratik ve şeffaf denetim süreçlerinden geçmemiş bütün sonuçlara biraz daha teenni ile yaklaşırdım. Son dönemde Çin’e dönük özel bir kayırmacı ve hiçbir sorgulama olmayan bir yaklaşım var. Dolayısıyla bu bir güven ortamı oluşturmuyor. Son dönemde iktidar sahipleri, bir karar alırken en önemli kriter şu: İçerideki gücümüzü nasıl konsolide ederiz. İkincisi, buradan bize bir kaynak akar mı? Bize derken ülkeye kaynak akması başka, kendilerine yakın şirketlere bir kaynak akması ayrı bir şey. Çin ile ilgili beklenti Kanal İstanbul’un yapılması üzerine bir kaynak gelecek şeklinde, hatta Kanal İstanbul yakınlarında belli alanların Çin’e bırakılarak bunun yapılacağı gibi tezler işlendi ki; bu ulusal egemenliği de ekonomik rantabiliteyi de yok eder." (HABER MERKEZİ)