DEM Parti': Lokman Acar’a işkence uygulayanlara soruşturma açıldı mı?

DEM Parti'li milletvekilleri Batman Cezaevi’nde bulunan Lokman Acar'ın gözaltında işkence sonrası yemek yiyemediğini ve hastaneye sevk edilmediğini belirterek soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Lokman Acar'ın gözaltında işkence gördüğünü ve işkence sonrasında Acar’ın tedavi amaçlı dişlerinde bulunan tellerin hasar görmesiyle yemek yiyemediğini ve hastaneye sevkinin yapılmadığını belirten DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Aslan ve İrmez'in Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle verdikleri soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: 

“Batman Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Lokman Acar, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nı yürüttüğü soruşturma kapsamında 14 Ekim 2023 tarihinde gözaltına alınmış ve bu gözaltı sürecinde işkenceye maruz kalmıştır. Gördüğü işkence sonrasında Acar’ın tedavi amaçlı dişlerinde bulunan teller hasar görmüş ve kırılmıştır.

Akabinde tutuklanan mahpus Lokman Acar, bu durumdan kaynaklı yemek yiyememekte ve kilo kaybı yaşamaktadır. Tedavisi engellenen Acar’ın son 4 aydır cezaevi yönetimine verdiği sağlığa erişim hakkındaki dilekçelerin işleme alınmamış ve hastaneye sevk işlemi gerektirilmemiştir.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla göre “işkence yapılmasını önlemek için etkin yasal, idari, hukuki ve diğer tedbirleri almak” zorunluluğu söz konusudur. Lokman Acar ve buna benzer gözaltı sürecinde ve cezaevinde işkenceye uğrayan kişilere yapılan işkence tüm insanlığa yapılmış sayılmaktadır.”

'İŞKENCE UYGULAYAN GÖREVLİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?'

DEM Parti’li vekiller Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

“Lokman Acar’a gözaltında işkence uygulayan görevliler hakkında soruşturma açılmış mıdır, açılmamışsa nedeni nedir, herhangi bir soruşturma açılmışsa akıbeti ne olmuştur?

Tedavi olması gereken Lokman Acar neden hastaneye götürülmemektedir?

Yasa ve yönetmelikleri uygulamayan, sağlık hakkına erişimi engelleyen Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi yönetimi hakkında herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Lokman Acar’ın ve özellikle kamuoyunda siyasi mahpuslar olarak bilinen mahpusların hastane sevklerinin yapılmaması veya geciktirilmesi bakanlık düzeyinde alınan resmi bir karardan ötürü müdür?

Bakanlığınız tedaviye erişim hakkı engellenen mahpuslara yönelik çözüm için nasıl bir adım atacaktır?

Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde diş hekimi bulunmakta mıdır, var ise hafta kaç gün kaç saat çalışmaktadır ve cezaevinde toplam kaç mahpus tedavi görmüştür?”