DEM Parti'den Bakan Yerlikaya’ya: Hani Kürtçe sizindi?

Kürtçe dil atölyeleri düzenleyen kurumlara dönük polis baskınına tepki gösteren DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Bakan Yerlikaya’ya “Hani Kürtçe sizindi” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının sonuçları ve güncel gelişmelere dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

BAKAN YERLİKAYA’YA SORDU

MA'nın aktardığına göre, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk adlı kitapçı ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi'ne yapılan polis baskına tepki gösteren Doğan, "Peki ne yapıyor gözaltına alınan insanlar? Kürtçe dil kursunda eğitmenlik yapıyorlar. Bu gözaltı ve tutuklamalardan önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’da şöyle dedi; 'Feqiyê Teyran’ın Ey Dilberêsî de Kürtçe de bizimdir.' Ey Dilberê’yi referans göstererek ardından dün Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Şırnak’a gitti. Şırnak’ta Kürtçe şarkı eşliğinde karşılandı. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Hani Kürtçe sizindi? Hani en çok sizin iktidarınız döneminde Kürtçeye dönük saldırıların önü alınmıştı ve Kürtçe artık herkesin konuşabildiği bir dil haline gelmişti? Bu soruların artık yanıtlanması gerekiyor. Çünkü toplum yaptığınız açıklamalara güvenmiyor, hiçbir şekilde samimi bulmuyor” diye konuştu.

'NARİN GÜRAN KATİLLERİ HALA BULUNAMADI'

Narin Güran cinayetinin hala aydınlatılmadığına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: "Narin cinayeti bizim en önemli gündem maddelerimizden biri. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti, kaybolan 8 yaşındaki bir kız çocuğunu 19 gün boyunca bulamadı. Sonra cansız bedenini buldu. Ama üzerinden bir ay geçti, katil ya da katiller hala bulunamadı. Toplum her gün yeni bir senaryo ile karşı karşıya kalıyor. Ortaya çıkan bilgiler de ne yazık ki en başından beri bu cinayetin planlı ya da organize bir şekilde işlendiğini gösteriyor. 

'CİNAYETLE İLGİLİ SİYASİ BİR BAĞ MI VAR?'

DEM Parti olarak hem gazetecilerin sorunlarını, hem kamuoyunun merak ettiklerini hem de sormaktan vazgeçeceğimiz sanılan o soruları hatırlatmak için bir kez daha İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soruyoruz: Narin Gürün cinayeti ile ilgili son durum nedir? Bunu kamuoyuyla artık paylaşınız. Bir ay geçti Narin’i kim, kimler ve en önemlisi neden öldürdü? Cinayet çözülemiyor hala, bu cinayet ile ilgili bir siyasi bir bağlantı var mı? Bu konuda herhangi bir araştırma ve soruşturma yapıyor mu? Yapılıyorsa kamuoyuyla niye paylaşılmıyor? 

YILIN İLK 8 AYINDA 261 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

2024 yılının ilk 8 ayında 261 kadının erkekler tarafından öldürüldü. 164 kadının ise ölümü hala şüpheli. İktidarın kadın kırımına, cins kırımına varan bu cinayetlerin durdurulmasına ilişkin gerekli adımların atması için de yeniden çağrı yapıyoruz. Daha çok kadın ölmeden daha çok çocuk ölmeden ve istismara uğramadan yapılması gerekenleri yapın.

'İŞKENCE KİME YAPILIRSA YAPILSIN SUÇTUR'

İstanbul Ümraniye’de görevi başında öldürülen polis memuru Şeyda Yılmaz işte bu çarpık adalet sisteminin yeni bir kurbanı oldu. Zanlının 26 ayrı suçtan suç kaydı var. Bu bilgiyle ortaya ne çıktı? Toplumsal bir infial. Bu toplumsal infial kolluk ekibiyle gerçekleştirilen bir linç ve işkenceyle susturulmaya çalışıldı. Bu da adeta açık bir biçimde İçişleri Bakanlığı tarafından desteklendi. Kime yapılırsa yapılsın işkence bir suçtur. 

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Yasaları uygulamayan bir hukuk devletinden bahsediyoruz. Hukuk devleti olduğunu iddia eden, AYM kararlarını yok sayan, AİHM kararlarını hayata geçirmeyen bir iktidardan bahsediyoruz. Son zamanlarda Cumhurbaşkanı ara ara, Meclis Başkanı, AKP sözcüleri temsilcileri ve diğer siyasi partiler de bazı açıklamalar yapıyorlar. Belli ki önümüzdeki süreçte bu konu, tekrar tekrar gündeme getirilecek. Bu durumda partimizin nasıl bir tutum alacağı da çok merak ediliyor. Halbuki DEM Parti bu konuda en ilkeli en tutarlı yaklaşıma partidir. Çünkü DEM Parti onlarca yıldır Türkiye’de yeni bir özgürlükçü demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyleyen, bunun için mücadele eden ve mücadelesinin varlık gerekçesini eksiden tamamıyla kopmuş yepyeni bir anayasayı, toplumsal bir mutabakatı işaret ediyor.

Anayasa bizim için her şeyden önce gerçek bir eşit yurttaşlık temelinde toplumun bütün kesimlerini kapsayacak bir muhtevaya sahip olmalı. Toplumsal ve siyasal çoğunluk vasfını da mutlaka içermelidir. Erdoğan BM Genel Kuruluna seslendi ama ne yazık ki hukuk devletine geri dönüleceğine dair ya da kutuplaştırıcı politikalardan vazgeçileceğine ilişkin tek bir ipucu bulamadık. İki gün önce yaptığı bu konuşmada yıllardır duyduğumuz bir konuşmanın yer yer volümünü yükseltip yer yer düşürdü. Sloganlardan, hamasetten öteye geçmeyen Filistin meselesini, konuşmasının ana merkezine oturtan, ama burada da çözüm önerisi olmayan bir politika var.

'ERDOĞAN’IN GÜNDEMİNDE KÜRT SORUNU YOK'

Yine Kürt meselesinin satır araları dışında mevzu edilmediğini gördüğümüz bir konuşma. Tek bir satır dahi bahsedilmedi. Hangi konuları merkezine almıştı? Irak’ta istikrar, uluslararası toplumu ilgilendiren kalkınma yolu projesinin sağlıklı yürümesi. Ama bunları anlatırken tüm bunların PKK ile mücadeleden geçtiğinin özel olarak altını çizdi. İran'dan Ukrayna Rusya savaşına Ermenistan’dan Azerbeycan’a, Balkanlardan doğu Akdeniz Kıbrıs, Libya, Sudan Orta Asya gündemine kadar hatta öyle bir devri alem Çin’e kadar hızlı bir tur yaptı konuşmasında. Ama Filistin sorunu kadar Ortadoğu’nun temel sorunlarından biri olan Kürt meselesi ile ilgili tek bir cümle kurmadı. Fakat çok açık bir şekilde kutuplaştırıcı siyasete devam, nefret söyleminde volümü artırmaya devam, müdahaleci dış politikada militarizmin ve ekonomik adaletsizliğin bu kadar derinleşmesinde Türkiye’de bu iktidarın hiçbir rolü yokmuş gibi davranmaya devam etti.  

BAKANLAR KOMİTESİ'NİN İMRALI KARARI 

Avrupa Parlamentosu Bakanlar Komitesi’nin Türkiye ile ilgili yeni bir kararı var. Türkiye’nin AİHM kararlarını denetleyen bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu karar İmralı Adası’nda mutlak iletişimsizlik halinde hapis tutulan, aylardır kendisinden hiçbir şekilde haber alınmayan Sayın Öcalan’ın durumunu değerlendirdi.

KOMITTES 'TECRİT İŞKENCEDİR VE VAZGEÇİLMELİDİR' DİYOR

Hak ihlali açısından baktığımızda; sağlık hakkı ihlali de buna dahil olmak üzere Öcalan’ın durumunu da değerlendirdi. Türkiye’ye bazı tavsiyelerde bulundu. Kısaca 'Umut hakkının gereği yerine getirilmeli' dedi. Bu konuyla ilgili adım atılması için de bir takvim önerdik. En geç bir yıl içinde Türkiye’nin adım atmasını aksi takdirde Bakanlar Kurulu Komitesi Sekreteryasından bir ara karar hazırlığı taslağını talep edeceğini de duyurmuş oldu. Bu kararda; AİHM’in 2014 tarihli Öcalan 2 kararı olarak bilinen AİHS 3. maddesine aykırılığında altını çiziyor ve bunu teyit ediyor. Yani 'Hiç kimse işkenceye, gayri insani yahut haysiyet kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamaz' diyor. Bizim yıllardır söylediğimizi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bir kez daha Türkiye’ye hatırlatıyor. Diyor ki: 'Tecrit politikası tecrit bir işkence yöntemidir ve bundan vazgeçilmelidir.'

'TÜRKİYE UYGUN ADIMLAR ATMALI'

İşte bunu Bakanlar Komitesinin söylemesine gerek yok. Ama söylemesinin bir kıymeti ve bedeli var. Bu konseye üye olarak Türkiye’den beklentimiz bu karara uygun adımlar atmasıdır. Bugüne kadar Bakanlar Komitesinin bu içerikte ve nitelikte yaptığı uyarıları dikkate alması gerekiyor.

'ADALET BAKANLIĞI VERİLERİ VERMİYOR' 

İmralı’daki tecrit sistemi niye bir yönetim biçimine dönüştü diyoruz. Bunun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarıyla nasıl bir ilgisi var? Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle içeride tutulan kaç kişi var?  Binlerle ifade ediliyor bu rakam. Adalet Bakanlığı bu konuda sorulan soruları yanıtlamıyor ve gerçek verileri vermiyor. Ama 4 binin üzerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan insan. Herkes biliyor ki bu insanlar ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılarak içeride tutuluyorlar.

'ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI KALDIRILMALI'

Ömür boyu hapis cezası artık kaldırılmalıdır. Hiçbir zaman uygulanmamalıydı. Bunun uygulanmasının nedeni nedir? Üzülerek belirtiyoruz ki savaş siyasetinde ısrardır. Öcalan’a dönük bir tecrit sistemi ve yönetim biçimini hayata geçirmek için bulunmuş bir kılıf ne yazık ki? Yani hukuk araçsallaştırıldı, yargı araçsallaştırıldı. Yıllardır sürdürülen bu politika Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmıyor, aksine kaybettiriyor. Toplum; farklı katmanlarıyla bunun mağduru oluyor.

'FARKLI BİR YOK MÜMKÜN'

Farklı bir yol var, farklı bir tercih mümkün. Hukuk, bir intikam aracına dönüştürülemez, ama Türkiye’de onlarca yıldır hukuk bir intikam aracına dönüştürülüyor. Yine yargının tüm kurumları bu intikam aracının parçası haline getirilmeye çalışılıyor. Biraz önce sözünü ettiğimiz savaş siyasetine karşı Öcalan’ın taşıdığı barış gücü... Türkiye’nin ihtiyacı olan şey bu barış gücüdür. Yalnızca onu cezalandırmak için binlerce hükümlüyü, onların ailelerini, onların sevenleri, onların sevdiklerini ilgilendiren etkileyen bir işkence biçimini sonlandırmak için Meclis’te de pek çok şey yapılabilir. Komisyon kurulabilir mesela.

CHP'YE SORU: ANA MUHALEFET PARTİSİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Eğer iktidar bu konuda gerekli yükümlülükleri ve sorumlulukları yerine getirmiyorsa bunu ona hatırlatmak bunu yaptırmak muhalefet partilerinin de görevidir. Mesela ana muhalefet partisi Türkiye’deki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili ve bundan dolayı mağdur olanlarla ilgili ne düşünüyor? Seslerini duyuyor mu? Ya da var mı bir çözüm önerileri.  

13 EKİM’DEKİ MİTİNGE ÇAĞRI

Tüm bunlara hayır demek için DBP, 13 Ekim’de Diyarbakır’da bir miting düzenliyor. 'Savaşa karşı barış tecride karşı özgürlük komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’te buluşuyoruz' sloganıyla yapılıyor. Bu miting çok önemli. Biz DEM Parti olarak her zaman bir mücadele ve müzakere partisi olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu nedenle o gün orada olacağız.”

 

 

(MEZOPOTAMYA AJANSI)