DEM Parti’den Meclis Başkanlığı'na: ‘Adamlar’ değil ‘yöneticiler’ diyelim

DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, TBMM TV internet sayfasında yer alan ve cinsiyet ayrımcılığı içeren ‘devlet adamları’ ifadesinin ‘devlet yöneticileri’ şeklinde değiştirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na dilekçe sunarak Meclis TV’nin internet sitesindeki cinsiyet ayrımcılığı içeren ‘devlet adamları’ ifadesinin değiştirilmesini talep etti.

Dilekçesinde toplumsal algıların şekillenmesinde dilin kayda değer bir yeri olduğunu ifade eden Kaya, “Toplumsal cinsiyetçi düşünce sistemleri dilde üretilir ve sürdürülür. Cinsiyetçi dil, cinsiyetçi pratiği de besleyen ve ondan beslenen bir unsurdur. İnsan türünü üstün görülen cinsiyet üzerinden tanımlamak da cinsiyetçi bir pratiktir. Örneğin ‘bilim adamı’, ‘adamakıllı’, ‘iş adamı’ gibi ifadeler, insan türü içindeki cinsiyet hiyerarşisinde erkeklerin daha üstün olduğu varsayımını pekiştiren ifadelerdir” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET ADAMLARI’ DEĞİL ‘DEVLET YÖNETİCİLERİ’ DENİLSİN

Kaya, cinsiyet ayrımcılığı içeren bu ifadelerin bir örneğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sayfasında da kullanıldığını; TBMM TV’nin görevlerinin açıklandığı bölümde ‘devlet adamları’ denildiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kadınları siyasette görünmez kılan ifadeler yerine cinsiyet eşitlikçi bir dil kullanması gerektiğini kaydeden Kaya, ‘devlet adamları’ yerine ‘devlet yöneticileri’ ifadesinin kullanılmasını teklif etti.