DEM Parti'li Aslan Türkiye'de yok olan dilleri Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti'li George Aslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a "Türkiye’de yok olma tehlikesi bulunan dil ve lehçelerin korunması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan, Türkiye’de üç dilin tamamen yok olduğunu 15 dilin yok olma tehlikesi bulunduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a "Türkiye’de yok olma tehlikesi bulunan dil ve lehçelerin korunması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?" diye sordu. Meclis'e soru önergesi verdi.

George Aslan, önergesinde "Anadilini konuşmak insanın doğuştan edindiği doğal haklardan biridir. Ancak Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Türkçe tek resmi dil olarak kabul edilmiş ve Türkçe dışındaki diller tehdit olarak görülmüş inkâr ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılmıştır.

Türkiye halklarının haklı talepleri doğrultusunda anadilde eğitim başta olmak üzere kamusal alanda anadilin kullanımına dair engellerin kaldırılması ve farklı dillerin öğrenilmesi ve yaşatılmasına ilişkin politikaların oluşturulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'YOK OLMA TEHLİKESİ BULUNAN DİLLERİN KORUNMASI AMACIYLA TEDBİR ALIYOR MUSUNUZ?'

DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Türkiye’de yok olma tehlikesi bulunan dil ve lehçelerin korunması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?

Türkiye halklarının dillerini özgürce, kamusal alanda kullanma ve kamu hizmetlerinden yararlanma hakları neden engellenmektedir?

Anadili hakkın, temel hak olarak kabul edilmesi, anadillerin anayasal güvence altına alınması, anadillerin korunup geliştirilmesi için bir planlamanız var mıdır?

Anadili Türkçe olmayan çocukların sosyal ve eğitsel hayatta karşılaştıkları zorluklara ilişkin yapmış olduğunuz çalışma var mıdır? Sonuçları nelerdir? 

Türkiye’de konuşulan tüm dillerde eğitim ve öğretim hakkının anayasal ve yasal güvenceye alınması için çalışma yapılacak mıdır?"