DEM Parti'li Çiçek: Asgari ücrete çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten DEM Parti'li Cengiz Çiçek, Bakan Işıkhan'a "Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayarak çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, asgari ücretin açlık sınırının 2 bin TL altında kaldığını belirterek,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a, "Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayarak çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Cengiz Çiçek, Bakan Işıkhan'ın yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret ülkede neredeyse çalışanların tamamını ilgilendiren bir konudur. Milyonlarca emekçi ya asgari ücretin altında ya da asgari ücrete yakın bir ücrete çalışmaktadır. Basına yansıyan bilgilere göre ücretli çalışanların yüzde 60’ından fazlası, asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde etmektedir. Evrensel normlara göre asgari ücret işgücü piyasası açısından istisna bir gelir düzeyine işaret etmektedir. Tüm dünyada asgari ücretli çalışan sayısı genel çalışan sayısı içerisinde cüzi bir oranda kalırken Türkiye’de asgari ücretli çalışma genel gelir düzeyi olarak çalışanlara dayatılmaktadır. 

İktidar yıllardır hem uluslararası sözleşmeler hem de Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri gözetmeyerek, işçilerin geçim koşulları ve ülkenin gerçek ekonomik durumunu göz önüne almadan asgari ücreti belirlemektedir. Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları tarafından açıklanan 2024 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 44 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 TL'ye ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Böylece açlık sınırı 17 bin 2 lira olan asgari ücretin 2 bin lira üzerine çıkmış oldu. Ekonomik krizin derinleşmesi ile artan enflasyon, işsizlik, açlık ve yoksulluğa karşı asgari ücretli çalışmayı istisna hale getirmek gerekmektedir. Gerek asgari ücretin genel gelir düzeyi olması gerekse de asgari ücretteki alım zayıflığı Türkiye’de gittikçe derinleşen ekonomik kriz ile birleşince büyük bir yoksulluk girdabı yaratmaktadır."

'TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLARIN SAYISI KAÇT?'

Cengiz Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a şu soruları sordu:

"1. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayarak çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?

2. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için ilgili emek örgütleri ve sendikalarla ortak bir çalışma gerçekleştirecek misiniz?

3. Türkiye’de asgari ücret ile çalışanların sayısı kaçtır?

4. Asgari ücretin temel ücretten çıkarılmasına ilişkin herhangi bir çalışmanız var mı?"