DEM Partili Çiçek'ten Bakan Işıkhan'a: 'İş cinayetlerinde ölen çocuk işçilerle ilgili başlatılan soruşturma var mı?'

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek,

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitim programı MESEM adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılırken, çalışan öğrenciler denetimlerin yeterli düzeyde olmadığı işyerlerinde gereken önlemlerin alınmaması, işverenlerin cezai sorumluluklarının caydırıcı olmaması vb. durumlardan ötürü iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmesini ve son olarak Kütahya Yeni Sanayi Sitesi 32. Sokak'taki bir mobilya atölyesinde staj yapan Kütahya Mesleki Eğitim Merkezi İç Mekan Mobilya Teknolojisi Dalı 9. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Erol Can Yavuz’un iş cinayetinde hayatını kaybetmesini TBMM gündemine taşıdı.

Yine geçen hafta Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında haftanın 1 günü okulda eğitim gören Arda Tonbul, haftanın diğer 4 gününde ise metal, demir ve çelik alanında faaliyet gösteren; Karaağaç Mahallesi İstanbul Caddesi'ndeki Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi AŞ'de çalışan 14 yaşındaki Arda Tonbul, metal, demir ve çelik alanında faaliyet gösteren iş yerinde, saç büküm makinesinde çalıştığı sırada kafasını sac büküm makinasına sıkıştırmıştı. Kafası sıkıştığı yerde 16 dakika boyunca kurtarılmayı bekleyen ve sonra hastaneye kaldırılan Tonbul, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde 16 yaşındaki Zekai Dikici, 17 yaşındaki Ulaş Dumlu, 15 yaşındaki Ömer Girgin ve 17 yaşındaki Ömer Çakar ve 14 yaşındaki Arda Tonbul bu dönem içinde MESEM kapsamında çalışırken işyerlerinde hayatlarını kaybettiğini hatırlatan Cengiz Çiçek, var olan sorunların derhal çözüme kavuşmasını talep etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

"1.     Bakanlık olarak iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden çocuk işçilere ilişkin başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma var mı? Varsa ne aşamadadır?

2.     Yaşanan iş cinayetlerinden sonra haklarında dava açılan ve cezalandırılan işveren sayısı kaçtır?

3.     Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmiştir?

4.     Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci iş kazası sonucu  yaralanmıştır?

5.     Bugüne kadar MESEM aracılığıyla çalıştırılan kaç öğrenci meslek hastalığına yakalanmıştır?

6.     Öğrencilerin çalıştırıldıkları işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimler nasıl sağlanmaktadır?"