DEM Parti'li Cupolo yargının evlilik izni verdiği çocuk sayısını sordu

DEM Parti'li Ceylan Akça Cupolo, Bakan Tunç'a "2020- 2024 yılları arasında yargı makamlarınca, 18 yaş altında olup her ne sebeple olursa olsun evlilik izni verdiği çocuk sayısı kaçtır?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, verdiği soru önergesinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a "2020- 2024 yılları arasında yargı makamlarınca, 18 yaş altında olup her ne sebeple olursa olsun evlilik izni verdiği çocuk sayısı kaçtır? Bu izin kararlarının yıllara ve illere göre dağılımı nasıldır?" diye sordu.

Ceylan Akça Cupolo önergesinde şu ifadeleri kullandı:

 "TÜİK’in 2023 Doğum İstatistiklerine göre 2023 yılında doğurganlık hızının en yüksek olduğu iller Şanlıurfa (3,27), Şırnak (2,72) Mardin (2,40) ve Gaziantep (2,10) olmuştur. Doğum istatistiklerinin açıklanmasını müteakiben; Daktilo1984 ve Sivil Düşün'ün desteklediği Devletin Aile Planlaması Politikalarını İzleme Projesi kapsamında, gazeteci Meltem Suat'ın hazırladığı, doğum hızı ile 15-19 yaş grubundaki (adölesan) doğum verilerine dikkat çekilen araştırma kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Araştırmada; “Geçen yıl 15 yaşından küçük 130 çocuk doğum yaptı, bu çocuklardan dördü ikinci defa doğum yaptı. 15-17 yaş grubunda ise 6 bin 505 çocuk doğum yaptı. Bunlardan 535’i ikinci, 31’i üçüncü kez doğum yaptı”, “Şanlıurfa 2022 yılında 3,59 ve 2021 yılında 3.81 ile doğurganlık hızının en yüksek olduğu il olmuştu. Şanlıurfa’da yaptığımız saha araştırmasında kentte göçmen nüfusunun en yüksek olduğu ilçeler Akçakale, Suruç, Ceylanpınar ve yerli halkın en yoğun yaşadığı Siverek, Halfeti ve Birecik’te görev yapan aile hekimleriyle görüştük. Şanlıurfa’da adölesan doğum oranı çok yüksek. Göçmenlerin yoğunlukla ikamet ettiği Harran, Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde her 100 gebeden 15’i 15 yaşında. Yerli nüfusun yaşadığı Halfeti, Viranşehir, Suruç’ta ise bu oran yüzde 6. Ayrıca ildeki adölesan doğumların yetkililer tarafından bildirimi yapılmıyor ve çocuğun ailesine herhangi bir cezai işlem uygulanmıyor” ifadeleri yer almıştır."

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu soruları yöneltti: 

"2020- 2024 yılları arasında yargı makamlarınca, 18 yaş altında olup her ne sebeple olursa olsun evlilik izni verdiği çocuk sayısı kaçtır? Bu izin kararlarının yıllara ve illere göre dağılımı nasıldır?

2020- 2024 yılları arasında Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarınca çocuk ve ergen gebeliğine ilişkin Bakanlığınıza yapılan ihbar/şikayet sayısı kaçtır?

2020- 2024 yılları arasında yargı makamlarınca çocuğa cinsel saldırı (TCK 102), çocuğun basit/nitelikli cinsel istismarı (TCK 103), reşit olmayanla cinsel ilişki (TCK 104) suçları ya da suç şüphesi nedeniyle açılan kovuşturma ve soruşturma sayısı kaçtır? Bunun yıllara ve illere göre dağılımı nasıldır?

Bu kapsamdaki davaların kaçı adli para cezasına çevrilmiş, kaçında cezanın ertelenmesine hükmedilmiş, kaçında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiştir?

Bu kapsamda açılan davaların kaçı hangi gerekçelerle düşmüştür?"