DEM Partili Oduncu: Batman’da tutuklanan üç yaşlı anne çıplak aramaya maruz kaldı

Batman’da geçtiğimiz gün tutuklanan Emine Kaya, Nezete Bölek ve Sare Kaya'nın cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldıkları belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman’da 13 Temmuz’da tutuklanan 54 yaşındaki Emine Kaya, 58 yaşındaki Nezete Bölek ve 59 yaşındaki Sare Kaya'nın Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama başta olmak üzere birçok ağır hak ihlali ile karşı karşıya kaldığını duyurdu.

‘ÇIPLAK ARAMA DAYATMASIYLA TÜM KIYAFETLERİ ÇIKARTILDI’

Oduncu, annelerin maruz kaldığı ihlaller ilgili tarafına ulaşan şu bilgileri paylaştı:

“Cezaevine ilk girişte annelere, çıplak arama adı altında tüm kıyafetlerini çıkartmaları dayatılmıştır. Buna tepki gösteren anneler, kulübe diye tanımladıkları bir yerde saatlerce bekletilmiş, daha sonra geçici koğuş olarak tabir edilen bölüme alınmışlardır. 11 Temmuz’da tutuklanmalarına rağmen üç anne, 18 Temmuz itibariyle hala bu geçici koğuşta tutulmaktadır.

‘KURU EKMEK DIŞINDA YİYECEK VERİLMEDİ’

Annelere ilk gün yiyecek olarak sadece üç kuru ekmek verilmiş başka da bir yiyecek verilmemiştir. Yine annelere cezaevin girdikleri ilk gün daha önce kullanılmış ve dezenfekte edilmeden verilmiş olan battaniye ile sünger verilmiş, temiz battaniye ve sünger talepleri günler sonra karşılanmıştır.

‘OKUMA YAZMA BİLMEMELERİNE RAĞMEN DİLEKÇE YAZMALARI DAYATILDI’

Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu kentte annelerin bulundukları koğuşa serinletici vantilatör almalarına geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek imkan tanınmamıştır. Cezaevi kantininden karşılamak istedikleri ihtiyaçları temin edilmemiştir. Okuma yazma bilmeyen annelere ihtiyaçlarının temini, dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğuyla keyfi olarak engellenmiştir. Bu nedenle anneler temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamıştır. Yine 16 Temmuz günü iki saat arayla gardiyanlar tarafından arama adı altına koğuşta bulunan tüm eşyalar dağıtılmış, bu sırada anneler saatlerce avluda güneş altına bekletilmiştir.

‘AYAKTA SAYIM DAYATILDI’

İnfaz koruma memurlarının zaman zaman koğuş kapısına sert cisimlerle vurarak, gürültü çıkarttıkları ve bu şekilde rahatsızlık verdikleri de tarafıma bildirilmiştir. Üç yurttaşımızın karşı karşıya kaldığı bir diğer kötü muamelenin de ayakta sayım dayatması olduğu bilgisi tarafıma ulaşmıştır.”

Oduncu, konuyu hem Adalet Bakanlığı hem de Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu gündemine de taşıdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oduncu, üç yurttaşın maruz kaldığı bu ihlallerle ilgili cezaevi personelleri hakkında soruşturma açılıp açılmadığı ve bu ihlallerin ortadan kaldırılması için hangi adımların atıldığını sordu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da başvuruda bulunan Oduncu, komisyonun gecikmeksizin cezaevine bir ziyaret yapmasını, yaşanan ihlallerinin ortadan kaldırılması ve daha fazla mağduriyetin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasını talep etti.