DEM Partili Oduncu: Kayyım, AKP adayının yardım kolilerini belediye bütçesinden aldı

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kayyım yönetiminin AK Parti adayı adına dağıtılmak üzere 53 milyon TL’lik yardım kolisi aldığını iddia etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Meclis Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu. Oduncu, Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

İktidarın uzlaşıdan uzak bir yasama pratiğini alışkanlık haline getirdiğini ifade eden Oduncu, “Uzlaşıdan uzak bir yasama pratiğini hayata geçiren bu iktidar, bir yanda yasama kalitesini de düşürürken, aslında halkın sorunlarına çözüm geliştirilmesinin de önünü kapatmaktadır. Halkın, emekçinin yaşadığı sorunlara uzlaşı ile çözüm geliştirmeyen iktidarın yönetim anlayışının ortaya çıkardığı ağır sonuçları zaten her gün dile getirmekteyiz. Elbette bu yönetim anlayışının yarattığı dağ gibi sorunları dile getirmekten de geri durmayacağız. Sizler bu sorunlara kulaklarınızı tıkamış, gözlerini kapamış olsanız dahi bizler her platformda yönetememe yetinizin sonuçlarını yüzünüze vurmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Batman’da yaşanan yerel sorunlara da değinen Oduncu, şöyle devam etti:

“Sağlıkta da övünen iktidarın aynı şekilde sağlık alanındaki yöneteme hali de en yalın şekliyle önümüzde durmaktadır. Bulunamayan randevular, yetersiz doktor ve ünite sayıları milletvekili olduğum Batman’da her gün halkın isyan ettiği konuların başında gelmektedir. Bu yetmezmiş gibi sene 2024, hala suların kesildiği hastaneler örneğini yaşıyoruz. Dün Beşiri ilçemizdeki devlet hastanesinde saatlerce sular akmadı. Sadece kendi yönettiğiniz alanlarda değil, halkın iradesini gasp ederek atadığınız kayyımların da yarattığı tahribatlar bir başka yönetememe yetinizin göstergesidir. 2016 ve 2019’da rekor oylarla belediye başkanını seçen Batman halkının iradesini gasp etmekle kalmadınız bir de milyarlarca borç yükü ile halkı bir başka şekilde cezalandırma pratiğini hayata geçirdiniz. 600 bin nüfuslu Batman’da kayyımlarınızın bıraktığı borçlar 3 milyar 53 milyon 977 bin TL.”

Seçimler öncesinde AK Parti adayının kampanyası için alınan yardım kolilerin belediye bütçesinden alındığını iddia eden Oduncu, konuya dair şunları söyledi:

“Kayyım yönetimi, yerel seçimlerde AKP adayı için dağıtmak üzere belediye bütçesiyle aldığı 53 milyon TL’lik yardım kolilerini dahi kaybettirdi. Evet, belediyenin bütçesinden iktidar partisinin kampanyası için alınan yardım kolileri kaybettirildi. Sayıştay, kayyım dönemini kapsayan 2022 yılı denetim raporunu bile açıklamadı. Ancak biz buradan 31 Mart seçimlerinden hemen önce yaşanan bir usulsüzlüğü açıklayalım. Kayyım yönetimi, seçimlerden hemen bir hafta önce 22 Mart'ta yaptığı ihaleyle 72 bin adet gıda kolisi satın aldı. Yapılan sözleşmeye göre, gıda kolilerinin 22-31 Mart tarihleri arasında dağıtılması gerekirdi. Üstelik bu kolilerin maliyeti olan 6 milyon TL’lik kısım kayyım döneminde ödendi. Geriye 47 milyon TL'si ise 31 Mart sonrasına yani halkın rekor oyla seçtiği belediye yönetimine bırakıldı. Hem belediye kaynaklarıyla seçim kampanyası yürüteceksiniz hem de bunun parası halka yükleyeceksiniz.”

'DIŞ POLİTİKASIZLIĞINIZLA YENİ BİR POGROM YARATTINIZ'

Oduncu, son olarak şunları söyledi: “Sadece birkaç başlıktaki bu sorunlar yumağı ve usulsüzlükler tam da AKP iktidarının ülkeyi yönetememe biçiminin en yalın örnekleridir.  Sıralasak buradan Batman’a erişir, bir de geri döner… Ekonomik krizle birlikte çarşıdaki, pazardaki tabloyu konuşmaya başlarsak saatler, belki de günler yetmez. 'Ekonomist' Erdoğan'ı da partisi AKP’yi de kutlamak gerek. Ancak özel bir çabayla ülke, böylesi bir uçuruma getirilirdi. Bunu da AKP başardı. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kalkmış, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasını ‘başarı’ olarak lanse ediyor. Evet, başardınız ama neyi başardınız biliyor musunuz? Yurttaşı açlık ve sefalete terk etmeyi, emekli yurttaşlarımızı 10 bin TL, asgari ücretli emekçilerimizi 17 bin 2 TL ile sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm etmeyi başardınız. Ekonomiyi batırdığınız yetmedi, dış politikasızlığınızla da Suriye’de Emevi Camisi’nde namaz kılmayla çıktığınız yolda yeni bir pogrom yaratmayı başardınız. Bu başarısızlıklarınızla ne kadar övünseniz azdır. Ama asıl başarıyı 31 Mart’ta size gösteren halkımız, sizin bu sahte başarı övgülerinizi de size yeri ve zamanı geldiğinde teslim edecektir.”