DEM Partili Oduncu'nun Kürtçe önergesi iade edildi

Meclis Başkanlığı, DEM Partili Zeynep Oduncu’nun Kürtçe yasaklarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergeyi iade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’nun mayıs ayında Kürtçe yasaklarına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yanıtlaması için verdiği önerge, Meclis Başkanı Numan Kurtuluş tarafından iade edildi.

Önergede şu ifadelere yer verilmişti: “15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Ali Bedirhan öncülüğünde Şam kentinde Kürtçe Hawar dergisi, Latin alfabesiyle yayımlanmış ilk Kürtçe dergi olarak tarihi öneme sahiptir. Derginin Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesine katkılarıyla nedeniyle her yıl 15 Mayıs tarihi, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. Yıllardan beri süregelen Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon politikaları ne yazık ki bitmemiştir. Her gelen hükümet, kendini Kürt dilinin ret edilmesi politikası üzerinden var etmiştir. Kürtçe milyonlarca yurttaşın kullandığı bir dildir ve demokratik bir kültürün gelişmesi amacıyla korunmalıdır.”

"Kürtçeye karşı uygulanan yasaklar“ içerikli önergeye Meclis Başkanı Numan Kurtuluş tarafından yanıt gelerek önerge iade edildi. Oduncu önergede belirttiği "Yıllardan beri süregelen Kürt dili ve Kültürü üzerindeki asimilasyon politikaları ne yazık ki bitmemiştir” cümlesi verilen yanıtta “kişisel görüş bildirildiği” şeklinde gerekçe olarak öne sürüldü.