DEM Partili Türkoğlu, Fabrika Mahallesi'ndeki yıkımı Meclis'e taşıdı

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, Fabrika Mahallesi'ndeki yıkımı Meclis'e taşıdı. Türkoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, "Bakanlığınız söz konusu satıştan haberdar mıdır?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da kayyım yönetimindeki Yenişehir ilçesinde bulunan Fabrika mahallesi ihale ile satışa çıkarıldı. Sivil toplum örgütleri ile mahalle sakinlerinin ihaleye itirazını ve mahkeme kararını beklemeyen belediye, mahalledeki evleri yıkmaya başladı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, ihale sürecini soru önergesi ile Meclis'e taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu'nun hazırladığı rapora da yer verildi.

Türkoğlu, "Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl Fabrika (İplik- Dokuzçeltik) Mahallesi’ni satışa çıkarmış, ancak tepkiler üzerine satış iptal edilmiştir. Kayyım yönetimi, bu yıl aynı mahalleyi 3’üncü kez satışa çıkarmıştır. 20 Temmuz’da ihalesi gerçekleştirilen satışa dair Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulunun yaptığı açıklamada da satışın usulsüzlüklerine değinilmiştir" dedi.

TMMOB, mahallenin satışa çıkarılmasıyla ilgili şu usulsüzlükleri tespit etmişti: "Yenişehir kayyımı ilk olarak 20 Eylül 2022 tarihinde Dokuzçeltik Mahallesi 30004 ada 2, 30004 ada 3, 30006 ada 2 ve 30007 ada 1 nolu parsellerin satışına yönelik ihale düzenlemiştir.  Mahallede yaşayanların tepkisi ve kentteki sivil toplum kuruluşlarının konuyu mahkemeye taşıması sonrasında ihaleye katılım olmamış ve satış gerçekleşmemiştir. Toplamda 49 bin 878,72 m² büyüklüğündeki alan için rayiç değer 174 milyon 575 bin 520,00 TL olarak belirlenmiş ve belediye ilk ihaleyi bu muhammen bedel üzerinden düzenlemiştir. Vatandaş mağdur edildiği ve sürece resmi olarak dâhil edilmediği için kamuoyunda tepkiler üzerine 2’nci kez satışa katılım olmayınca satış gerçekleşmemiştir."

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu'nun (İKK), satışı yargıya taşıdığını belirten Türkoğlu, "Yargı süreci devam ederken, kayyım yönetiminde olan Yenişehir Belediyesi 20 Temmuz 2023 tarihinde 3’üncü satış ihalesini gerçekleştirmiştir. 4 parsel, önceki muhammen bedel olan 90 milyon 613 bin 174 TL’den ihaleye çıkarılmış ve satışı gerçekleştirilmiştir" dedi.

'USULSÜZLÜKLERİN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN BAKANLIĞIN GİRİŞİMİ OLACAK MI?'

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları sordu:

- Bakanlığınız söz konusu satıştan haberdar mıdır?

-  4 parselin gerçek rayiç değerinin 350 milyon olduğu doğru mudur? Doğru ise hangi yasal gerekçe ile raiş bedelinin altında ihaleye çıkarılmıştır?

- Arsa fiyatlarında ciddi artış olmasına rağmen arsaların gerçek değerinden yarı yarıya düşük satılmasını nasıl açıklıyorsunuz?

- Söz konusu ihalede yapılan usulsüzlüklerin açığa çıkarılması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır? 

- İhaleye katılım için hali hazırda ikamet etmekte olan vatandaşların çoğunluğunun muvafakatlerinin alındığı imzalı dilekçede aynı kişiye ait birden çok imzanın bulunduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise söz konusu usulsüzlükleri gerçekleştirenler hakkında yasal ve idari soruşturma başlatılacak mıdır? 

- Kayyım yönetimindeki Yenişehir Belediyesi en son ne zaman Bakanlığınızın yetkilileri tarafından denetlenmiştir? 

- Halkın onayını almadan halka ait kaynakların usulsüzce satılmasını nasıl açıklıyorsunuz? 

- Gerçek değerinin altında değerle satışı yapılan mahallenin ihalesi iptal edilecek midir?