DEM Partili Uysal Aslan, hak ihlallerini Bakan Tunç'a sordu

DEM Partili Nevroz Uysal Aslan, Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde yaşanan birçok hak ihlalini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine yönelik soru önergesi verdi. 

Uysal Aslan, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"2020 yılında İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklik uyarınca Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik çıkarılmıştır. Mahpusların koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik haklarından yararlanıp yararlanmayacaklarına karar vermek üzere 2021 yılı başında uygulanmaya başlanan yönetmelik gereği ise İdare ve Gözlem Kurulları oluşturulmuştur. Ancak infaz sisteminin eşitlik ve ayrımcılık yasağına aykırı bir şekilde suç türü esaslı bir kategorilendirme ile kamuoyunda siyasi/politik mahpuslar olarak bilinen mahpusların infaz sürelerinin bu kurullar tarafından uzatıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialara ilişkin tarafımıza birçok başvuru yapılmaktadır. Bu başvuruların yoğunlaştığı hapishanelerin başında ise politik mahpuslara yönelik sistematik hak ihlallerinin yaşandığı belirtilen Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi gelmektedir."

Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan mahpus Abdullah Turan'ın kendilerine ulaştığını söyleyen Uysal Aslan, Turan'ın ve diğer siyasi tutukluların keyfi ve hukuksuz politikalara maruz kaldıklarını söylediğini belirtti.

Uysal Aslan, önergesinde Turan'ın yaşadıklarını anlattığı ifadelerine de yer verdi: 

"CGTİHK (Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun) 89. maddesi gerekçe gösterilirek sonradan oluşturulan koşullu salıverilme kararına sahip İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla yasalarla belirlenmiş infaz süreleri bitmesine rağmen tahliye edilmeme kararları verilmektedir. Örneğin; 30 yıllık infaz süresini bitiren ve 63 yaşında olan Sinan Sütpak 15 aydır, yine 30 yıllık infaz süresini bitiren Adnan Özbey 9 aydır tahliye edilmeyerek koşullu salıverilmeleri ertelenmektedir. Ersin Sömer’de infaz süresini bitirmiş olmasına rağmen 18 aydır tahliye edilmemektedir. Hakkan Abi’ye ilişkin ise hak ederek tahliye tarihine kadar koşullu salıverilmesinin ertelenmesine karar verilmiştir. İdare ve Gözlem Kurulu adete cezaevinde tekrardan yargılama yetkisini kullanır şekilde kararlar verip yürürlükteki yasaları ve lehe olan hükümleri hiçe saymaktadır.

…ilçe cezaevlerine sevk hakkı bulunmasına karşın yasal başvurularımız ve taleplerimiz sürekli reddedilmektedir. Aynı durum ailelerimizin ikamet ettiği illerde bulunan cezaevleri için yaptığımız taleplerde de geçerlidir.

Bulunduğumuz kurum açıldığından buyana revir ve doktor sorunu çözülmemekte ancak 1 ayı aşkın süreyle revire çıkarılmaktayız…ilaçların yazımı ve temininde kronikleşen sorunlar yaşamaktayız.

…ortak sosyal faaliyetlere çıkmamız kabul edilmeyip engellenmektedir.

Kuruma sonradan gelen Serkan adlı başmemurun söylem ve uygulamaları nedeniyle daha önceden ilgili kurumlara dilekçelerle gerekli başvuruları yapmıştık, gerekli idari tedbirler alınmadığı için neden olunan sorunlardan kaynaklı disiplin cezalarıyla mağdur edilmiş bulunmaktayız…”

Uysal Aslan, son olarak Bakan Tunç'a şu soruları yöneltti:

1 - Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde teşekkül ettirildiğinden bu yana İdare ve Gözlem Kurulu tarafından infaz süresini doldurduğu halde kaç mahpusun infaz süresi uzatılmış ve bu mahpusların suç türüne göre dağılımı ne şekildedir?

2 - 30 yıllık infaz süreleri dolduğu halde 63 yaşındaki Sinan Sütpak’ın, Adnan Özbey’in ve yine infaz süresini bitirdiği halde Ersin Sömer’in tahliye edilmeme gerekçeleri nedir? 

3 - Hakkan Abi’ye ilişkin hak ederek tahliye tarihine kadar koşullu salıverilmesinin ertelenmesinin gerekçesi nedir?

4 - İnfaz sürelerini dolduran mahpusların idari bir kurul tarafından yargı yetkisi kullanılırcasına değerlendirmeye alınması ve bu değerlendirmede “suçlu” değil “suç”un ve suç türünün esas alınması, ceza hukukuna hâkim olan mükerrer değerlendirme yasağına ve de eşitlik ve ayrımcılık yasağına aykırı değil midir?

5 - Mahpusların ilçe hapishanelere veya ailelerine yakın hapishanelere sevk gibi en doğal ve yasal talepleri neden sürekli reddedilmektedir?

6 - Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde revire çıkmak için aylarca beklemek zorunda kalan, ilaç yazımı ve temini sorunu yaşayan mahpusların, sağlık ve tedaviye erişim hakları için ne tür adımlar atacaksınız?

7 - Mahpusların ortak sosyal faaliyetlere çıkması neden engellenmektedir?

8 - Mahpusların kötü muamele nedeniyle ilgili kurumlara şikayet ettikleri Serkan adlı başmemur hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmadı ise neden? Açıldı ise soruşturmanın akıbeti nedir?

9 - Şikayete konu hususlar hakkında neden tedbir alınmamıştır? Mahpusların yaşadıkları sorunlar ve kötü muamelenin ortadan kaldırılmadığı gibi disiplin soruşturmalarıyla cezalandırıldıkları doğru mudur?