DEM Partili Varli harç zamları hakkında soru önergesi verdi

DEM Parti Milletvekili Gülderen Varli, vakıf üniversitelerinde harç ücretlerine yapılan yüzde 100'ün üzerindeki zamlarla ilgili soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e soru önergesi verdi. Vakıf üniversitelerinde harç ücretlerine yapılan yüzde 100'ün üzerindeki zamları gündeme taşıyan Varli, bu durumum Anayasa'ya arkırı olduğunu dile getirdi.

Varli'nın soruları arasında şunlar yer aldı:

"Yükseköğretim Kurulu’nun yaptığı açıklamada, 'eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı' denilmesine rağmen vakıf üniversitelerinin 2024-2025 öğretim ücretlerinde fahiş artışların yapılmasının gerekçesi nedir?

Üniversitelerin ikinci öğretim programlarının devlet üniversitelerinde 2024 yılı itibariyle kaldırılmış olmasına rağmen bu çerçevede Vakıf üniversitelerinde bu uygulamanın bir yıl sonra başlatılacak olmasının sebebi nedir? Vakıf üniversitelerini ayrıcalıklı kılan bu uygulamadan vazgeçilmesi için adım atacak mısınız?

2017-2018’de 65 olan vakıf üniversiteleri sayısı bugün 79’a yükselmiştir. Türkiye’de yıldan yıla artan vakıf üniversitelerinin sayısı karşısında üniversitelerin piyasa alanına tamamen açılmaya çalışıldığı iddialarına ilişkin bir açıklamanız olacak mı?"