'Demokrasi İttifakı'nın vurucu hamlesi
Millet İttifakı’nın Maltepe mitingi çok coşkuluydu. Emek ve Özgürlük İttifakı da Kılıçdaroğlu’nu açıktan destekleyeceğini ilan etti. Aslında toplumda Saadet Partisi’nden CHP’ye, İyi Parti’den HDP’ye ve sosyalistlere kadar geniş bir “Demokrasi İttifakı” oluşmuş durumda. Kürt seçmen de belirleyici olacak. Anketler ikinci turu söylerken meydanlar “birinci tur” diyor…
6 Mayıs’taki Maltepe Mitingi gerçekten çok coşkuluydu. Meydan tamamen dolduğu gibi insanların saat 15.00’ten itibaren ayakta saat 20.00’ye kadar aynı heyecan ve coşkuyla beklemesi, tezahürat yapması etkileyici ve dikkat çekiciydi.
CHP lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 20.00 dolayında kürsüye çıktı. Beş saate yakın ayakta bekleyen kitle, büyük bir coşkuyla kendisini selamladı.
Aslında daha önce konuşan Millet İttifakı’na dahil beş partinin lideri ve iki büyükşehir belediye başkanı, daha kısa süreli konuşabilirdi. Miting konuşmaları saat 17.30’da başladı. Tüm parti liderleri ve belediye başkanları da etkili konuşma yaptılar ve kitleyi coşturdular.
2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Maltepe Meydanı aşağı yukarı aynı kalabalıktaydı. CHP’nin adayı Muharrem İnce de etkili bir konuşma yapmıştı. 6 Mayıs 2023 meydanının ise daha coşkulu, inançlı ve seçimi kazanma yönünde daha kararlı olduğu dikkat çekiyordu.
'GÜLE, GÜLE ERDOĞAN'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kitlenin nabzını çok iyi tutan, coşturan bir konuşma yaptı. İmamoğlu, patates, soğanın fiyatına değinince kitleden hemen “patates, soğan, güle güle Erdoğan” sloganları yükseldi.
Ekrem İmamoğlu, yine konuşmasının arasına hak, hukuk, adalet kavramlarını yerleştirince miting alanından aynı sloganlar yükselmeye başladı. İmamoğlu, konuşmasını her zamanki gibi “Her şey çok güzel olacak” sloganlarıyla bitirdi.
Millet İttifakı’na İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak eklenmesi ve Kılıçdaroğlu ile birlikte mitinglere katılması çok etkili oluyor. Bunun isabetli bir karar olduğu görülüyor.
Maltepe mitingi aynı zamanda seçim öncesi ve gecesi yapılabilecek manipülasyon ve provokasyon girişimlerine karşı da milyonların direnç gösterebileceğini ortaya koymuş oldu.
GENİŞ BİR DEMOKRASİ CEPHESİ
Millet İttifakı, merkez solda yer alan CHP’den milliyetçi sağa (İYİ Parti) ve muhafazakar partilere (Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA) kadar uzanıyor. Emek ve Özgürlük İttifakı da, son açıklamasıyla Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu’nu net olarak destekleyeceğini ifade etti.
Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP ya da seçime girdiği adıyla Yeşil Sol Parti ve TİP, EMEP gibi sosyalist partilerden oluşuyor. Sosyalist Güç Birliği’nde yer alan TKP ve Sol Parti de Kılıçdaroğlu’nu açıktan destekleyeceğini ilan etti.
Görüldüğü gibi toplumda muhafazakar partilerden milliyetçi partilere, sosyal demokrat partiden sosyalist partilere kadar geniş bir demokrasi cephesinin oluştuğu görülüyor. Bu cephede, Kürt seçmenin ağırlıklı olduğu HDP de yer alıyor.
Demokrasi cephesi, öncelikle Erdoğan’ın temsil ettiği “tek adam rejimi”ne karşı özgürlükçü, demokratik ve hukukun üstünlüğünü savunan bir ortamın oluşması yönünde ittifak etmiş durumda. “Demokrasi İttifakı” diye de tanımlayacağımız bu oluşum, AKP, MHP, BBP, Hüda-Par ve Yeniden Refah partilerinden oluşan otoriter, faşizan bloğa karşı daha geniş bir cepheyi meydana getiriyor.
ANKET SONUÇLARI
Millet İttifakı’nın ve Kılıçdaroğlu’nun mitingleri, vaatleri, toplumda önemli bir etki yaratıyor. Aslında İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde yapılan mitingler önemli bir gösterge olmakla birlikte orta ölçekli illerde yapılan mitingler de toplumun eğilimi açısından daha belirleyici bir etken sayılabilir. Uşak, Van, Manisa gibi illerde yapılan mitinglere de halkın coşkusu ve değişim talebi çok net yansıyor.
Bu arada yapılan birçok anket araştırmasında, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ın ilk turda yüzde 50 artı 1’i bulamayacağı ve seçimin ikinci tura kalabileceği yönünde değerlendirmeler ortaya çıkıyor. Kılıçdaroğlu, 5-6 puan önde olmakla birlikte diğer cumhurbaşkanı adayları olan İnce ve Oğan’ın etkisiyle seçim barajını aşamadığı ifade ediliyor.
Hatta kimi yorumcular, Brezilya’daki seçimlerde sosyal demokrat Lula’nın ilk turda kazanmasına garanti gözüyle bakılırken seçimin ikinci tura kalması ve ikinci turda da çok az bir farklı Lula’nın devlet başkanı seçilmesini örnek olarak veriyorlar. Kılıçdaroğlu’nun da böyle bir süreç yaşayabileceği belirtiliyor.
KÜRT SEÇMEN BELİRLEYİCİ
Öte yandan miting meydanları ise, bu işin ilk turda bitirileceği yönünde sinyaller veriyor. Özellikle Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi ve dolayısıyla Kürt seçmenin varlığı nedeniyle ilk turda Millet İttifakı adayının seçimi kazanacağı ortaya konuyor.
Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde de Kürt seçmenin ağırlığı ile İmamoğlu, ilk turda 13 bin fark yaparken yenilenen ikinci seçimde 800 bini aşan bir fark yaptı. Aslında kimse bu kadar fark beklemiyordu. Tabii ki bu seçimde, İmamoğlu’na yapılan haksızlık, Kürtlerle birlikte geniş bir seçmen kitlesinde de tepki uyandırmıştı.
Sonuç itibariyle “seçim günü hile yapılacak, kaos çıkacak” endişe ve korku yayma girişimlerine karşı uyanık olmak, sandık güvenliği başta olmak üzere tüm demokratik olanakları kullanarak kitlesel duyarlılığa sahip bulunmak önem kazanıyor…