Demokrat Partili Altıntaş: 'En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli'

Demokrat Parti Sözcüsü Haydar Altıntaş, emekli maaşları konusunda masaya getirilebilecek asgari teklifin, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokrat Parti (DP) Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Altıntaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, işçi, memur, dul ve yetimler, çiftçiler için hayatın zehir olduğunu ifade etti. İşçi ve memur emeklileri ile dul ve yetimlerin feryat ettiğini belirten Altıntaş, "AK Parti iktidarları sayesinde dünyanın en fakir emeklilerinin yaşadığı bir ülke haline geldik. Emekliler, açlığa ve sefalete mecbur bırakılmıştır. Biz, Demokrat Parti olarak buna şiddetle itiraz ediyoruz" diye konuştu.

Emekli maaşının, emekliye verilecek bir lütuf değil, emeğinin karşılığı kazandığı bir hak olduğunu belirten Altıntaş, işçi ve memur emeklilerine farklı oranlarda zam yapılmasını eleştirdi. Oluşan farkın giderilmesi gerektiğini vurgulayan Altıntaş, 2003'te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde olan emekli aylıklarının 2023'te asgari ücretin yüzde 28 altına düştüğünü kaydetti.

Altıntaş, emeklilerin sefalet içinde olduğunu dile getirerek, "Masaya getirilebilecek asgari teklif, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi olmalıdır. Emekli maaşı kademeli olarak artırılmalı, 2003 yılında olduğu gibi asgari ücretin en az yüzde 30 üzerine çıkarılmalıdır" dedi.

Altıntaş, şunları söyledi:

"Partili Başkanlık Rejimi diye tarif ettiğimiz bu ekonomik ve siyasal modelle Türkiye'nin hayatını sürdüremeyeceğini defalarca söylemiş olmakla beraber, bugün meydana gelen hadiselere baktığımızda bu iddiamızda haklı olduğumuz bir kere daha ortaya çıkmış durumdadır. Tekrar altını çizerek söylüyorum, hesap vermekten uzak, keyfi partili başkanlık rejimi adı altında uygulanan ekonomik ve siyasal sistem, ülkemize huzur ve dirilik getirmeyeceğini, ömrünü tamamladığını ortaya koymuş vaziyettedir.

Ülkemizde bugün alın teri ve emeğiyle yaşayan işçiler, memurlar, emekliler, emekli maaşı alan dul ve yetimler ve çiftçiler için hayat zehir haline gelmiştir. Ekonomik durumla birlikte bozulmayan hiçbir siyasal ve sosyal kurum kalmamış, ülkemizin yönetimi oldukça sıkıntılı bir döneme girmiş ve bu sıkıntılar milletimizi de derinden etkilemeye başlamıştır.

Emekli maaşı alan dul ve yetimler ve özellikle işçi ve memur emeklileri için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. "Açlık ve sefalet sınırının altında kıvranmadan, yaşamak istiyoruz, açlıktan ölmek istemiyoruz" diye feryat etmektedirler. Bu feryadı toplumun her kesimi duyarak, ekonomik şartlar ne olursa olsun, bu kitleyi açlığa mahkûm olmaktan kurtarmalıyız.

'DÜNYANIN EN FAKİR EMEKLİLERİNİN YAŞADIĞI ÜLKE HALİNE GELDİK'

AKP iktidarları sayesinde dünyanın en fakir emeklilerinin yaşadığı bir ülke haline geldik. Emekliler açlığa ve sefalete mecbur bakılmıştır. Biz Demokrat Parti olarak buna şiddetle itiraz ediyoruz. Sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde bile 1000 doların altında emekli maaşı yoktur. Bizde ise emekli maaşları 250 dolar seviyesine inmiştir. Emekli maaşı Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkacak bir cümleyle emekliye verilecek bir lütuf, bir ulufe değildir. Onun senelerce emeğinin karşılığı olarak kazandığı, hak ettiği ve yaşam sürdürebilmek için kendisine verilmesi lazım gelen, anasının ak sütü gibi helal bir paradır. Ancak bugün maalesef Türkiye'de emekliler de ikiye ayrılmak suretiyle toplumun her kesiminde olduğu gibi orada da bir ayrımcılık ortaya çıkarılmıştır."