'Demokratik siyasete yargı eliyle müdahale edildi'

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kobanê Davası'nda tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 36 siyasetçiye Kobanê Davası'nda 407 yıl 7 ay hapis cezası verilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu'nda düzenlenen basın toplantısına platform bileşeni örgütlerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda açıklama yapan Platform Sözcüsü Elif Turan, Kobanê davasında siyasetçilere ağır cezaların verildiğini hatırlatarak, "31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra siyasette normalleşme ve yumuşama dönemine olan ihtiyaca yönelik söylem ve değerlendirmelerin yapıldığı bir süreçte, demokratik siyasete doğrudan müdahale niteliği taşıyan bu hukuksuz karar, toplumun tüm kesimlerinde büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye yol açmıştır" dedi.

Turan, "Kobanê'de İŞİD’in barbarca gerçekleştirdiği saldırılara karşı demokratik bir hakkın kullanımı yönünde yapılan bir çağrı tweeti'nin, tüm hukuki güvenceler gözardı edilerek yargı sürecine konu edilmesi, devletin birliği ve ülkenin bütünlüğüne yönelik bir saldırı değerlendirmesiyle ağır cezaların verilmesi toplum vicdanında karşılık bulmamıştır. Nitekim yargı yetkisi kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, söz konusu tweet'in ifade özgürlüğü çerçevesinde kaldığını belirterek Türkiye aleyhine ihlal kararı verdiğini de hatırlatmak istiyoruz. Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan, hatta tümüyle ortadan kaldıran bu ve benzeri politik temelli yargılamalar, çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirme gayesiyle ülkeyi hukuk devletinden ve demokrasiden uzaklaştırmaktadır" diye konuştu.

'KARAR SİYASAL ALANI DARALTIYOR'

Demokratik hukuk devletinin temelinin bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu belirten Elif Turan, şunları söyledi:

"Yargının bağımsız olamadığı bir ortamda hiçbir hakkın ve bireyin hukuk güvenliğinden söz edemeyiz. Savunma hakkı başta olmak üzere adil yargılanma hakkı ilkelerinin ihlal edildiği, AİHM kararlarının uygulanmadığı bir sürecin sonunda verilen ağır mahkumiyet kararları, yargının, siyasi saiklerle hareket ettiğini ve bağımsızlığını yitirdiğini çok açık şekilde göstermiştir.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak siyasal alanı daraltmaya yönelik yargı eliyle yapılan bu ve benzeri müdahalelere karşı durmaya devam edeceğimizi, başta Kürt meselesi olmak üzere toplumsal sorunların demokratik ve barışçıl çözümüne zarar veren yargı pratiklerine son verilmesini ve temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin serbest bırakılmasını beklediğimizi kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz."