Deniz Poyraz anıldı: Güneşin sofrasında Deniz'lerin yolundayız

Deniz Poyraz'ın katledilmesinin yıldönümünde denize karanfil bırakıldı. HDP'li Serpil Kemalbay, "Bu topraklarda çocuklarını faşizme kurban vermiş annelerin barış sesini yükselteceğiz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü Binası'na yönelik 17 Haziran 2021 tarihinde Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilen parti üyesi Deniz Poyraz anısına anma etkinlikleri düzenleniyor.

Sabahın erken saatlerinde Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Alsancak Vapur İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, Poyraz'ı andı. Anma etkinliğine Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da katılırken kadınlar, katledilen Poyraz anısına denize karanfil bıraktı.

'DEVLET SALDIRISI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Poyraz'ın katledildiği saatte ise HDP İl Binası'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Poyraz'ın ailesinin yanı sıra HDP milletvekili ve Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı.

İl binasına, “Güneşin sofrasında Denizlerin yolundayız”, “Katillerden hesap soracağız, faşizm yenilecek biz kazanacağız” yazılı pankartlar asılan anma etkinliğinde Poyraz’ı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından etkinlikte söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, gerçekleşen saldırının bir devlet saldırısı olduğu düşündüklerini belirterek, bu tarz saldırılar ile HDP'nin tasfiye edilmek istendiğini ifade etti.

Kemalbay şunları söyledi:

"Kocaman yüreği olan, dünyanın en güzel insanlarından birini örgütlü bir faşizm örgütlü bir kötülük elimizden aldı. Geçen sene bugün burada yaşadıklarımız dünyanın hiçbir yerinde gerçekleşmemiştir. Çünkü burası Türkiye'nin üçüncü büyük kenti ve parlamentoda temsil edilen üçüncü büyük partiye yönelik fütursuz bir katliam gerçekleşti. Bugüne kadar partimize ve devrimci mücadele yürütenlere, Kürt özgürlük mücadelesine yönelik pek çok saldırı oldu. Bu katliamların amacının demokratik siyaseti yok etmek, halkın iradesini yok saymak, halkın kendi kaderini tayin etme arzusunu ortadan kaldırmak ve faşist yönetimleri sürdürmek olduğunu biliyoruz. Deniz Poyraz o gün buradaydı ve yalnızdı. Tetikçi bu kapıdan elini kolunu sallayarak girdi. Biz buraya girerken şimdi de gördük partimizin etrafı devletin güvenlik güçleri ile her zaman kuşatılmış durumda. Biz bunun bir devlet saldırısı olduğunu düşünüyoruz. Bir devlet saldırısı ile Türkiye'nin umudunu bağladığı HDP tasfiye edilmeye çalışılıyor."

'DENİZ POYRAZ'A VERDİĞİMİZ BARIŞ SÖZÜNÜ YERİNE GETİRECEĞİZ'

Deniz Poyraz'ın hayallerine olan bağlılıkla barış ve özgürlük mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayan Kemalbay, "En ufak bir geri adım atmıyoruz. Korkmuyoruz, yılmıyoruz. Mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz. Deniz'e olan inancımızla, hayallerine olan bağlılığımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu katliamı yapanlar partimizi her gün hedef gösterdiler. İnanıyorum ki, Türkiye'de faşist iktidarların ortadan kalkması, yürüttükleri bu kirli politikalara son verilmesi için halkımız cesaretle ve büyük bir mücadele ile elinden geleni yapacak. Onları tarihin çöplüğüne gönderecek. Bugün burada Deniz Poyraz'ın ailesi var. Onlar evlatlarını toprağa verdiler ama bir gün olsun barış demekten vazgeçmediler. Bu ülkede katliam yaparak, halkı düşmanlaştırarak yol almak isteyenler barış annelerinden çok şey öğrenmeliler. Evlatlarını toprağa vermiş aileler, Kürt halkı barış demekten bir gün bile geri durmadı. Biz Fehime annenin, Emine Şenyaşar annenin ve bu topraklarda çocuklarını faşizme kurban vermiş annelerin barış sesini yükselteceğiz. Deniz Poyraz'a verdiğimiz barış sözünü yerine getireceğiz" diye konuştu.

Kemalbay'ın konuşmasının ardından Deniz Poyraz başta olmak üzere özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Anma etkinliğinin ardından Poyraz'ın mezarı ziyaret edilmek üzere yola çıkıldı.

MEZARI ZİYARET EDİLDİ, MEVLİT OKUTULDU

Deniz Poyraz'ın Buca ilçesindeki mezarına karanfiller bırakıldı. Poyraz’ın mezarının ziyaret edilmesinin ardından ise Konak’ta Poyraz ailesi tarafından mevlit okutuldu.

Salona “Deniz’e sözümüz barış olacak. Faşist ablukayı dağıtacağız” yazılı pankart asılırken, Yakınları Kaybolan Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAY-DER) Eşbaşkanları Sultan Yağmekan ve Halit Batan, Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı diledi.

‘KATİLİN SIRTINI KİMLERİN SIVAZLADIĞININ İYİ BİLİYORUZ’

Akşam saatlerinde ise HDP İzmir İl Binası önünde çok sayıda kurumun katılımıyla kitlesel basın açıklaması düzenlendi.

HDP milletvekillerinin de katıldığı açıklamada konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, Deniz Poyraz’ın katilin arkasındaki güçlere dikkat çekerek, “Deniz yerinden yurdundan edilmiş, kimliği yok sayılan milyonlarca Kürt ailemizden birinin kızıydı. Deniz bizlerle beraber mücadele eden kadın arkadaşlarımızdan biriydi. Geçen yıl bugün bu sokakta elini kolunu sallayarak katil Onur Gencer, il binamıza girerek Deniz arkadaşımızı katletti. Onur Gencer’in bu gücü kimlerden aldığını, onun sırtını kimlerin sıvazladığını onu sarıp sarmalayanların kimler olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama onlar da çok iyi bilsinler ki bu mücadele git gide büyüyecek ve biz hepimiz Deniz olup onları kendi öfkemizde boğacağız” dedi.

'HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise ülkeye barışı, özgürlüğü, eşitliği getirene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

"Bugün Deniz’in günü. Bugün Deniz’in yoldaşlarının sözlerini bir kez daha tekrar ettikleri gün. Deniz’i katledenlerin niyetini biliyoruz. Deniz’i katleden katilleri de çok iyi tanıyoruz" diyen Başaran, "Sadece Onur Gencer değildi. O, tetiği çekendi. Biz Deniz’i katledenleri çok iyi tanıyor ve ne amaçladıklarını çok iyi biliyoruz. Ama buradan Deniz’in yoldaşları olarak bir kez daha söz veriyoruz. Dostlarımızla, kadınlarla, gençlerle, işçi, emekçilerle, Kürtlerle, bu toprakların bütün hakikatiyle hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Deniz’in hayalini mutlaka gerçekleştireceğiz. Sözümüz olsun sana Deniz bu topraklara, barışı, eşitliği, özgürlüğü getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘O KATİLİ SADAT MI YETİŞTİRDİ, SORUYORUZ’

Açıklamada söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Deniz Poyraz’ı anarak, “Bir yıl önce planlı bir şekilde Deniz Poyraz kardeşimizi bizden aldılar. Bunun hesabını hukuk önünde ve demokrasi mücadelesi ile soracağımıza dair and içtik. Deniz Poyraz arkadaşımız katledildi ama biz onu unutmayacağız. Bunun hesabını sormadan, barış özgürlük ve adalet mücadelesini terk etmeyeceğiz. Geri adım atmayacağız” dedi.

Katil Onur Gencer’in arkasındaki güçlere dikkat çeken Oluç, “Eğitilmiş bir alçak katil, piyon elini kolunu sallayarak buraya geldi, kolluk kuvvetlerinin kontrolünün altındaki bir sokakta il binamıza rahatça girerek alçakça bir katliam yaptı. O piyonun adının kimliğinin hiçbir önemi yok. Ceza alacaktır hiçbir önemi yok. Bu alçak katil kim tarafından eğitildi? Devletin içerisindeki karanlık odaklar kimlerdir? Onu azmettirenler kimlerdir? Devletin içindeki alçak eli kanlı odaklar kimlerdir? O alçak katili kim eğitti? SADAT mı eğitti? Katil yetiştiren, ortalığa katilleri saçan, bombacı yetiştiren SADAT mı yetiştirdi soruyoruz. Bu iktidar cevap veremiyor” diye konuştu.

‘UTANARAK SÖYLÜYORUM, SUÇ İŞLERİ BAKANI’

Mahkeme heyetinin katilin arkasında duranların kimler olduğunu açığa çıkarmak için araştırma yapmadığını söyleyen Oluç, mahkemenin katile güven verdiğini ve koruyup kolladığını ifade etti.

Oluç, “Elbet gün gelecek bu işi planlamış, azmettirmiş olanlar hesabını hukuk önünde verecekler” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen Oluç, “Bu ülkede bu kadar kirli işlere bulaşmış, adı her türlü kirli faaliyetle birlikte anılan, uyuşturucu tacirlerinin birlikte fotoğraf çektirmekten gurur duydukları bir İçişleri Bakanı var. Suçişleri bakanı aslında. Biz onu biliyoruz. Utanarak bunu söylüyorum” ifadelerini kullandı.

HDP binası önünde duran ve daha önce de tepkilere neden olan çadıra da değinen Oluç, “İzmir Emniyet Müdürü, İzmir Valisi göreviniz burada içi boş bir çadırın etrafına bariyerler çekip, üzerine Türk bayrağı asıp büyük bir heyecanla korumak mı? Türkiye’deki polisin görevi bu mu? Bu sizin adınıza bir utanç abidesi olarak burada duruyor. Bu emri İçişleri Bakanı isimli zat veriyor. Biz içi boş bir çadırı koruyun diye mi vergi veriyoruz. Yazıklar olsun” dedi.

‘EŞ GENEL BAŞKANLARIMIZA DİL UZATMAK HADDİN DEĞİL’

Soylu’nun HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a yönelik söylemlerine de değinen Oluç, “Şimdi o İçişleri Bakanı sabah şekeri olmuş, televizyonlarda sabah şekeri programına çıkıyor. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan hakkında utanmazca, terbiyesizce laflar ediyor. Bu mudur Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı’nın yapacağı? Yazıklar olsun. Türkiye Cumhuriyeti böyle bir İçişleri Bakanı görmedi. Eş genel başkanlarımıza dil uzatmak haddin değil. Sen atanmış birisin, onlar halkın vekilidir” diye konuştu.

Son olarak barış ve demokrasi için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Oluç, “Sanmayın ki biz barış için eli uzattığımızda bu bizim zafiyetimizdir. Biz barış için el uzatmayı da biliriz, mücadele etmek için yumruğumuzu sıkmayı da biliriz. Bir kez daha Deniz Poyraz’ın katledilmesine yol açmış olanlar azmettirenler ve planlayanlar bilsin ki hepimizin kalbi Deniz Poyraz ile atıyor. Bunun hesabını soracağız. Bu mücadelede hepimizin yolu açık olsun” dedi.

Açıklama kurum temsilcilerinin konuşmaları sonrası sona erdi.

Etiketler deniz poyraz izmir hdp