YAZARLAR

Deniz ürünlü makarna

Deniz ürünlü makarna deyince, tarifler deniz ürünü çeşitleri kadar sınırsız aslında. Özellikle makarnanın anavatanı İtalya’da çok ciddi miktarda deniz ürünü çeşidi bulunduğu için, olağanüstü miktarda farklı deniz ürünlü makarna çeşidi görebilirsiniz. Ancak temelde içerikler o gün ne olduğuna göre değişse de, tarifin temeli çok değişmiyor.

Haftaya bugün Sevgililer Günü, “Yahu arkadaş ülkenin gündemine bak, Boğaziçi Üniversitesi’nde neler oluyor, Merkez Bankası Başkanı rezervler bitti demiş, pahalılık aldı başını gitti, zaten restoranlar da kapalı ve çalışanları, sahipleri can çekişirken kimse kılını kıpırdatmıyor, Covid desen mutantı bilmem nesi saçma sapan, kime ne Sevgililer Günü'nden?” diyenleriniz elbette olacak ve sonuna kadar da haklılar bence de. Ama ne yapalım, hayat bir şekilde devam ediyor. Normal zamanlarımızı yaşıyormuşuz gibi hissetmenin bir yolu da keyifli bir akşam yemeği yemek olabilir. Elbette Sevgililer Günü için güzel bir alternatif arayanları da düşünmek gerek. 

Bu sene zaten restoranlar, meyhaneler kapalı. Sevgililer Günü'nde eve döner getirtecek haliniz yok. Bazı meyhaneler evlere servis meze çeşitlerinden gönderiyor, belki onlara destek olmak istersiniz. Zaten şimdilerde meyhanelere de meyhane demesinler demeye başladılar, bari vergi tahsilat kulübü falan diyelim madem, ya da Ayvalık’taki Tamam Meyhane’nin önerisine uyup güzellik salonu diyelim? Bu işe karar verenler bizim kültürümüzde meyhane yok diyecek olurlarsa da, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde kaç tane meyhaneden bahsedildiğini bir okutmak gerek onlara ama nerede o imkan? Laf aramızda Çelebi de fena alemci değil. 

Neyse ben yine konudan konuya zıplayıp duruyorum, memleket gündemi bu kadar darmadağınık olunca ben de biraz dağılabiliyorum kusuruma bakmayın. Konumuz, yazının başında bahsettiğim üzere Sevgililer Günü. Bu günü beraber kutlamak isterseniz benim geçmiş tariflerden araştırabilirsiniz, hem çok lezzetli olsun ama fazla da yormasın diyorsanız da, geçtiğimiz haftalarda bir okuyucumun istediği bir tarif olan deniz mahsullü makarna oldukça hoş bir seçenek olabilir. 

Deniz ürünlü makarna deyince, tarifler deniz ürünü çeşitleri kadar sınırsız aslında. Özellikle makarnanın anavatanı İtalya’da çok ciddi miktarda deniz ürünü çeşidi bulunduğu için, olağanüstü miktarda farklı deniz ürünlü makarna çeşidi görebilirsiniz. Ancak temelde içerikler o gün ne olduğuna göre değişse de, tarifin temeli çok değişmiyor. Isınmış zeytinyağına sarımsak ve acı biber ekleniyor, az miktarda domates eklenip karıştırılıyor, üzerine önce midye ve kum midyesi gibi sert kabuklular ile kalamar atılıp yarım bardak beyaz şarap eklenip kapak kapatılıyor, 5 dakika sonra kerevit, karides gibi çok hızlı pişen kabuklular ekleniyor, son olarak üzerine kıyılmış maydanoz serpilip tercihen linguine makarna ile servis ediliyor. Basit ama lezzeti çok iyi. Gelin daha ayrıntılı bir tarif yazayım.

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

-1 paket linguine makarna 

-1 kilo kabuklu midye (kabuksuz donmuş midye de kullanabilirsiniz, o zaman 100-150 gr. kadar yeterli, buluyorsanız bir miktar kum midyesi de karıştırabilirsiniz)

-1 kalamar

-250 gr. karides

-4 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 diş sarımsak

-1 adet chilli biber (veya 1 tatlı kaşığı acı pul biber)

-Yarım su bardağı beyaz şarap

-10 adet cherry domates

-1 dolu avuç kıyılmış maydanoz

-Tuz, karabiber

Burada yazdığım deniz ürünü çeşitlerinin hepsini aynı anda bulmak pek mümkün olmayabilir bizde. Ancak ne bulduğunuza göre bir ayarlama yapabilirsiniz. Bu tarifi sadece midyeyle, sadece kalamarla, sadece karidesle de yapabilirsiniz. Arzu ederseniz az miktarda arpacık soğan ekleyebilirsiniz, ya da domates miktarını artırabilirsiniz. Ağız tadınıza ve ne bulduğunuza göre ayarlama yapabilirsiniz kısacası. Her ne kadar tazesi daha makbul olsa da, varsa donmuş ürünleri de kullanabilirsiniz. 

Kabuklu midye kullanıyorsanız büyük bir kapta bol su ile yıkayıp iyice temizleyin. Karideslerin kabuklarını çıkarıp sırtına bıçakla ince bir çizgi atarak oradaki siyah damarı çıkarıp atın. Kuyruklarını ben çıkarmıyorum, görünüş açısından daha hoş, ama isterseniz elbette çıkarabilirsiniz. Kalamar varsa onu da temizleyip halka şeklinde dilimleyebilirsiniz. 

Bol tuzlu kaynayan suya makarnalarınızı koyun, makarna paketinde 10 dakikada pişer yazıyorsa, 1 dakika eksik pişirmenizi öneriyorum çünkü deniz ürünlü sosla karışırken biraz daha pişecek. 

Önce iki diş sarımsağı ve chilli biberi ince dilimleyin, büyük bir tavada ya da tencerede zeytinyağı ile sotelemeye başlayın. İki dakika sonra cherry domatesleri, kalamarı ve midyeleri ekleyin, beyaz şarabı da tavaya ekleyip kapağını kapatın. 2-3 dakika hiç dokunmadan bekleyin, şarabın da buharı ile midyeler hızla pişecek ve kabukları açılacak, Sonrasında kapağı açın, karidesleri ekleyin, çok az tuz ve bolca taze çekilmiş karabiber serpin ve sotelemeye devam edin. Makarna hazır olduğunda suyunu süzün, deniz ürünlerinin üzerine ekleyin, bir dakika kadar hepsini orta ateşte iyice birbirine karıştırın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirerek, yanına bir limon dilimi ile sıcak sıcak servis yapın. 

Buraya kadar anlattığım, genelde İtalya’da karşınıza çıkması muhtemel klasik bir deniz ürünlü makarna idi. Bu tarife bir de ayrı ek önerisi yapacağım, o da Redd’in solisti sevgili Doğan Duru’nun formülü. Doğan şan kökenli bir solist olduğu için, bildiğim kadarıyla 2000’lerin başlarında birkaç sene Milano’da eğitim aldı. Orada da yemek konusuna biraz merak salmış. Hatta Instagram sayfasında da ara sıra müzik haricinde yaptığı yemekleri paylaşıyor, bu sayfadaki deniz ürünlü makarna fotoğrafı da kendisine ait. Bunu görünce de ben kendisinden tarifini paylaşmasını rica ettim, sağ olsun hemen yazdı.

Doğan yukarıdaki tarife ek olarak deniz ürünlerini pişirmeye başlamadan önce her iki kişilik miktar üzerine çeyrek greyfurt suyu ve bir tutam tuz ekleyip buzdolabında 2 saat kadar marine ediyor. Deniz ürünlerini biraz zeytinyağı ve tereyağı içerisinde bu greyfurt suyu ve beyaz şarap ile pişiriyor, en son aşamada bir iki yemek kaşığı da krema ekliyor. Bir de makarnanın haşlama suyunda birkaç kuşkonmazı da haşlayıp yemeğe ekliyor. Bence son derece güzel bir sonuç alacak bir tarif. En kısa zamanda deneyeceğim. 

Keyifli ve sağlıklı bir hafta diliyorum. 

 
 

Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.