Denizli’de 50 ağaç kesildi, halk tepki gösterdi: Yaşam hakkı kutsaldır

Denizli’de yaklaşık üç dönüm içinde bulunan çam ağaçları kesildi. Mahalle halkı konuyla ilgili suç duyurusunda bulunurken, alanın kamulaştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde üç dönümlük alanda bulunan çam ağaçları, kendini mülk sahibi olarak tanıtan bir şahıs tarafından kesildi. Adalet Mahallesi’nde gerçekleşen olayda, alanda bulunan doksan ağaçtan ellisi kesildi. Durumu fark eden mahalle halkı, şahsa tepki göstererek kesimi durdurdu.

Ağaçları kesen şahısla ile ilgili suç duyurusunda bulunan mahalle halkı, imza kampanyası başlatarak alanın kamulaştırılmasını istedi.

‘DOĞAYI KORUMAK ÖNCELİĞİMİZ OLMAK ZORUNDA’

Denizli Soroptimist Kulübü de alanda basın açıklaması yaparak ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Kulüp adına konuşan Nihal Güngör Kılınç “Hepimiz biliyoruz ki, geleceğe umutla bakabilmek, çocuklarımıza daha yaşanır bir dünya bırakmak istiyorsak, doğayı korumak önceliğimiz olmak zorunda. Temiz hava için, yeşil alanların varlığı çok kıymetli. Doğanın dengesini bozduğumuz sürece yaşamımız da daralıyor, nefes bile alamayacağımız bir hale dönüşüyor. Kirlenen havanın, doğayı, yaşamı nasıl tehdit ettiğine dair dünyada pek çok örnek var ne yazık ki. Ağaçların havaya, toprağa, ekolojik yaşama, temiz suyun tutulmasına katkısını unutmayalım. Yaşam hakkı kutsaldır” diye konuştu.

Denizli Eğitim İş, mahalle halkıyla basın açıklaması yaptı

'YEŞİL ALAN ŞAHSA SATILDI'

Denizli Eğitim İş de mahalle halkıyla basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi. Basın açıklamasını mahalleli yaşayan Hasan Durdu yaptı. Durdu, alanın ağaçlandırılmasının geçmişe dayandığını hatırlatarak “Yeşil alan ilan edilen yer, 2008 yılında mahalle halkının, Soroptimist Kulübü'nün ve DOÇEV'in katkılarıyla ağaçlandırılmıştır. Büyükşehir'e geçiş sürecinde, Denizli Belediyesi Meclis kararıyla, 2013 yılında, ticari alana dönüştürülmüştür. Karara ilişkin, yasal süreç içinde yapılan itirazlar 'çocukların güvenliği' gibi trajikomik bir gerekçeyle reddedilmiştir. 2014 yılında, ağaçlar belediye tarafından fiili olarak sökülmeye çalışılmış, fakat mahalle sakinlerinin tepkisi ve olayın basında büyük ses getirmesi sonucu bu girişimden vazgeçilmiştir. 1 Haziran 2021 tarihinde başlatılan kesim işlemine, mahalleliler tepki göstermiş ve gelinen süreçte, söz konusu yeşil alanın şahsa satıldığı öğrenilmiştir” diye konuştu. Basın açıklamasının ardından toplanan imzaları yetkililere ulaştırmak için önce Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra da valiliğe gidileceği belirtildi.