Denizlili esnaf: Artık destek beklemiyoruz, dükkanları açın yeter

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnafa yönelik açıkladığı destek paketine esnaf tepkili. Denizlili esnaf, şimdiye kadar hiçbir paketten faydalanamadıklarını belirterek, kafelerin açılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ – Korona virüsü salgını kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan esnaf destek paketi, esnafı memnun etmedi. Pakete göre iki gruba ayrılacak olan esnaf, 3 bin lira ve 5 bin lira nakdi destekten yararlanacak. Bu desteğin bir defalığa mahsus olduğunun  belirtilmesiyle aylardır kapalı olan kafe, restoran ve lokantacı sahipleri isyan etti.

‘SADECE ELEKTRİK FATURAM 4 BİN LİRA’

Pandemi nedeniyle uzun süredir dükkanları kapalı olan işletme sahipleri, Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinin yeterli olmadığını söyledi. Tarihi Yeşilçam Kahvecisi’nin sahibi Erkan Dinç, dört senedir işletmecilik yaptığını belirterek

Erkan Dinç

“Bizler buradan sürekli sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bizi destekleyen bir hükümetin olmamasıyla beraber bizim odalarımız da hiçbir destek vermedi. Çok zor günler geçiriyoruz. Destek paketleri bizim yaramızı sadece kaşıyor. Biz hiçbir destek paketinden yararlanamadık. Şu dönemde en azından tedbir kararlarını, icraları durdursunlar. Bize üç liralık, 5 liralık destek paketi açıklanıyor. Benim sadece elektrik faturam 4 bin lira geliyor. Yorgun durumdayız. Savaşacak durumumuz kalmadı. Sokağa dökülmememiz için hiçbir neden bırakmadılar. Hükümet bizi yalnızlıkla baş başa bıraktı” diye konuştu.

‘KURT KIŞI GEÇİRSE DE YEDİĞİ AYAZI UNUTMAZ’

Bizim Dürün Center işletmesinin sahibi Mücahit Yavuz, pandemiden kısa süre önce açtığı dükkanını 1,5 yılda ancak üç hafta işletebildiğini söyledi.

Mücahit Yavuz

Sadece paket servisi yapabildiğini belirten Yavuz, Dükkan sahibim üç kere dükkanı boşaltmamı söyledi. 13 aydır dükkanım var, yedi ay kapalı kaldım. Bize sözde destek dediler ama bana hiçbir şey çıkmadı. Çıksa bile hiçbir şeyimize yetmiyor zaten. Toplu taşıma her gün dolu, mağazalar dolu, fabrikalar çalışıyor. Bu virüsü, 30 bin kişilik kongreler bulaştırmıyor da benim 30 kişilik dükkanım mı bulaştırıyor? Bu esnaf bu dönemi bir şekilde atlatır ama kurt kışı geçirse de yediği ayazı unutmaz” dedi.   

‘DEVLET BABALIK YAPACAKSA İŞLETMELERİMİZ AÇSIN’

Cilveli Kafe işletmesinin sahibi Ayşe Çapan okuyan üç çocuğu olduğunu ifade ederek “Devlet destek paketi veriyorum diyor ama kime veriyor çok merak ediyorum. Pandemiye kadar dükkan kiramı bir gün bile geciktirmemiştim ama şimdi dükkan sahibimle üç kere icralık oldum” dedi. Krediyle kredi borcunu kapattığını anlatan Çapan “Kredi borcum 600 bin lira oldu. Gelirim ise hala sıfırda. Bana diyorlar ki, ‘arabanı, evini sat.’ Her şeyin üstünde iki kere ipotek var. Nasıl satayım? Kime neyi satayım?” diye sordu.

Ayşe Çapan

“Devlet kendine ait olan sigorta, maliye gelirlerinin hepsini alıyor. Sanayiye milyonlarca lira destek veriyor. Bize üç kuruş vermiyor” diye konuşan Çapan, artık destek beklemediğini belirterek şunları söyledi: “Ben devletten destek falan istemiyorum. Sadece benim işletmemi açsın yeter. Devlet baba diyoruz ya, devlet babalık yapacaksa işletmemizi açsın.”

DEVLETE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Deniz Merkez’de 25 yıldır esnaflık yapan Şeref Acar ise esnaf desteklerinde yaşanan haksızlığa dikkat çekti:

Şeref Acar

“Pandemi sürecinde hiçbir destek vermediler. Şimdi açıklamışlar 3 bin lira, 5 bin lira… Biz devletten destek istemiyoruz, yardım da istemiyoruz. Bize neden ayrımcılık yapıldığını soruyoruz. Pandeminin faturası niye bize kesiliyor? Devlete hakkımı helal etmiyorum. 25 yıldır vergi veriyorum daha bir kere devletten bir kuruş destek almadık.”