Deprem bilimciler İstanbul'u anlattı: 2090'a kadar olasılık yüzde 95
Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından gözler beklenen büyük İstanbul depremine çevrildi. Deprem bilimciler ise olası İstanbul depremi için açıklamalarda bulundu.
DUVAR - İstanbul depremi, Türkiye'de meydana gelen deprem felaketlerinin ardından sorgulanmaya başladı.7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle İstanbul'da yaşayanlar tedirgin. Deprem bilimciler, İstanbul'da beklenen olası deprem için tahminlerde bulunurken Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, "Kırılmayan alan bir şekilde kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak" dedi.
Ntv'de yer alan habere göre, Hasarın Maraş depreminden daha fazla olacağını belirten Prof. Dr. Naci Görür, "Nasıl 3 gün önce ‘Maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul’dan endişe ediyorum" dedi.
"Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor" diyen Naci Görür, durumun hiç de iyi olmadığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise, "Sürekli deprem olan bir bölgede aynı şeyi defalarca söyleyip birinin tutması bilim olmuyor" açıklamasında bulundu ve bazı açıklamalara yönelik tepki gösterdi.
Yaltırak ayrıca, Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan dört fay parçası bulunduğunu vurgularken, "Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü'nün olduğu yerden başlayıp İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan doğu Marmara hattı" ifadelerini kullandı.