Deprem bölgesinde ŞÖNİM’lerden 40 bin kadın hizmet aldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 6 Şubat depremleri sonrası 40 bin kadına ŞÖNİM hizmeti verildiğini açıkladı.
DUVAR - Van Milletvekili Gülderen Varli, 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 10 kenti etkileyen depremlerde kadınların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Varli’nin soru önergesine yanıt veren Bakan Göktaş, "Bakanlığımız, deprem bölgesindeki kadınların hayatlarını yeniden inşa etmeleri, depremin olumsuz etkilerinden kurtulmaları, sosyal ve ekonomik yönden güçlenmeleri için yeni hizmet birimleri oluştururken; girişimci kadınlara da destek olmaya devam etmektedir" dedi.
Bakan Göktaş’ın verdiği bilgilere göre depremden doğrudan etkilenen kentlerde yapılan çalışmalar özetle şöyle oldu:
40 BİN KADINA ŞÖNİM HİZMETİ
11 ilde 16 kadın konukevi, 11 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve 57 SHM şiddetle mücadele irtibat noktası ile hizmet verildi. Bu kapsamda 2023 yılı 11 aylık dönemde 11 ilde ŞÖNİM'lerden toplam 40 bin 471 kadın hizmet aldı. Söz konusu süreçte hem hizmet sunanlara hem de hizmet alanlara yönelik psikolojik ilkyardım ve psikososyal destek çalışmaları yürütüldü, çadır alanlarında mobil ŞÖNİM hizmeti sunuldu. Mobil ŞÖNİM ile çadır ve konteynerlarda kalan vatandaşlarımıza şiddete maruz kalmaları durumunda alabilecekleri hizmetler konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
Bu süreçte deprem illerinde 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet mağdurlarının etkin korunabilmesine yönelik gerekli ek tedbirler alındı; bu kapsamda özellikle gizlilik, elektronik kelepçe gibi kararların etkin yürütülmesine yönelik ilgili birimler ile gerekli iş birlikleri sağlandı.
ERKEN YAŞTA VE ZORLA EVLİLİKLE MÜCADELE: FARKINDALIK ÇALIŞMASINDA 170 BİN KİŞİYE ULAŞILDI
Afet sonrasında meydana gelen ekonomik yoksulluk, eğitim ortamından uzak kalma gibi sosyal yapı değişikliğinden ötürü artış gösterme riski olan erken yaşta zorla evlilikler konusuna özel önem verilerek bu konuda çalışmalar yürütüldü. Koruyucu ve önleyici faaliyetlerden erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele kapsamında depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Osmaniye’de İl Eylem Planları yürürlüğe konuldu.
Ayrıca deprem felaketinden sonra 81 ile başta afetten etkilenenler olmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik "erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele" konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştirildi ve yapılan çalışmalar ile 170 bin kişiye ulaşıldı.
YARDIM TIRLARI
Çadır ve konteyner kentlerde kadın kooperatiflerinin de desteği ile İş Atölyeleri kuruldu. Afet ve acil durum yönetimi özelinde oluşturulan çevrimiçi platformlar üzerinden kuruluşların ve hizmet alanların mevcut durumları ve ihtiyaçlarına yönelik anlık bilgi akışı sağlandı. Fon kuruluşları aracılığıyla, bakanlık kuruluşlarının deprem sonrası ihtiyaç duyduğu çadır, konteyner, malzeme, tefrişat, personel, araç vb. ihtiyaçlar ile şiddet mağduru kadınlara yönelik özellikle hijyen setleri tedarik edildi.
Afet kapsamında depremzede vatandaşlar için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına 1,8 Milyar TL ödenek aktarıldı. Kurumsal ve bireysel bağışların kabul edildiği ve dağıtımların koordine edildiği 72 ulusal ayni bağış deposu ve 16 uluslararası ayni bağış deposu, deprem bölgesinde 206, deprem bölgesi dışındaki illerde ise 94 adet sosyal market, 14 mobil sosyal market tır ve 27 ayrı kadın giyim ve bebek bakım çadırları ile depremzede vatandaşların ihtiyaçları karşılandı. Bu süreçte 32 binden fazla yardım tırı depolara ulaştı.