'Deprem bölgesindeki davalarla ilgili hukuki süreç yavaş mı ilerliyor?'
Deprem bölgesindeki davalarla ilgili mağdurların 'adalet nöbeti'ne başladığını belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, Meclis'e verdiği soru önergesinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a, "Deprem bölgesindeki davalarla ilgili hukuki süreç yavaş mı ilerlemektedir? Örneğin depremde yıkılan ve henüz iddianamesi hazırlanmayan yapılarla ilgili neden gelişme sağlanamamıştır?" diye sordu.
Kavuncu, önergesinde şu ifadeleri kullandı:
"Maraş merkezli depremlerin ardından Hatay’ın Antakya ilçesindeki Fuat Koku Sitesi de depremlerden etkilenmiş ve A ve B bloktan oluşan sitede 85 kişi yaşamını yitirmiştir. 2013 ile 2016 yılları arasında, resmi olarak Murat Koku’nun inşa edip babası Fuat Koku’nun adı verdiği iki bloklu siteyle ilgili Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ayrı ayrı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne iki blok için bilirkişi raporu hazırlatılmış ve kalitesiz malzeme kullanıldığı, kolon donatı alanının yetersiz kaldığı ve zemin etüt raporunda belediye onayı bulunmadığı anlaşılmıştır. 6 Şubat depremlerinde yine Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 42 kişinin yaşamını yitirdiği Selim Köse Apartmanı’yla ilgili de herhangi bir davanın açılmadığı, hazırlanan bir iddianamenin de bulunmadığı ifade edilmektedir. Depremden etkilenen birçok alanda da yine benzer hukuki süreçlerin yaşandığı anlaşılmaktadır ve buna karşı mağdurlar da 'adalet nöbeti' başlatmıştır."
Buğra Kavuncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu soruları yöneltti:
"1. Deprem bölgesindeki davalarla ilgili hukuki süreç yavaş mı ilerlemektedir? Örneğin depremde yıkılan ve henüz iddianamesi hazırlanmayan yapılarla ilgili neden gelişme sağlanamamıştır?
2. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurların hukuki süreçle de yıpranma ve mağdur olma ihtimaline karşı ne gibi önlemler düşünülmektedir?
3. Davalara dahil olan kamu görevlileriyle ilgili yasal süreç nasıl işletilmektedir?
4. Dava süreçlerinin hızlandırılması adına herhangi bir önlem ya da çalışma söz konusu mudur?"