Deprem uzmanı Diyarbakır'ı işaret etti: 'Bize bir şey olmaz demesinler'

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya depremi sonrası uyarılarda bulundu. Bingöl, "Diyarbakır bize bir şey olmaz demesin" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Amida Haber
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malatya depreminden sonra Diyarbakır’da yaşanabilecekler ile ilgili Amida Haber’e konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Maraş merkezli deprem sonrası Sivrice ile Hazar Gölü arasındaki bölgede kırılmalar olduğunu söyledi.

Bingöl Yedisu fayına dikkat çeken Yer Bilimci Bingöl, "Özellikle Karlıova’dan Erzincan’a doğru giden Yedisu bölgesi var. Orada Yedisu fayı var. Bu Kuzey Anadolu fayının Türkiye’nin en önemli faylarından birisi. O fay yaklaşık 250 yıldan beri kırılmamış. Yani 250 yıldan fazladır deprem olmamış bir bölge. Yapılan hesaplarda da oranın enerji birikiminin açığa çıkması yani deprem olması tekrarlanması yaklaşık olarak 250-300 yıl eder. Orası yaklaşmış. Karlıova’dan Erzincan’a doğru olan bölge için alarm zilleri çalıyor. O bölgede eğer 7 ve 7’nin üzerinde deprem olursa ki öyle bekleniyor. İnşallah 7’nin altında olur diye ümit ediyoruz ama hesaplar 7’nin üzerinde gibi gösteriyor. Yüzde 100 doğru rakam olamaz çünkü sonuçta yer altında oluşan her şeyi bilemiyoruz" dedi.

'ÇÜRÜK BİNALAR VARSA ETKİLENİR'

Bingöl, "Orası olursa elbette ki Bingöl etkilenir, Erzincan etkilenir, Elazığ şehir merkezi dünkü gibi hissedilir hemen hemen. 4,5 – 5 büyüklüğünde hissedilir. Ve yine Elazığ’ın bazı ilçeleri var Karakoçan, Kovancılar, Palu ve bazı köyler etkilenir. Diyarbakır Lice etkilenebilir. Çünkü Lice Genç’e yakın olduğu için etkilenme olasılığı yüksek. Ancak 6 Şubattaki gibi etkilenmez, sallanır, hissedilir, çürük binalar varsa onların yıkılma tehlikesi var. Umarım yetkililer bu depremden önce o çürük binaları temizler ve yeni binalar inşa ederler" ifadesini kullandı.

DİYARBAKIR'IN BU İLÇELERİNE DİKKAT

Diyarbakır’ın bazı ilçelerini isim isim vererek uyaran Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

"6 Şubat depreminde Diyarbakır’da 7 bina yıkıldı, 5 binden fazla binada ağır hasar meydana geldi. Diyarbakır merkezi tek düşünmüyorum. Lice, Hani, Ergani, Dicle, Çermik var. Buralar sadece doğu Anadolu Fay Hattı değil Güneydoğu Anadolu Fay Hattı da var. Arada depremler oluyor. Bu kuşakta oluşacak şuanda büyük bir deprem beklemiyoruz. Ama ilerde oluşabilecek büyük bir deprem mesela 6-6,5-7 büyüklüğündeki bir deprem Diyarbakır’ın birçok bölgesini önemli ölçüde etkiler. Diyarbakır’ın merkezinde özellikle Bağlar, Sur içinde çürük binalar mutlaka vardır. Binaların dayanıklılıklarını ölçmek lazım, gerekirse yenilemek lazım. Diyarbakır bize bir şey olmaz demesin."

 

(ALINTI)

Etiketler Diyarbakır Deprem