Deprem, Yunanistan ve Fransa ile gerilimi düşürdü

Gazeteci Murat Yetkin, İzmir depreminden sonra Fransa ve Yunanistan'dan gelen dayanışma mesajlarının Türkiye ile süren gerilimi düşürdüğünü belirtti

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, 'İzmir’de deprem Fransa ve Yunanistan’la gerilimi düşürdü' başlıklı analizinde "Deprem sonrasında önce Fransa ve Yunanistan’dan, ardından İsrail’den gelen iyi niyet mesajları, Azerbaycan’dan İngiltere’ye Japonya’ya dek gelen mesajlardan farklı bir özellik taşıyor. Bu mesajlar Doğu Akdeniz’deki gerilimin düşmesi ve diplomasinin öne çıkmasına imkân tanıyabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle: 

30 Ekim öğleden sonra İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında, Ege Denizinde meydana gelen 6,9 Richter şiddetindeki deprem 25 kişinin ölümüne 804 kişinin yaralanmasına neden oldu. Deprem Türkiye’ye 2 km uzaklıkta bulunan Yunanistan’ın Samos Adasında da 2 kişinin ölümüne neden oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Türkiye’deki can kayıplarının neredeyse tamamı İzmir içinde ve toplam 20 kadar binanın yıkılması sonucu oluşmuş görünüyor. Bu da akla yine kötü işçilik ve eksik denetimi getiriyor. Örneğin Bayraklı semtindeki çöken bir binanın yanındaki ikizine bir şey olmamış. Bu da binanın alt katındaki dükkanlarda taşıyıcı kolonların daha fazla yer kullanmak için kesilmiş olmasıyla açıklanıyor. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Deprem sonrasında önce Fransa ve Yunanistan’dan, ardından İsrail’den gelen iyi niyet mesajları, Azerbaycan’dan İngiltere’ye Japonya’ya dek gelen mesajlardan farklı bir özellik taşıyor. Bu mesajlar Doğu Akdeniz’deki gerilimin düşmesi ve diplomasinin öne çıkmasına imkân tanıyabilir.

 

YAZININ TAMAMI